Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 182
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezanje budžeta

Zbog novog proračuna stradat će filmska industrija i spomenici

Zlatko Hasanbegović
Pixsell
17.03.2016.
u 14:56

Sada je najvažnije zadržati unosne strane produkcije u Hrvatskoj

Više nije nikakva tajna da će proračun Ministarstva kulture ove godine biti manji za 32,5 milijuna kuna u odnosu na lani, ako se ne dogode neke znatnije amandmanske promjene. Tako su pale u vodu glasne najave da će nova administracija premijera Tihomira Oreškovića povećati državni budžet za kulturu na razinu od jedan posto od BDP-a.

Stiskanje institucija

Ove će godine, prema podacima koji su objavljeni na web-stranicama hrvatskog Sabora Ministarstvo kulture imati budžet od 923,945.670 kuna, što je smanjenje od oko četiri posto u odnosu na lanjski budžet iz mandata Andree Zlatar Violić i Berislava Šipuša, koji je i te kako kritizirala lanjska opozicija prije parlamentarnih izbora. U Ministarstvu kulture ističu da će nemala smanjenja proračuna najviše osjetiti na stavkama materijalnih troškova u ustanovama kulture koje su na državnom budžetu.

 Na posljednjoj sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuto je da će smanjenje proračunskih sredstava za kulturu negativno najviše utjecati na razvoj audio-vizualne umjetnosti (dakle i na rad u posljednje vrijeme često spominjanog HAVC-a), ali i na zaštitu nepokretnih i pokretnih spomenika kulture koji su prepoznati kao najveći gubitnici ovogodišnjeg državnog proračuna za kulturu.

U Ministarstvu kulture ističu da će sredstva za poticaje za strane produkcije koje snimaju u Hrvatskoj biti na istoj razini kao u prošloj godini te da će iznositi deset milijuna kuna, u što se neće dirati. Kako je već sada očito da ta sredstva neće biti dovoljna za isplatu svih nabujalih stranih produkcija koje snimaju u Hrvatskoj i očekuju povrat dijela uloženog novca od države, jasno je da će ministar Hasanbegović morati tražiti konkretnu financijsku pomoć od Ministarstva turizma i Ministarstva gospodarstva kako bi zaustavilo odlazak stranih producenata.

U pitanju nisu simbolični iznosi, riječ je o potencijalno višemilijunskim gubicima budući da je Hrvatska posljednjih godina postala iznimno atraktivna lokacija za snimanje unosnih stranih filmova i serija. A kada se te ekipe jednom potjeraju, jako ih je teško vratiti natrag.

Obrazovanju još gore

 Još gore od Ministarstva kulture prošlo je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, koje je ove godine dobilo čak 158 milijuna kuna manje u odnosu na lani iako su i tu izgledne promjene do konačnog saborskog prihva- ćanja proračuna. Na sjednici saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuto je da Slovenija za istraživanje i znanost izdvaja čak tri puta više novca od Hrvatske.

No, u odnosu na lanjski budžet, bolje je prošla Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, koja će iz državnog proračuna dobiti čak dva milijuna kuna više u odnosu na prošlu godinu. Iako su članovi saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu kritizirali prijedlog proračuna, većinom glasova (pet za i tri suzdržana) dali su mu podrš- ku. No, protiv ovakvog prijedloga proračuna javno se izjasnila višegodišnja predsjednica HDZ-ova volonterskog Odbora za kulturu Anja Šovagović Despot.

>> 'Kriteriji u raspodjeli sredstava bit će kulturološki, a ne politički'

Komentara 44

PA
Pape5
16:30 17.03.2016.

A, da li ste čuli za riječ, "tržište"? Snimite nešto što vrijedi i ne treba vam novac poreznih obveznika, nismo više u socijalizmu.

Avatar gecdra
gecdra
16:12 17.03.2016.

Filmska industrija ???

DS
ds
16:06 17.03.2016.

Koja" šteta",Pogotovo kad je filmska "industrija"u pitnju.Mislim da je Derk ironičan,ma tko normalan može to nazvati filmskom industrijom.Moguće industrija bacanja novaca u vijetar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije