Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRAĐE Odrezao 52 graba i tri bagrema motornom pilom pa ih odvezao

Zbog plinske krize krađe drva

19.01.2009.
u 16:07

KELEMEN - Drva u slobodnoj prodaji gotovo i nema. Potražnja je velika, a prekupci ih nabavljaju na zagrebačkom i bjelovarskom području jer ih u Varaždinskoj županiji više nema.

Prodaju se svakakva drva, pa čak i najlošije kvalitete, kakva kupci prije nikad nisu htjeli. Plinska kriza, niske temperature, nestašica ogrjevnih drva, ali i visoke cijene drva tjeraju građane i u krađe. Tako je nepoznati kradljivac motornom pilom odrezao i odvezao 52 stabla graba i tri stabla bagrema iz šume Kaštelanskog Bukovja, kod Kelemena.

Materijalna šteta će biti ispitana nakon primitka odštetnog zahtjeva, izvijestili su iz varaždinske policije.

Kako doznajemo, vlasnik su ukradenih stabala Hrvatske šume.

- Budući da je riječ o državnoj imovini, potrebno je vještačenje šumarskih inspektora. Privatni vlasnici se obično nagode s kradljivcima. Nagoditi se možemo i mi ako počinitelj prizna krađu. Mora namiriti štetu za srušena i odvezena drva i još neke troškove koje smo imali zbog toga. Sve je još u fazi istrage. Mi imamo šumarsku službu. Ljudi iz te službe terencem obilaze naša šumska područja.

Oni su i zapazili da su ukradena stabla. Osim toga, dobro surađujemo s građanima, koji nam također dojavljuju o krađama u našim šumama - kazao je Tomica Cukor, inženjer šumarstva iz Šumarije u Varaždinu, koja nema za prodaju ogrjevnih drva, no s prodajom u šumi će započeti vjerojatno već idući tjedan.

Krađe u šumama su česte. U tijeku je identifikacija i priznanje kradljivca drva iz Hrvatskih šuma.

No, osim što se u šumi kradu drva, u nju nesavjesni građani dovoze smeće i zagađuju okoliš. Dakako, ako se krivac otkrije, snosi odgovornost za nanesenu štetu.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije