Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KORONAVIRUS U SVIJETU

Rusija zaprimila više od 1,2 milijardi doza cjepiva, u Moskvi produljeni školski praznici

Medicinsko osoblje zaduženo za oboljele od koronavirusa u Rusiji
Foto: TATYANA MAKEYEVA/REUTERS/PIXSELL
1/7
Autori: Vecernji.hr, Hina
29.09.2020.
u 11:07

Slovačka je nakon porasta broja slučajeva COVID-19 zabranila održavanje većine kulturnih i sportskih događanja.

U svijetu je od početka pandemije oboljelo 33,557,959 ljudi od novog koronavirusa. Preminulih je 1,006,471, a oporavilo se 24,882,206 ljudi. Najviše zaraženih ima u SAD-u, Indiji i Brazilu.

11:10 - Ruski fond za izravna ulaganja (RDIF) dosad je iz raznih zemalja svijeta zaprimio zahtjeve za ukupno više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V koje se koristi za borbu protiv koronavirusa, prenose u utorak ruski mediji.

"RDIF je zaprimio zahtjeve za više od 1,2 milijarde doza cjepiva Sputnik V za razdoblje 2020.-2021. Više od 50 zemalja Europe, Azije, Bliskog istoka i Latinske Amerike predalo je prijave", rekao je šef RDIM-a Kiril Dmitriev.

Ranije je RDIF objavio sporazume postignute s partnerima u Meksiku o opskrbi 32 milijuna doza, Brazilu do 50 milijuna doza, Indiji - 100 milijuna doza te Nepalu - 25 milijuna doza cjepiva.

10:40 - Moskovski gradonačelnik Sergej Sobjanin rekao je u utorak da će Moskva produljiti listopadske školske praznike na dva tjedna, u sklopu mjera zaustavljanja širenja koronavirusa.

Mjera slijedi prošlotjednu Sobjaninovu preporuku da svi sa zdravstvenim problemima i oni stariji od 65 godina ostanu kod kuće.

Sobjanin je u utorak rekao da učenici neće ići u školu između 5. i 18. listopada te pozvao roditelje neka osiguraju da njihova djeca ostanu kod kuće za vrijeme tog razdoblja.    

09:30 - U svijetu se govori o "izoliranim" slučajevima reinfekcije koronavirusom, no zapravo je globalno takvih pacijenata vrlo malo. Dosad je potvrđeno najviše deset slučajeva ponovne zaraze koronavirusom, rekla je ravnateljica ruske Savezne službe za nadzor zaštite prava potrošača i dobrobiti ljudi, Ana Popova.

U intervjuu za list Komsomolska pravda Popova je rekla da je prikupljanje statističkih podataka trenutačno u tijeku, a da je dosad potvrđeno najviše deset pouzdanih slučajeva ponovne zaraze koronavirusom. 

08:30 - Liječnici su okupljeni oko operacijskog stola na kojemu, intubirana i uspavana, leži svinja teška tridesetak kilograma. Na njoj stručnjaci veterinarske klinike sveučilišta u Panami isprobavaju novi model respiratora, namijenjen pacijentima u teškoj fazi covida-19.

Životinja je okružena aparatima koji prate njezine vitalne znakove i teško diše uz monoton ritam respiratora koji je održava na životu.  Ona je četrnaesta po redu svinja koja sudjeluje u programu razvoja novih modela respiratora. Prva ispitivanja su provedena na lutkama, no testiranje na životinjama nužno je prije upotrebe novih respiratora na ljudima, kaže dr. José Manuel Trujillo, specijalist na odjelu intenzivne njege. 

08:00 - Niz europskih zemalja u ponedjeljak je najavio da će nakon porasta broja novozaraženih uvesti nove mjere za borbu protiv širenja koronavirusa koje će uključiti ograničavanje putovanja, ranije zatvaranje barova i restorana te limitiranje javnih okupljanja, prenose agencije.

Nizozemska je donijela nove mjere nakon što je broj slučajeva zaraze u drugom valu epidemije premašio rekordne brojke iz travnja. Mjere će uključiti obavezno nošenje maski u Amsterdamu i drugim velikim gradovima, zabranu dolaska publike na sportska natjecanja u sljedeća tri tjedna, te zatvaranje restorana i barova u 22 sata. Nizozemski premijer Mark Rutte rekao je da će se također ograničiti putovanja, te je pozvao poslodavce da što je više moguće organiziraju rad od kuće, prenosi Reuters.

 

Ključne riječi

Komentara 5

DU
Deleted user
09:28 29.09.2020.

Sve brojke pokazuju da corona nije ni približno toliko opasna kako nam politika u sprezi s medijima utuvljuje a oni "uvode niz novih mjera"... I sada neka mi netko veli da tu nije nekaj trulo.....

MP
miroslav.petkovic.7564
13:43 29.09.2020.

Evo osim Gamaleja V uskoro ce zaregistrirat cjepivo Vektor iz N Sibirska. petnesti desetog ce .A do kraja gidine i institut Cumakovo.Znaci tri Vakcine bit ce gotove do Bozica dok Ameri i Astra is Oxsforda ce napravit do Svetog Ante.Jaa sam pisa ranije o tome medutim moji domaci amerikanci nisu vjerovali vidim sad kmecanje.Rusija dobila utakmicu i pobidila .Znam nije lako treba ucit od rusa.

NE
Nepokolebljiv
11:17 29.09.2020.

Rusi primili narudzbe za 1200 miliona doza cjepiva. Godisnji kapacitet proizvodnje cjepiva u Rusiji, [rema sluzbenim podacima ruskog ministarstva je 500 miliona. Pitam se koje drzave su pristali "pricekati" na isporuku za svoje stanovnistvo dvije i pol godine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije