Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA UVJETA

Zbog rada preko student-servisa ostala bez 18.000 kuna

Ilustracija
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
13.12.2019.
u 13:15

– Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava – poručuje pročelnik Kristić.

Studentica iz Osijeka neugodno se iznenadila kada je doznala da je ostala bez stipendije za tekuću akademsku godinu, a sve zbog toga što su u Zakladi ''Srce grada Osijeka'' ove godine odlučili u imovinski cenzus ubaciti i zaradu od studentskog rada.

Jedan od uvjeta jest da prosječni mjesečni prihod ostvaren u prethodnoj kalendarskoj godini po članu zajedničkog kućanstva ne prelazi iznos od 2000 kuna i da prosječni mjesečni prihod po članu zajedničkog kućanstva obitelji ili djeteta iz te obitelji u posljednja tri mjeseca prije podnošenja prijave za stipendiju ne prelazi iznos od 2000 kuna. Kako piše Glas Slavonije, Zaklada u uvjetima natječaja nije jasno naglasila da u imovinski cenzus spada i zarada od studentskog rada.

Studentica, čiji su podaci poznati redakciji Glasa Slavonije, neznatno je premašila navedeni imovinski cenzus, a koji bi bez njezina studentskog prihoda inače iznosio oko 1600 kuna po članu kućanstva. Ona je zbog toga ostala bez 18 tisuća kuna stipendije. Radom je, kaže, željela olakšati situaciju roditeljima.

– Radila sam kao studentica i prošle godine, međutim, tada sam dobila stipendiju. Ovakvim se kriterijima studente potiče na nerad, a njihove roditelje također kažnjava za to što su odgojili marljivu djecu – smatra studentica.

Romano Kristić, Upravitelj Zaklade i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, ne slaže se s njom. 

– Napisali smo točno što treba priložiti. Potvrdu Porezne uprave o prihodima za posljednja tri mjeseca i potvrdu o prihodima za 2018. godinu. Računa se ukupni prihod kućanstva, a prihod je prihod, zna se što sve ulazi u prihod koji evidentira Porezna uprava –poručuje pročelnik Kristić.

Pogledajte i galeriju: Fotografije godine

Ilustracija
1/51

 

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar VrliNoviSvijet
VrliNoviSvijet
15:43 13.12.2019.

U Hrvatskoj je najbolje ništa ne raditi, brati nekakve potpore i poticaje ili socijalnu pomoć. Svatko tko je krenuo nešto pošteno raditi opasno je pogriješio.

ME
metak123
14:47 13.12.2019.

Još jedan dokaz da se u ovoj državi ne isplati radit. Od sirotinje i marljivih ljudi samo naprave roblje. Vjerojatno su promjenu zakona izvjesili tamo na nekoj ploči na sudu ili u gradu i evo vam, to je to. Tko ne obilazi oglasne ploče i čita narodne novine, heb iga... Ako se je nešto promijenilo, to treba posebno istaknuti na više mjesta, a ne hvatat ljude u mutnom. Ove godine je "prihod je prihod", a što je prošle godine bio taj prihod? Prokleta prchija od drzave.... varaju te na svakom koraku.

OB
obican
16:11 13.12.2019.

Da je zaradila 2 milujuna kn, nikom nista

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije