Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odron prijeti!

Zbog odrona ceste, mještani nisu mogli obrađivati polja

'sisak - 24.05.2010., Bok - Odronjena je obala Save, kazu mjestani, sa sobom povukl i dio poljskog puta. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL'
'Nikola Cutuk/PIXSELL'
25.05.2010.
u 07:20

Vodopravni inspektor naložio je sanaciju urušene obale, no Hrvatske vode do danas nisu započele radove, iako rok za sanaciju istječe 15. lipnja.

Zbog neodržavane obale i odrona, rijeka Sava sve više ugrožava ne samo oko 300 preostalih hektara poljoprivrednih površina u meandru rijeke, nego i selo Bok nadomak Siska, inače zaštićenu graditeljsku cjelinu. Zbog odrona dijela ceste, mještani Boka ovoga proljeća prvi put nisu mogli do svoje zemlje i obraditi je.

– O odronu smo obavijestili sve mjerodavne. Na teren je izašao i viši državni vodopravni inspektor Željko Poviječ, koji je izdao rješenje Hrvatskim vodama da se odron mora sanirati do 15. lipnja ove godine. Nažalost, unatoč prijetnji sankcijama, Hrvatske vode još nisu počele radove – kaže načelnik općine Martinska Ves Ivica Dadović.

Ogorčeni vlasnici zemljišta smatraju da je Bok ponovo zanemaren i zapostavljen kao i u bivšoj državi. Obala, kažu, nije održavana od 1986. godine, a nedavnim vađenjem olupina automobila s obale Save stanje se pogoršalo. Napominju da je sada nemoguć pristup i izvoru termalne jodne vode, inače najznačajnijeg prirodnog resursa na tom području. Samo Krešimir Škrinjar na tom području ima četiri hektara pod djetelinom, tri hektara pašnjaka i 40 stabala šljiva. Napominje da mještani redovito plaćaju slivne vode i druge naknade.

– Zabrinjava da nitko ne pokazuje dobru volju da nešto poduzme, a pitanje je dana kada će netko stradati i kada će cesta popustiti. Lani je općina u cestu ugradila 700 kubika kamena, ali nam to sada nije ni od kakve koristi – dodaje Ivan Jakopović.

Josip Jezdec govori da Sava godinama mijenja tok te da imovinsko-pravni odnosi, prava i obaveze mještana nisu regulirani. Dodaje da privatnici kamionima odvoze zemlju bez nadzora, a mještani ne smiju ni put nasuti. Jednako velike probleme odron predstavlja i mogućim koncesionarima za korištenje termalne jodne vode. Vlasnik goleme parcele od 7150 kvadrata s izvorom vode Petar Teslić (mlađi) dogovorio je s Termama Krka iz Slovenije, kao investitorom, ulaganja od oko 10 milijuna eura u eksploataciju jodne vode.

– Da bismo dobili koncesiju nužno je još obaviti i hidrogeološke radove. Međutim, već naručena garnutura za bušenje, teška 27 tona, sada ne može ni do postojeće bušotine. Ako se odron uskoro ne sanira podnijet ćemo zahtjev za naknadu štete. Nadamo se da ulagač neće u međuvemenu odustati – kaže predsjednik uprave Teslić grupe Josip Hajenić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije