Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Puljić je otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju'

Za čelnika Hrasta Ladislava Ilčića vidljivo je da Puljić traži odgovor o pravnoj učinkovitosti interpretativne izjave, koju očito još nije dobio
05. travnja 2018. u 15:30 11 komentara 1333 prikaza
Željka Markić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Od političke desnice i udruga bliskih Katoličkoj crkvi danas se moglo čuti da intervju predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) nadbiskupa Želimira Puljića Hrvatskom katoličkom radiju ne donosi nikakav "veliki zaokret" u stajalištima Crkve o Istanbulskoj konvenciji već je riječ tek o medijskim interpretacijama u tom smjeru, no dok čelnik Hrasta Ladislav Ilčić bezrezervno dijeli takav stav, drugi čovjek njegove stranke Hrvoje Zekanović priznaje da je razočaran jer su Puljićevi navodi "iznimno nejasni".

Mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK 'Ne radi se o zaokretu' Mons. Puljić objašnjava najnovije izjave o Istanbulskoj konvenciji i stajalište Crkve

Markić: Puljić otvorio mogućnost Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju 

"Nadbiskup Puljić nije učinio nikakav veliki zaokret Crkve u stajalištima oko Istanbulske konvencije, već je otvorio mogućnost premijeru Andreju Plenkoviću da zaustavi ratifikaciju i vrati se dijalogu sa svim društvenim dionicima", rekla je Hini čelnica udruge "U ime obitelji" Željka Markić.

"Puljić je, po onome što sam shvatila, pozdravio interpretativnu izjavu kao spremnost premijera da uvaži brojne prigovore građana, udruga građana, HAZU-a, Matice hrvatske i HBK o štetnosti ratifikacije Istanbulske konvencije", kaže Markić.

Željka Markić
1 / 5
Istanbulska konvencija

Istovremeno, nadbiskup je doveo u pitanje pravnu snagu interpretativne izjave Vlade i Ureda Vijeća Europe. Ni jedna ni druga nemaju pravnu snagu i ne zaustavljaju pravne učinke Istanbulske konvencije na uvođenje rodne ideologije, koncepta roda odvojenog od spola, uvođenje rodne ideologije u obrazovni sustav, kulturu i sve segmente društva, ističe Markić.

Interpretativna izjava, dodala je, također ne sprječava financiranje "parapolitičkih udruga" s milijardu kuna, niti nadležnost GREVIO-a.  

Ilčić: Nadbiskup postavlja pitanja premijeru

Za čelnika Hrasta Ladislava Ilčića vidljivo je da Puljić traži odgovor o pravnoj učinkovitosti interpretativne izjave, koju očito još nije dobio.

"To je interpretacija medija da Crkva sada podržava Istanbulsku konvenciju, uz interpretativnu izjavu. HBK je na svom plenumu eksplicitno rekla kako ne podržava Istanbulsku konvenciju. Izjave nadbiskupa Puljića idu za postavljanjem pitanja premijeru Plenkoviću o pravnoj učinkovitosti interpretativne izjave. Izjave u obliku pitanja nikako nisu na razini eksplicitnosti plenuma HBK, koji se usprotivio ratifikaciji", naglašava Ilčić.

Svatko tko pozna Crkvu zna da mora detaljno i pažljivo iščitavati što je Crkva rekla, poručio je Ilčić.

Zagreb: U Banskim dvorima održana 88. sjednica Vlade Plenković na Vladi: 'Puljićeva izjava pokazuje da smo otklonili strahove oko Konvencije'

Drugi čovjek Hrasta i zastupnik te stranke u Hrvatskom saboru Hrvoje Zekanović, međutim, priznaje da je razočaran ali očekuje skoro objašnjenje Puljića i ostalih biskupa o tom pitanju. 

"HBK je pet puta bila jasna po pitanju Istanbulske konvencije i važno je da je u prosincu na plenumu HBK rečeno da su protiv Istanbulske konvencije. Ne mogu, međutim, ignorirati da je predsjednik HBK-a dao izjavu u kojoj je bio iznimno nejasan. Imam osjećaj da je premijer stvarno u nekoj mjeri 'uspio objasniti'" nadbiskupu Puljiću što po njemu piše u Konvenciji", rekao je Zekanović.

Zekanović: Čestitam premijerovim PR stručnjacima

Smiješno je, kaže, tvrditi da interpretativna izjava ima ikakvu pravnu važnost. "Ona je napravljena s ciljem zbunjivanja javnosti, a očito i nekih istaknutih ljudi u Crkvi. Nemam točnu informaciju što je točno izgovoreno na sastanku nadbiskupa i premijera, kao i što je izgovoreno prije i poslije tog sastanka, no mogu čestitati PR stručnjacima našeg premijera na savršeno odrađenoj medijskoj akciji", rekao je Zekanović.

Za koordinatoricu građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj" Kristinu Pavlović Puljićev intervju je pitanje upućeno pravnicima o tome ima li interpretativna izjava težinu koja bi mogla spriječiti uvođenje rodne ideologije.

"Taj upit oko interpretativne izjave ne bi se smio shvatiti kao prihvaćanje Istanbulske konvencije. Ako interpretativna izjava govori nešto suprotno od same Istanbulske konvencije i ograđuje se od njezinih zahtjeva onda sigurno veću težinu ima sama Konvencija, kao međunarodni dokument, nego nekakva interpretativna izjava. Postavlja se pitanje zašto je uopće potrebna takva izjava ako je s Istanbulskom konvencijom sve u redu", kaže Pavlović. 

Ako Hrvatski sabor ratificira Istanbulsku konvenciju građanska inicijativa "Istina o Istanbulskoj" spremna je pokrenuti referendumom o otkazivanju Konvencije, najavila je Pavlović.

Prosvjed protiv Istanbulske konvencije ISTANBULSKA KONVENCIJA Plenković: Priča o roditelju 1 i roditelju 2 je obmana, proces ratifikacije se nastavlja Plenković najavljuje ratifikaciju Istanbulske konvencije Mate Mijić Rušenjem Plenkovića HDZ preuzimaju demokrkani, a ne demokršćani Za mnoge je BiH isključivo država problema, što je posljedica ratnog nasljeđa. Zato mnoge pozitivne strane mogu iznenaditi Susjedi Istanbulska, dug... U čemu je sve BiH ispred Hrvatske
psina
BLISKI SUSRET
Rijedak prizor u moru kod Istre: Ribar snimio drugu najveću živuću ribu na svijetu
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Matovilac3:

    Kome nije jasto kojeg je spola roda.....nek stane pred ogledalo i skine gače.Naučno če dokazati istinu.

  • Deleted user:

    Crkva u Hrvata ne smije zauzimati nejasno stajalište. Crkva mora jasno reći da je protiv. Plus crkva mora javno pozvati građane/vjernike da uskrate bilo kakvo povjerenje onima koji su za takve nastrane i nakaradne koncepcije koje urušavanju same temelje kršćanskog ... prikaži još! svjetonazora. Crkva je to dužna jer Crkva nije samo molitva nego prije svega život. Većina je jedini vladar Lijepe naše a nipošto kojekakve skupine i udruge bez osnovnog legitimiteta.

  • IVANIVANIVAN:

    Soroš ,Hdz ,gay udruge postaju svakodnevno sve veći predmet sprdnje