Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Makarska

Zbog smještaja u domu za starije i nemoćne lihvario muškarca i uzeo mu stan

Zagreb: Gradonačelnik Tomašević na obilježavanju Dana Doma za starije osobe Centar
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/3
23.07.2022.
u 12:07

Naime, oštećenik je tijekom srpnja 2021. godine kontaktirao okrivljenika radi svog smještaja u jednom domu za starije i nemoćne osobe, kojim on stvarno upravlja, i upoznao ga s činjenicom da ima ozbiljne zdravstvene probleme i otežano kretanje te da živi sam i da nema obitelj, kao i da prima mirovinu u iznosu od 4.700 kuna te da je vlasnik jednog stana.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina zbog počinjenog kaznenog djela lihvarskog ugovora. Okrivljenom 53-godišnjaku se stavlja na teret da je od srpnja do 3. rujna 2021. u Makarskoj i u Starim Mikanovcima; počinio navedeno kazneno djelo.

Naime, oštećenik je tijekom srpnja 2021. godine kontaktirao okrivljenika radi svog smještaja u jednom domu za starije i nemoćne osobe, kojim on stvarno upravlja, i upoznao ga s činjenicom da ima ozbiljne zdravstvene probleme i otežano kretanje te da živi sam i da nema obitelj, kao i da prima mirovinu u iznosu od 4.700 kuna te da je vlasnik jednog stana.

Okrivljenika se tereti da je, svjestan kako je oštećenikovo zdravstveno stanje ozbiljno narušeno zbog čega je ovisan o tuđoj skrbi; postupio u nakani da sebi i svom djetetu pribavi znatnu neosnovanu materijalnu korist na oštećenikovu štetu. Tereti ga se da mu je rekao kako je uvjet smještaja u navedenom domu (cijena boravka je 5.000 kuna mjesečno) da mu on prenese u vlasništvo svoj stan i da mu mjesečno daje dio svoje mirovine, a u tome je ustrajao i dok je oštećenik boravio u tom domu tijekom srpnja i kolovoza 2021. godine, gdje mu je nudio na potpis darovni ugovor i ugovor o dosmrtnom uzdržavanju.

Oštećenik je odbijao s njime sklopiti te ugovore te je, nezadovoljan smještajem i medicinskom skrbi, više puta napuštao dom, da bi 29. kolovoza 2021. definitivno iselio i u rujnu 2021. godine telefonski mu rekao da se više ne želi vratiti u njegov dom. Okrivljenik je, tereti ga se, 3. rujna 2021. nepozvan došao u oštećenikov stan i, zlorabeći njegovo teško psihofizičko stanje te da je depresivan i nesiguran i ovisan o tuđoj pomoći, inzistirao da zbog duga prema njemu od oko 16.000 kuna po osnovi troškova prijevoza i smještaja u njegovom domu, odmah odu do javnog bilježnika potpisati ugovor; održavajući ga pritom u uvjerenju kako s njime odlazi potpisati ugovor o dosmrtnom uzdržavanju. Tekst tog ugovora mu je ranije predočavao u Starim Mikanovcima i, prema tom ugovoru, bi bio u obvezi oštećenika uzdržavati do njegove smrti, a on bi mu zauzvrat prepisao svoj stan u vlasništvo.

Oštećenik je pod njegovim pritiskom; u stanju straha, zavisnosti i nemoći tijekom kojeg nije bio sposoban upravljati svojom voljom i u potpunosti shvatiti značenje i posljedice ugovora o darovanju; istog dana u uredu javnog bilježnika u Makarskoj s njime, kao zakonskim zastupnikom daroprimatelja, potpisao ugovor o darovanju kojim je svoj suvlasnički udio, povezan sa stanom u njegovom vlasništvu, bezuvjetno darovao okrivljenikovom sinu (dijete) koji je onda uknjižen kao vlasnik. 

Okrivljenika se tereti da mu je, prije nego što je s njime otišao kod javnog bilježnika, uzeo ključeve predmetnog stana pri čemu je bio svjestan da vrijednost tog stana, od najmanje 250.000 kuna, višestruko nadmašuje visinu njegovog potraživanja prema oštećeniku kojeg je tako oštetio za najmanje 250.000 kuna.

U optužnici je predloženo i da se na temelju članka 158. stavka 1. i 2. ZKP/08 oštećeniku dosudi imovinskopravni zahtjev na način da utvrdi ništetnost ugovora o darovanju datiranog na 20. kolovoza 2021. i sklopljenog između žrtve, kao darovatelja, i djeteta, kao daroprimatelja, zastupanog po zakonskom zastupniku-okrivljeniku, a ovjerenog kod javnog bilježnika 3. rujna 2021.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije