Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UZ MNOŠTVO ČESTITARA

Zbor 'Otvorena srca' u Beču svečano proslavio 40. rođendan

koncert
Foto: Snježana Herek
1/9
13.04.2024.
u 15:54

Glazbeni gosti slavljeničkog Zbora “Otvorena srca”, kojim je ravnala Ena Romić, bili su sastav “Dubrovački kavaljeri” iz Beča pod vodstvom kantautora Josipa Čenića, austrijski mješoviti Gradski zbor Fischamend i Pro musica Haslau Maria - Ellend pod vodstvom hrvatskog dirigenta Giuseppea Terze, koji je godinama ravnao i Zborom “Otvorena srca”, te Klapa “Staro vino” iz Gradišća, pod glazbenim vodstvom Feri Felingera.

Zbor “Otvorena srca” koji djeluje u sklopu Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču, i koji je niz godina bio mješovit, a sada je ženski, u četvrtak je proslavio svoju 40. obljetnicu postojanja i djelovanja, svečanim koncertom pod naslovom “Skok u glazbu”.

Svečanost je održana u prekrasnoj baroknoj dvorani Starogradske  vijećnice u Beču, u Bank Austria salonu, u kojoj se je okupilo mnoštvo publike i čestitara, tako da se je doslovce tražio “stolac više”. 

Glazbeni gosti slavljeničkog Zbora “Otvorena srca”, kojim je ravnala Ena Romić, bili su sastav “Dubrovački kavaljeri” iz Beča pod vodstvom kantautora Josipa Čenića, austrijski mješoviti Gradski zbor Fischamend i Pro musica Haslau Maria - Ellend pod vodstvom hrvatskog dirigenta Giuseppea Terze, koji je godinama ravnao i Zborom “Otvorena srca”, te Klapa “Staro vino” iz Gradišća, pod glazbenim vodstvom Feri Felingera.

Goste jubilarnog koncerta uvodno su pozdravile predsjednica Ženskog zbora “Otvorena srca” Marija Epp i članica tog Zbora Bettina Lehner. Pozdravima se je pridružio i hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić, čestitajući Zboru “Otvorna srca” njihov jubilej.

“Prekrasno je ovdje vidjeti jubilarce i  brojne okupljene Hrvate i njihove austrijske prijatelje. Ovih 40 godina djelovanja Zbora su također jedna od potvrda uspješne hrvatsko-austrijske glazbene suradnje”, rekao je veleposlanik Glunčić.

Među nazočnima, između ostalih, bila je i predsjednica Hrvatskog centra gradišćanskih Hrvata u Beču Terezija Stojšić.

“Pjevati je važno. Pjevanje otvara sva vrata”, rekla je Stojšić, čestitajući starim i novim članovima Zbora “Otvorena srca” njihov jubilej.

Zbor “Otvorena srca” desetkovan je nakon što se je pojavila korona 2020. godine. Sada djeluje kao Ženski zbor i ima 15 članica u starosnoj dobi od 35 do 81 godinu starosti. Zbor je utemeljio prije 40 godina gradišćanski Hrvat Martin Jordanić iz Fileža.

Ono što je bilo lijepo vidjeti na koncertu je prijateljstvo koje veže ne samo članice Zbora nego i njihova glazbena suradnja s ostalim glazbenicima i Zborovima, koji djeluju u Austriji.

“Svi mi smo kao jedna obitelj, sastajemo se i družimo i izvan zbora. Za naše pozvane glazbene goste veže nas prijateljstvo i suradnja. S Dubrovačkim kavaljerima imali smo i zajednički Božićni koncert, a sa Zborovima koje smo ugostili također smo zajednicki nastupali. Voditelj Zbora Fischamend  Giuseppe Terza bio je prije voditelj našeg zbora”, rekla je predsjednica “Otvorenih srca” Maja Epp.

“Jako sam zadovoljna današnjim nastupom Zbora. Ono što nam ipak nedostaje su muški glasovi. Možda se i to promijeni i opet postanemo mješoviti. Pozivam sve zainteresirane neka nam se pridruže”, rekla nam je nakon koncerta dirigentica “Otvornih srca” Ena Romić. 

“Vodio sam slavljenički zbor Otvorena srca nekih sedam, osam godina i drago mi je da danas svi zajedno ovdje slavimo njegovih 40 godina postojanja. Sada vodim austrijski Zbor Fischamend i na svečanosti smo pjevali djela Beethovena, Schuberta, Mozarta i na kraju Mercerov Moon river”, rekao nam je Terza.

Kada smo kod programa, moramo istaknuti da je svaki od sudionika se impresivno predstavio bečkoj publici, s više glazbenih točaka.

Zbor “Otvorena srca” počeo je koncert pjesmom “U Gradišću smo se mi rodili” F. Sučića, a završili “Majkama u Gradišću” kantautora Josipa Čenića. 

“Dubrovački kavaljeri” su za početak znalački izabrali pjesmu “Hallelujah” L. Cohena, koju su u jedan glas zajedno otpjevali s bečkom publikom, a za kraj su pjevali pjesmu svog vođe J. Čenića “Za žene i vino”.

Klapa “Staro vino” je pripremila za svečare i publiku uglavnom hrvatske narodne pjesme iz Gradišća. Počeli su s “Pastirče mlado milo”, a za kraj su ostavili pjesmu I. Badurine “Vilo moja”-
Broomsovom “Ružom” i Kabiljevom poznatom pjesmom “Neka cijeli ovaj svijet”, svi glazbeni protagonisti ove jubilarne svečanosti, dakle slavljenice i gosti, oprostili su se od bečke publike, uz buran aplauz i gromoglasno odobravanje.

Nakon svečanog koncerta, slavlje je nastavljeno, gdje drugdje nego u Hrvatskom centru u Beču, domu Zbora “Otvorena srca”, uz druženje, pjesmu, smijeh i veselje. Naravno, i hrvatske kulinarske i eno - specijalitete.

I što na kraju reći nego čestitke svim članovima Zbora, na četiri desetljeća njihovih “Otvorenih srca” za glazbu i glazbeno stvaranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije