Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjedok iz HNS-a otkrio:

'Aneksi su jako razgranati kod nas, nema kluba koji ga nije potpisivao'

Zdravko Mamić
Davor Javorović/PIXSELL
04.07.2017.
u 11:40

Jedini, ali važan svjedok bio je Robert Uroić, predsjednik komisije za ovjeru registracija klubova i igrača pri HNS-u. On je govorio o principu po kojem se ovjeravaju profesionalni ugovori, raskidi tih ugovora ili, pak, aneksi.

Iako je nogometaš Eduardo da Silva trebao svjedočiti danas na suđenju braći Mamić u Osijeku, on se nije pojavio. Nedolazak je opravdao e-mailom, navodeći kako zbog obveza vezanih za igranje u svom klubu u Brazilu ne može pristupiti ročištu. A sucu Darku Krušlinu očito je "prekipjelo" zbog Mamićevih čestih ispada u sudnici.

 – S obzirom na jučerašnje nedopušteno ponašanje Zdravka Mamića, kojim opetovano ometa raspravu, zbog čega je više puta upozoravan, a u dva navrata i udaljen iz sudnice, predsjednik vijeća poučava Zdravka Mamića i ostale okrivljenike i stranke u postupku da su dužni pridržavati se reda u sudnici i pokoravati se nalozima suda.

Ako tako ne postupe, mogu biti upozoreni, novčano kažnjeni ili, kao najteža mjera, udaljeni na duže vrijeme, pa i do okončanja postupka. Ponovno se osvrćem na Zdravka Mamića s obzirom na to da je očigledno da ranija upozorenja i udaljenja nisu dala rezultate. Izriče mu se upozorenje da će sljedeći njegov ispad rezultirati udaljenjem iz sudnice do okončanja postupka. Jeste li razumjeli? -– rekao je sudac Krušlin.

Mamić je šutio i nepomično sjedio.

– Jeste li razumjeli? – ponovio je sudac. Mamić je na to samo kimnuo glavom.

Nakon izlaska iz sudnice Mamić je između ostalog komentirao upozorenje suca.

- Vidjeli ste da sam primio mirno i da je barem danas djelovalo odgojno – komentirao je Zdravko Mamić, nakon rasprave, ozbiljno upozorenje suca Darka Krušlina da će ga isključiti sa suđenja – do kraja. No, poručio je i kako će "doći dan kada će ga se razumjeti što je govorio i zašto je u sudnici nešto napravio".

- Kadija te tuži, kadija te sudi – rekao je.

Komentirajući pak jučerašnje svjedočenje punice Luke Modrića, Vesne Juraić, Mamić je kazao da po njegovom sudu nije promijenila iskaz. Mamić je okupljenim novinarima obećao da će svakome tko nađe razliku između iskaza koji je Juraić dala USKOK-u i onog kojeg je dala na sudu – kupiti Mercedes.

Svjedočio Robert Uroić

Jedini, ali važan svjedok bio je Robert Uroić, predsjednik komisije za ovjeru registracija klubova i igrača pri HNS-u. On je govorio o principu po kojem se ovjeravaju profesionalni ugovori, raskidi tih ugovora ili, pak, aneksi. Ovjeravanjem, pojasnio je, ti dokumenti prelaze u nadležnost Arbitražnog suda HNS-a, u slučaju sporova.

- Mi ne raskidamo ugovore, to je u nadležnosti registracijskih centara, a oni nama dostavljaju pet primjeraka. Ukoliko je s njima sve u redu, mi taj raskid samo ovjeravamo i objavljujemo u službenom glasniku HNS-a – naveo je on proceduru.

Raskid ugovora o profesionalnom igranju se, nastavio je, sastavlja u formi zapisnika.

- Nije propisan sadržaj raskida, kao ni sadržaji aneksa ugovora o profesionalnom igranju, ni od strane HNS-a, ni od FIFA-e. Stvar je između ugovorenih strana hoće li se u zapisniku o raskidu ugovora specificirati imali li kakvih međusobnih dugovanja ili potraživanja. Ukoliko jedna strana na tome inzistira, nema razloga da se to ne unese u zapisnik. Predviđeni su i rokovi za plaćanja, to je bitno zbog postupanja pred arbitražnim sudom – opisao je.

U optužnici, inače, stoji kako su nogometašima Luki Modriću i Dejanu Lovrenu isplaćene polovice njihovih transfera iz Dinama u strane klubove, "iako su oni pri odlasku potpisali Zapisnike o raskidu ugovora s Dinamom u kojima su potvrdili da nemaju nikakvih potraživanja prema klubu".

- Što znači ta konstatacija da "igrač potvrđuje kako nema nikakvih financijskih potraživanja? - zapitao ga je tužitelj Tonči Petković.

- To znači da s osnove tog raskinutog ugovora nema nikakvih potraživanja, u smislu osnovnih statusnih prava, plaća, premija i sličnog – kazao je, pak, svjedok Uroić.

Uroić je izjavio i kako se potraživanja, kada i postoje, ne moraju nužno navesti u takvom zapisniku.

- Ako ona ne postoje ili ih ne žele napisati, onda se navede u zapisniku da nema nikakvih potraživanja. Stvar je ugovorenih strana hoće li eventualna dugovanja konstatirati. Ne moraju, ako to ne žele – rekao je.

Robert Uroić je progovorio i o aneksima ugovora koje sklapaju igrači i klubovi.

- Potpisivanjem zapisnika o raskidu ugovora o profesionalnom igranju prestaju važiti i aneksi ugovora o profesionalnom igranju, za slučaj da su bili ovjereni od naše komisije. Ako nisu bili ovjereni, tada mora biti posebno dodano u zapisnik da se raskida i nešto što nije ovjereno u HNS-u – pojasnio je.

Okrivljeni Damir Vrbanović zatražio je na raspravi da se svjedoku predoče iz spisa dva zapisnika o raskida ugovora.

- Predmetni zapisnici se odnose na raskide ugovora o profesionalnom igranju između Dinama i Modrića te Modrića i Lovrena. U navedenim zapisnicima ne spominje se nikakav aneks ugovora – iskomentirao je potom Uroić.

Svjedok je pojasnio i kako većina aneksa koji su prošli ovjeru tiču se statusnih prava igrača, u smislu produljenja ugovora, plaća ili premija.

- Što se tiče aneksa o podjeli transfera, oni su u velikoj manjini u odnosu na ukupni zbroj svih ovjerenih aneksa, manje od deset posto. Sigurno je broj aneksa koji se tiču isključivo podjele transfera vrlo razgranat u hrvatskom nogometu. Nema kluba koji ih nije potpisivao, ali jako, jako mali broj je ovjeravan u HNS-u. U opticaju je sigurno velik broj dokumenata koji reguliraju tu problematiku, a nisu ovjereni u HNS-u. Svi klubovi koji su na profesionalnoj razini su, prema mojim saznanjima, radili takve anekse. Sigurno ih 90 posto nije ovjereno od strane naše komisije – iznio je on.

Iako je pozvan za svjedoka, nogometaš Eduardo da Silva nije se pojavio na sudu u Osijeku. Ispričao se mailom, rekavši kako ima igračkih obveza u svom klubu u Brazilu. Predloženo je, stoga, da se na raspravi pročita njegov iskaz iz istrage.

- Pristajem da se čita, ali samo ako bude Eduardo u sudnici jer je u Uskoku iznio niz neistina – obratio se Mamić sudu. Na koncu, pristao je na čitanje.

Rasprava se nastavlja tek 1. rujna, a bit će to "vatreni" početak – svjedoče Dejan Lovren i njegovi roditelji.

Komentara 75

TO
tomo300ac
10:42 04.07.2017.

Pozdrav maloumnicima koji se lijepe na ove smiješne članke kao muhe na govno. Pojma nemate o detaljima iskaza koji su tajni kao što nemaju niti ovi polupismeni novinari. Niti jedan jedini svjedok nije mijenjao iskaz. Danas je Eduardo trebao biti 81. svjedok i niti on ga nije teretio u svom iskazu kao niti svi ostali. Ovaj proces je farsa za vas maloumne klošare koji slinite na milijune i Mamic vam je kriv za sve vase frustracije i komplekse. Zabavljaju vas gologuze stakore s Mamicem dok se s druge strane kradu milijarde a tvrtke propadaju. Dinamo je prosle godine imao prihod od skoro pola milijarde kuna, cista dobit preko 100 milijuna kuna, placenog poreza preko 35 milijuna kuna. Znaci samo za proslu godinu Dinamo je platio tri puta vise samo na ime poreza nego sto je NAVODNO ukupna steta za drzavu u ovom procesu koja je NAVODNO oko 12 mil. kuna. Količina retardacije nekih ovdje koji komentiraju je frapantna.

Avatar nekakav
nekakav
10:54 04.07.2017.

a već ste i smiješni sa ovim kafkinim procesom! ispitati 100 svjedoka je velika stvar, i govori o velikom procesu. nisam do sada na popisu svjedoka vidio i torcidu, koja naravno ima dokaze kriminala od strane mamića. na njega ste svi navalili, jer je dinamo ogroman klub, sa zdravim financijama. i naravno da će ove jeseni liga opet biti jednosmjerna, i da će svi napadati ga, da mu suci pomažu ,da mu lokomotiva nosi sigurne bodove. kao da mu hajduk ne nosi, ne... .) i ovakav jadan dinamo je osvojio samo jedan bod manje nego prošle sezone, kad je bio prvak. što govori da je rijeka napravila super posao, dinamo je ostao i dalje velik. mamić nije kriv. ako je on kriv, onda se ligu treba rasformirati, jer ama baš niti jedan klub onda nije i ne posluje čisto. što je to mamić točno utajio, kolki novac? postoje sumnje, al na tolko svjedoka, koji niti jedan njega ne tereti, e to je već za razmisliti. kolko koštaju svi ti silni sudski vještaci, sigurno ne manje od moguće porezne utaje.

BR
brojevi
11:28 04.07.2017.

Kako sebe doživljavate vi kojima je mentor i uzor indoletni, bezobrazni i bahati Milanović i partija na rubu propasti. Imate dovoljno opravdanih razloga da svoje frustracije usmjerite u obnovu socijaldemokracije. Mamić je u pravnom procesu i do sada mu nije ništa dokazano osim osebujnosti, uspješnosti i karizme. Po principu presjunkcije nevinosti susdržite se od lešinarenja, mržnje i linčovanja čovjeka bez kojeg bi mnogi novinari bili kruha gladni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije