Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
večeras do ponoći

Nova tjeralica za Zdravkom Mamićem, ako se ne pojavi u Remetincu

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL
1/4
14.05.2021.
u 14:18

Za njim je već bio raspisan europski uhidbeni nalog, ali u drugom postupku

Zdravko Mamić dužan je javiti se u Remetinec večeras do ponoći, kako bi počeo izdržavati kaznu od šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja novca iz Dinama. Nitko danas nije očekivao da će zaista pokucati na vrata Centra za dijagnostiku u Zagrebu. Uskoro će biti pune tri godine kako je pobjegao u BiH. Vijeće Županijskog suda u Osijeku odbilo je danas Mamićevu žalbu na rješenje o upućivanju na izdržavanje kazne zatvora, kao neosnovanu.

– Vijeće je utvrdilo da je sudac izvršenja pravilno donio i obrazložio svoje rješenje i da je isto doneseno u skladu sa zakonskim odredbama te u roku od osam dana od primitka prijepisa presude. U svezi podnesene molbe osuđenika za ustupanje izvršenja kazne u BiH, vijeće je zauzelo stav da ta molba nema suspenzivan karakter, te da ne sprječava suca izvršenja da postupa u skladu s odredbama Zakona o izvršavanju kazne zatvora – izvijestio je Miroslav Rožac, glasnogovornik Županijskog suda u Osijeku. Time je rješenje suca izvršenja o upućivanju osuđenog Zdravka Mamića u Centar za dijagnostiku postalo pravomoćno.

Mamić je, stoga, obvezan tamo se javiti do ponoći. U slučaju da se ne javi, Zdravku Mamiću slijedi ista procedura kakvu smo vidjeli proteklog tjedna u slučaju brata mu Zorana. Kada u ponedjeljak sudac izvršenja, koji je u Zdravkovu slučaju u Osijeku, a ne u Zagrebu, dobije službenu potvrdu iz Remetinca da se osuđenik nije pojavio, raspisuje europski uhidbeni nalog i tjeralicu.

Razlika je u tome što je Zdravko Mamić još od ranije lice s tjeralice. Za njega je već raspisan europski uhidbeni nalog, kao i Interepolova crvena tjeralica, ali u drugom sudskom postupku za izvlačenje novca iz Dinama. Bio je to preduvjet da bi se moglo zatražiti suđenje u odsutnosti. Iako je to dupliranje, nema zapreke da se raspiše nova tjeralica. A hoće li se Zdravku Mamiću dopustiti služenje kazne u BiH, odlučit će uskoro resorno ministarstvo.

– Nakon otpravka odluke vijeća, sudac izvršenja će molbu osuđenika Zdravka Mamića za ustupanje izvršenja kazne zatvora u BiH dostaviti Ministarstvu pravosuđa i uprave RH, koje je nadležno za odlučivanje – pojašnjava sudac Rožac.

Video: Mamić pjeva hajdučku pjesmu

Komentara 15

PL
posten_lopov
14:45 14.05.2021.

Zdravko Mamic je promjenio ime i prezime, sad se zove Ajdemi Popusi.

US
Usputni
14:50 14.05.2021.

Eto ga do ponoci, samo sto nije. Mozete mu samo soli na rep staviti.

ZA
zagreb5
15:31 14.05.2021.

NEDJELJA 16.05.2021- je bitna za HR

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije