Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbunjujuće izjave: 'Puljić zvuči kao da širi teorije urote'

Predsjednik HBK govorio je o konvenciji Vijeća Europe kao o nečemu iz Bruxellesa premda Vijeće Europe s Bruxellesom nema veze
06. travnja 2018. u 09:51 25 komentara 1389 prikaza
Želimir Puljić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kad bi netko u javnom prostoru za dokumente Vatikana rekao da se radi o dokumentima Italije, ili za odluke pape koje dolaze iz Rima rekao da dolaze iz Buenos Airesa, vjerojatno ne bi time dobio na uvjerljivosti.

Želimir Puljić 'VRIJEDAN VLADIN POTEZ' Veliki zaokret: Crkva podržava interpretativnu izjavu uz Istanbulsku konvenciju

No, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u razgovoru za Hrvatski katolički radio govorio je o konvenciji Vijeća Europe kao o nečemu iz Bruxellesa, premda Vijeće Europe s Bruxellesom nema nikakve veze jer se radi o organizaciji koja nema veze s Europskom unijom, nego s Europom. Organizaciji u koju je Hrvatska ušla 1996. i koja okuplja 47 država od Rusije do Islanda i od Turske preko Albanije do Portugala.

“Ili protokol ili Brexit”

Monsinjor Puljić u tom razgovoru govori i o nekakvoj “centrali” u Bruxellesu, iz kojeg dolaze “tumačenja” hrvatskoj Vladi, što zvuči neobično s obzirom na to da Vijeće Europe (ako je to ta “centrala” na koju je mislio) ima sjedište u Strasbourgu, a Banski dvori (odakle zapravo dolazi centralni poticaj da Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju baš u ovom trenutku) nalaze se u Zagrebu.

– Interpretativnu izjavu naša je Vlada objavila 20. ožujka, a vjerujem da su razgovarali s “centralom” – rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je četiri dana nakon Vladine interpretativne izjave istu stvar objavilo i Vijeće Europe koje ponavlja slične stvari.

– Dobro je da je hrvatska Vlada izdala interpretativnu izjavu, jer je to vjerojatno natjeralo i ove u Bruxellesu da objave svoje tumačenje – dodao je. Predsjednik HBK smatra da je u pozadini ove konvencije Vijeća Europe “nešto što je logika stvari kad uđeš s nekim u savez”, misleći pritom na Europsku uniju kao savez, i iz toga razvija neobičnu teoriju u kojoj, čini se, postoje samo dvije stvari: ili pratiti “protokol” jer je “neobično ako svi prihvate, a ti ne prihvaćaš” (mons.

Puljić govori da u EU “Hrvatska nije pod prisilom nego pod nekim protokolom”) ili “moramo onda i mi napraviti Brexit poput Britanaca i izaći iz te zajednice”. Ponovo, i na tom mjestu zvuči kao da miješa Vijeće Europe u Strasbourgu s Vijećem Europske unije, što je jedna od institucija EU u Bruxellesu. I da na temelju tog miješanja institucija dolazi do zaključka da je hrvatski izlazak iz EU, poput britanskog (još nerealiziranog izlaska), legitimno rješenje za problem s ratificiranjem jedne konvencije Vijeća Europe.
Komentirajući ovih nekoliko detalja iz intervjua monsinjora Puljića, filozof i politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je predsjednik HBK zvuči kao da širi “neinteligentne teorije urote”.

Netočni prigovori

– Nepristojan je jer govori uime organizacije koja je visoko centralizirana i prigovara drugima da imaju centralu vani. I to netočno prigovara, ali čak i da je točno… Općenito, svi na ovoj strani koja se protivi Istanbulskoj konvenciji ponašaju se kao da je kršćanstvo autohtoni hrvatski proizvod, a sami su predstavnici ideologije koja je u Hrvatsku došla izvana – komentira Puhovski. On podsjeća i da je Zadarska nadbiskupija, koja je dala aktualnog predsjednika HBK, jedina nadbiskupija u Hrvatskoj koja je pod izravnom jurisdikcijom Vatikana.

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK 'Ne radi se o zaokretu' Mons. Puljić objašnjava najnovije izjave o Istanbulskoj konvenciji i stajalište Crkve Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije' Željka Markić Istanbulska konvencija 'Puljić je otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju'
IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • Deleted user:

    Najtragicnije je od svega sto jedan covjek upire i nagovara svim snagama da se IK ratificira,obilazeci sve one koji drugacije misle i na kraju izvrce njihove stavove da bi dobio javni publicitet.Takav vazan dokument za drzavu trebao bi proci javnu ... prikaži još!u raspravu i na kraju i referendum a ne da o njemu odlucuje jedan covjek,nekolicina ljudi i udruga koje sebe nazivaju perjanicama demokracije.

  • Avaz:

    Sramotan nastup anemičnog jade nakon Macanove obrade Biskupove izjave. Trebali bi se poklopiti ušima!!!!

  • Karma:

    Spaliti tu konveciju da se grijemo i uživamo.Sve strašno zarazno je potrbno spaliti iz zdravstvenih razloga.