Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od plaćene prakse do posla nakon škole za limare, zidare...

Plaćena im je, naravno, i praksa, pa učenik mjesečno može ostvariti i do 2000 kuna primanja; uz stipendije i praksu – kazao je Miroslav Brodarić, vlasnik karlovačkog Limarskog obrta Brodarić.
08. studenoga 2019. u 20:46 1 komentara 192 prikaza
Stipendiranje
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

– Nakon 15 godina što u sustavu obrazovanja nemamo limara, tesara, krovopokrivača, sada smo upisali i ta zanimanja; sedam tesara i tri limara. Ja stipendiram dva limara i dva tesara, već idu kod mene na praksu i dobivaju od mene 500 kuna stipendije za prvu godinu, dobivat će 750 kuna u drugoj i tisuću kuna u trećoj godini školovanja.

Štrajk njemačkih učitelja UČITELJI DIJELE ISTE PROBLEME Štrajk učitelja Nijemci zabranili, događaji iz Hrvatske svjetska vijest

Plaćena im je, naravno, i praksa, pa učenik mjesečno može ostvariti i do 2000 kuna primanja; uz stipendije i praksu – kazao je Miroslav Brodarić, vlasnik karlovačkog Limarskog obrta Brodarić. On je jedan od nekoliko obrtnika i poduzetnika u Karlovačkoj županiji koji su odlučili, pored županijskih ili stipendija Ministarstva gospodarstva, i sami stipendirati učenike u deficitarnim zanimanjima kakvo je u posljednje četiri godine i zanimanje zidar.

Stipendiranje | Autor : Kristina Stedul Fabac/PIXSELL Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Mijo Popovački, vlasnik građevinske tvrtke Izgradnja Popovački, ima učenike na praksi i zadovoljan je njihovim interesom, odgovornošću i željom da nauče posao te im je obećao da će kod njega posao imati kada završe školovanje.

– Građevinski radnici kod nas imaju od 5500 do 10.000 kuna plaću i uvjerena sam da je to dobar motiv da ostanu raditi u Hrvatskoj jer vani teško da će imati veću zaradu s obzirom na troškove stanovanja – kazala je Marija Janžetić, direktorica AB Gradnje, tvrtke koja također stipendira učenike.

Štrajk u osnovnim školama u Šibeniku Nema nastave Sindikati objavili koje županije štrajkaju u utorak. Zaprijetili i novim prosvjedom

Luka Laić jedan je od učenika sa stipendijom obrtnika i zadovoljan je praksom u Limarskom obrtu Brodarić.

– Sam sam odlučio ići za limara jer me zanimalo što se sve i kako može napraviti s limom. Želio sam zanimanje gdje mogu ići na praksu i nakon škole tamo i raditi. Sviđa mi se u školi, na praksi još i više, imam odličnog gazdu, tako da ne razmišljam, barem sada, o odlasku iz Hrvatske – kazao je Luka. Uz ostale stipendije, Karlovačka županija ove godine stipendira i 12 učenika u deficitarnim zanimanjima; tesare, limare i tapetare.

KiK katalog
PROMO
Prolistajte novi KiK katalog i ne propustite super akcije!
  • Jarac_26:

    A ha. Nekom palo na pamet zanatlijama davati poticaje.