Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
USKOK PROVEO ISTRAGU

I druga optužnica protiv Mamića, USKOK ih tereti da su iz Dinama izvukli 144 milijuna kuna

Zdravko Mamić, Damir Vrbanović
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/11
11.07.2017.
u 19:30

Prema USKOK-u, novac iz Dinama izvlačen je preko off shore tvrtki u Švicarskoj, Sejšelima...

U pauzi između dva ročišta na sudu u Osijeku, gdje mu se sudi zbog optužbi da je Dinamo oštetio za 116 milijuna kuna, Zdravko Mamić “zaradio” je novu optužnicu. Naime, USKOK je podigao optužnicu protiv Zdravka, Zorana i Marija Mamića, te Damira Vrbanovića, Nikkyja Antonija Vuksana, Igora Krote i Sandra Stipančića.

Zločinačko udruživanje

Terete ih za zločinačko udruživanje u sklopu kojeg su iz Dinama izvukli najmanje 144 milijuna kuna. Kada optužnica bude potvrđena, Mamiću i ostalima će se suditi u Osijeku, jer je USKOK tražio delegaciju spisa, a Vrhovni sud mu je to odobrio. Razlog za delegaciju spisa, kao i prvi put, bila su poznanstva nekih zagrebačkih sudaca s Mamićem i ostalima te činjenica da su pojedini zagrebački suci članovi Arbitražne komisije HNS-a. Podizanje druge optužnice protiv Mamića, komentirao je Mate Matić, Mamićev branitelj.

- Nevjerojatno je da svi prije doznaju da je optužnica podignuta osim nas kao obrane. Dakle, uvijek isto. Ne očekujem, na sreću, nikakav uspjeh tužiteljstva. Jer ako je optužnica onakva kakva je bila istraga, onda će, vjerujte mi, biti toliko nejasnoća i nebuloza da će postupak sam po sebi dati rezultate koje USKOK ne očekuje. Komentiram nešto što nisam vidio. Apsurdno je bilo što reći, no ako je optužnica onakva kako su provodili istragu, ne strahujem i ne očekujem neki veliki strah - kazao je Matić.

A što se tiče optužbi protiv Mamića i ostalih, USKOK je priopćio da ih tereti da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. novac iz Dinama izvlačili preko off shore tvrtki registriranih u Velikoj Britaniji, Švicarskoj, Svetom Vincentu i Grenadinima, Belizeu, Hong Kongu, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Cipru, Gibraltaru, Sejšelima... Na čelu tih tvrtki, prema USKOK-u, kao vlasnici ili voditelji poslovanja bili su Mario Mamić, Vuksan, Vrbanović, Krota i Stipančić. Zdravko Mamić je, tvrdi USKOK, kao čelni čovjek Dinama, koji je tijekom inkriminiranih godina obnašao različite funkcije u klubu, dogovarao sklapanje ugovora između spomenutih tvrtki i Dinama.

Zdravko Mamić, Damir Vrbanović
1/22

Nepostojeće usluge

USKOK tvrdi da su ugovori sklapani za usluge koje nisu obavljene, a istodobno su tim tvrtkama neosnovano prepuštana ekonomska prava od transfera igrača koje bi Dinamo u budućnosti prodao nekom drugom klubu. Ovom su istragom bili obuhvaćeni transferi desetak igrača Dinama, a među njima Vedrana Ćorluke, Tina Jedvaja, Mihaela Mikića, Luke Modrića....

Prema USKOK-u, tvrtke koje su osnivane u inozemstvu, poslužile su za izvlačenje novca iz Dinama, a da bi se to prikrilo, Dinamu su ispostavljani fiktivni računi iz kojih proizlazi da spomenute tvrtke preuzimaju nepostojeća dugovanja Dinama prema pojedinim igračima te obavljaju nepostojeće usluge posredovanja pri transferu igrača. Ujedno je dogovarano i da se samo određenim igračima neosnovano na štetu Dinama utvrđuje pravo na isplatu 50% budućeg transfera, koji je u cijelosti trebao pripasti Dinamu. Na osnovi takvih ugovora Dinamo je tim društvima uplatio najmanje 144 milijuna kuna, nakon čega je novac podizan te je završio kod optuženika.

Prema USKOK-u, kod Zdravka Mamića je tako završilo 34,3 milijuna, kod Vrbanovića 1,2 milijuna kuna, Marija Mamića 77 milijuna kuna...

 

Komentara 134

IK
Ikonoklast
10:38 11.07.2017.

Sad da objasnimo ukratko onim naivnima (ne placenicima i makretingu dinama/Hns na portalima, oni ovo vec sve znaju). Po vama i okrivljenicima Dinamo NIJE ostecen. Zasto? Pa jer su Dinamo oni, a niko iz Dinama se ne tuzi, znaci da zlocina i nema? apsurd? Mozda bi i bio da je Dinamo privatna firma ali nije...to je udruga građana...servis građana...ne privatna prčija za stjecanje privatne love...koja uz sve ovo dobiva više novaca od grada Zagreba i proracuna nego zajedno svi sportski klubovi Hrvatske. Ste sad shvatili? Ili je i dalje sve ovo podmetanje Ostoje, Jove i pola Sumadije? U sto cete vjerovati?

DU
Deleted user
10:38 11.07.2017.

Ne trčite pred rudo. Bio je optužen i general Gotovina. Nažalost, USKOK i druge državne institucije se ne mogu pohvaliti niti profesionalnošću niti uspješnoću. I još jednom, ovo je optužnica, nije presuda.

HE
herojulice
11:57 11.07.2017.

A gdje je "Leopard"? Opet je nekim čudom gradonačelnik preskočen.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije