Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zdravko Marić: 'Tražimo i naći ćemo 1000 eura za svako novorođeno dijete'

– Mislim da ćemo u ovom segmentu biti uspješni kao i u smislu smanjivanja deficita – kazao je Marić gostujući u emisiji Otvoreno
18. veljače 2016. u 23:55 65 komentara 2716 prikaza
zdravko marić
Foto: Screenshot/HRT

Ministar financija Zdravko Marić večeras je gostovao u emisiji Otvoreno na HRT-u u kojem je tema bila donošenje proračuna koji bi, prema najavama, trebao biti predstavljen 10. ožujka.

Tijekom gostovanja potvrdio je da se u proračunu traže sredstava od oko 300 milijuna kuna koja su potrebna da bi se ispunilo predizborno obećanje prema kojem bi svako novorođeno dijete dobilo 1000 eura, odnosno 7600 kuna.

– Tražit ćemo i naći ćemo novce za to. Iskreno se nadam da hoćemo. O detaljima proračuna još ćemo se svi zajedno morati strpjeti nekih tjedan dana do smjernica ekonomske i fiskalne politike, ali mislim da ćemo u ovom segmentu biti uspješni kao i u smislu smanjivanja deficita – kazao je Marić.

Tijekom emisije ministar je izrazio i zabrinutost zbog neprestanog povećanja javnog duga. – Jedan od glavnih makroekonomskih rizika je održivost javnog duga koji je na 90% BDP-a – rekao je Marić dodajući kako ga zabrinjava trend rasta javnog duga koji je vrlo snažan. 

– Prvo ga moramo stabilizirati, a potom smanjiti – istaknuo je Marić i još jednom naglasio da  rade na smanjenju državnog deficita prema -3% BDP-a, a to je otprilike 10 milijardi kuna.

>>HDZ obećava za svako dijete 7600 kuna, SDP traži 8000

>>U proračunu će biti novca za 1000 eura za novorođeno dijete

Branimir Bunjac
Već šest mjeseci ima novi dom
Bivši saborski zastupnik otišao u Irsku: Tko se malo potrudi, brzo dođe na 2500, 3000 eura plaće
Preduvjet za ostvarivanje koncepta pametnog grada
 • Djeca_Arbata:

  Zoki...lakše se diše...soma Eura...za pelene

 • Avatar EU MOJCA
  EU MOJCA:

  Eto radosna vijest za Zoki Nulanovića.. sad ne mora on dat kad rodi ova njegova u RI već mu daje Karamarko.

 • VitoVrlina:

  Kakav populizam! Sa 1000 eura jednokratne naknade si nitko neće pomoći, djecu treba hraniti i podizati malo duže od rođenja.Poboljšajte standard i životne uvijete svih građana i umirovljenika posebno, korisnije bi bilo od te jednokratne naknade i to samo za ... prikaži još! određenu kategoriju stanovnika! To je isto ko povlaštene mirovine! Nije u redu prema onima koji su rodili i roditi će prije te vaše propagande, a i onima poslije,jer neće isto vječno, a i zašto bi isto išlo na teret svih građana,poboljšati uvijete svima sa primanjima ispod prosjeka hrvatske plaće!