Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvorit će za turiste

Zdanje u Kaptolu pokraj Požege: U obnovljenoj utvrdi arhiv, knjižnica, sakralni muzej...

storyeditor/2023-05-30/PXL_190423_99452510.jpg
Ivica Galović/PIXSELL
31.05.2023.
u 22:00

U biskupiji traže model kako aplicirati na EU fondove s obzirom na to da Crkva nije prihvatljiv prijavitelj

Srednjovjekovna utvrda Stari grad u Kaptolu, povijesni i arhitektonski biser Požeško-slavonske županije te jedan od najvećih i najočuvanijih spomenika iz tog razdoblja, uskoro bi trebala biti obnovljena europskim novcem.

Arheološka istraživanja u utvrdi su završena, a nedavno je izdana i građevinska dozvola za realizaciju 10 milijuna eura vrijednog projekta cjelovite obnove utvrde.

Projekt od 10 milijuna eura

U Požeškoj biskupiji sada traže model kako aplicirati na sredstva iz EU fondova s obzirom na to da Crkva kao vjerska zajednica nije prihvatljiv prijavitelj.

U obnovljenoj će utvrdi biti pohranjene povijesne knjižice iz župa toga kraja koje će se ondje čuvati kao vrijedno arhivsko blago, a imat će i prezentacijski centar za turiste sa suvenirnicom.

– Nositelj projekta je biskupija, a mi kao općina dali smo svoju suglasnost, sudjelovali u izradi dokumentacije i osigurali parkiralište. Projekt je vrlo kvalitetan i njegovom će realizacijom turisti koji dođu u naš kraj dobiti cjelovitu priču o Starom gradu – kaže Mile Pavičić, načelnik općine Kaptol.

Utvrda u vlasništvu Požeškog stolnog kaptola sv. Petra u posljednjih je dvadesetak godina dijelom već obnovljena. Na crkvi sv. Jurja postavljen je krov i kupole, uređen je zvonik i učvršćeni zidovi. U sklopu arheoloških istraživanja pronađeni su vrijedni ostaci sakralnog kompleksa – predromanička crkva, romanička i gotička crkva te sadašnja kasnobarokna crkva. Sve su to pokazatelji izrazite povijesne i graditeljske slojevitosti sakralnog kompleksa u Kaptolu.

S obzirom na to da sredstva koja se godišnje osiguravaju iz Ministarstva kulture i medija ne omogućuju znatna ulaganja u obnovu, nego samo konzerviranje i spašavanje od propadanja, izrađena je projektna dokumentacija za cjelovito uređenje utvrde s ciljem da se sudjeluje na natječaju iz fondova Europske unije iz područja kulture i turizma.

Slojevit sakralni kompleks

U projektu je predviđeno u Stari grad smjestiti povijesni arhiv i povijesnu knjižnicu Požeške biskupije, izložbeni prostor za sakralni muzej i druge kulturne sadržaje te urediti baroknu crkvu za mise i koncertni prostor. Jednako tako žele prezentirati i arheološke nalaze.

– Sve to u službi je boljeg poznavanja kontinuiteta života i djelovanja Katoličke crkve u ovom dijelu Hrvatske od srednjega vijeka do novijeg doba te čovjekova duhovnog identiteta na ovim prostorima – istaknuo je Ivica Žuljević, prepošt Požeškog stolnog kaptola sv. Petra.

>>VIDEO Požega: Svečano otvorenje izložbe "Pjevat će Slavonija - požeški festival (1969.-2019)"

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije