Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbunjujuće izjave: 'Puljić zvuči kao da širi teorije urote'

Predsjednik HBK govorio je o konvenciji Vijeća Europe kao o nečemu iz Bruxellesa premda Vijeće Europe s Bruxellesom nema veze
06. travnja 2018. u 09:51 25 komentara 1372 prikaza
Želimir Puljić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Kad bi netko u javnom prostoru za dokumente Vatikana rekao da se radi o dokumentima Italije, ili za odluke pape koje dolaze iz Rima rekao da dolaze iz Buenos Airesa, vjerojatno ne bi time dobio na uvjerljivosti.

Želimir Puljić 'VRIJEDAN VLADIN POTEZ' Veliki zaokret: Crkva podržava interpretativnu izjavu uz Istanbulsku konvenciju

No, predsjednik HBK, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, u razgovoru za Hrvatski katolički radio govorio je o konvenciji Vijeća Europe kao o nečemu iz Bruxellesa, premda Vijeće Europe s Bruxellesom nema nikakve veze jer se radi o organizaciji koja nema veze s Europskom unijom, nego s Europom. Organizaciji u koju je Hrvatska ušla 1996. i koja okuplja 47 država od Rusije do Islanda i od Turske preko Albanije do Portugala.

“Ili protokol ili Brexit”

Monsinjor Puljić u tom razgovoru govori i o nekakvoj “centrali” u Bruxellesu, iz kojeg dolaze “tumačenja” hrvatskoj Vladi, što zvuči neobično s obzirom na to da Vijeće Europe (ako je to ta “centrala” na koju je mislio) ima sjedište u Strasbourgu, a Banski dvori (odakle zapravo dolazi centralni poticaj da Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju baš u ovom trenutku) nalaze se u Zagrebu.

– Interpretativnu izjavu naša je Vlada objavila 20. ožujka, a vjerujem da su razgovarali s “centralom” – rekao je mons. Puljić, podsjetivši da je četiri dana nakon Vladine interpretativne izjave istu stvar objavilo i Vijeće Europe koje ponavlja slične stvari.

– Dobro je da je hrvatska Vlada izdala interpretativnu izjavu, jer je to vjerojatno natjeralo i ove u Bruxellesu da objave svoje tumačenje – dodao je. Predsjednik HBK smatra da je u pozadini ove konvencije Vijeća Europe “nešto što je logika stvari kad uđeš s nekim u savez”, misleći pritom na Europsku uniju kao savez, i iz toga razvija neobičnu teoriju u kojoj, čini se, postoje samo dvije stvari: ili pratiti “protokol” jer je “neobično ako svi prihvate, a ti ne prihvaćaš” (mons.

Puljić govori da u EU “Hrvatska nije pod prisilom nego pod nekim protokolom”) ili “moramo onda i mi napraviti Brexit poput Britanaca i izaći iz te zajednice”. Ponovo, i na tom mjestu zvuči kao da miješa Vijeće Europe u Strasbourgu s Vijećem Europske unije, što je jedna od institucija EU u Bruxellesu. I da na temelju tog miješanja institucija dolazi do zaključka da je hrvatski izlazak iz EU, poput britanskog (još nerealiziranog izlaska), legitimno rješenje za problem s ratificiranjem jedne konvencije Vijeća Europe.
Komentirajući ovih nekoliko detalja iz intervjua monsinjora Puljića, filozof i politički analitičar Žarko Puhovski kaže kako je predsjednik HBK zvuči kao da širi “neinteligentne teorije urote”.

Netočni prigovori

– Nepristojan je jer govori uime organizacije koja je visoko centralizirana i prigovara drugima da imaju centralu vani. I to netočno prigovara, ali čak i da je točno… Općenito, svi na ovoj strani koja se protivi Istanbulskoj konvenciji ponašaju se kao da je kršćanstvo autohtoni hrvatski proizvod, a sami su predstavnici ideologije koja je u Hrvatsku došla izvana – komentira Puhovski. On podsjeća i da je Zadarska nadbiskupija, koja je dala aktualnog predsjednika HBK, jedina nadbiskupija u Hrvatskoj koja je pod izravnom jurisdikcijom Vatikana.

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK 'Ne radi se o zaokretu' Mons. Puljić objašnjava najnovije izjave o Istanbulskoj konvenciji i stajalište Crkve Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije' Željka Markić Istanbulska konvencija 'Puljić je otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju'
ZDRAVI I U FORMI
Kako podići trčanje na višu razinu i pri tome se ne ozlijediti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar gospar
  gospar:

  Najtragicnije je od svega sto jedan covjek upire i nagovara svim snagama da se IK ratificira,obilazeci sve one koji drugacije misle i na kraju izvrce njihove stavove da bi dobio javni publicitet.Takav vazan dokument za drzavu trebao bi proci javnu ... prikaži još!u raspravu i na kraju i referendum a ne da o njemu odlucuje jedan covjek,nekolicina ljudi i udruga koje sebe nazivaju perjanicama demokracije.

 • zq2y16:

  Sramotan nastup anemičnog jade nakon Macanove obrade Biskupove izjave. Trebali bi se poklopiti ušima!!!!

 • Karma:

  Spaliti tu konveciju da se grijemo i uživamo.Sve strašno zarazno je potrbno spaliti iz zdravstvenih razloga.