Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Topnički napad

Zbog nogometa neće biti novog korejskog rata

koreja napada (1)
Foto: AFP/REUTERS/PIXSELL
1/8
Autor
Zorana Bajt
23.11.2010.
u 08:47

Pyongyan raketirao južnokorejski otok. Seoul potvrdio zajedničku kandidaturu za domaćina nogometnog prvenstva 2022.

Sjevernokorejska vojska danas je topničkim granatama zasula južnokorejski otok Yeonpyeong, nakon čega je južnokorejska vojska uzvratila topničku paljbu i podigla pripravnost vojske i borbenih aviona F-16. Analitičari smatraju da je to jedan od najozbiljnijih sukoba između dviju Koreja nakon 1953 godine, kada je okončan međusobni rat. Unatoč ozbiljnosti sukoba, analitičari i političari ne vjeruju da će sukob prerasti u novi rat. U napadu su poginula dva vojnika i dva južnokorejska civila, a 14 je vojnika ranjeno, od kojih četiri teže.

Frustracije SAD-om

Počinjena je ozbiljna materijalna šteta. Televizija je objavila snimke nekoliko požara koji bukte na otoku, a agencija Reuters prenosi izjave očevidaca da s otoka stanovništvo bježi ribarskim čamcima. Glasnogovornik tamošnjih vlasti Yoon Kwan-seok izjavio je da je svih 1600 stanovnika u skloništu. Sukob se dogodio u vrijeme pojačanih napetosti nakon izjave sjevernokorejskih dužnosnika da imaju novi pogon za obogaćivanje urana, te nakon početka velike vojne vježbe Južne Koreje u kojoj sudjeluje 70.000 vojnika i koja, izvještava kineska agencija Xinhua, treba trajati do 30. studenoga. Osim vojne vježbe Južne Koreje, razlog jučerašnjeg napada Sjeverne Koreje može biti i dolazak na vlast Kim Jong-una, sina Kim Jong-ila. Britanski analitičar Mark Fitzpatrick izjavio je za BBC da Kim Jong-un taj napad može iskoristiti kao dokaz da vlada vojskom i da postiže uspjehe protiv mrskog neprijatelja, što bi učvrstilo njegovu poziciju na vlasti. Dio medija smatra da je Kim Jong-un i naredio napad. Treći razlog mogla bi biti izjava američkog izaslanika za Sjevernu Koreju Stephena Boswortha da SAD neće nastaviti međunarodne pregovore o okončanju sjevernokorejskog nuklearnog programa dok Pyongyang razvija postrojenja za obogaćivanje urana. Nakon ovog napada Sjeverna Koreja, pogođena glađu, poplavama, neimaštinom i nestašicama, mogla bi zatražiti novu i veću međunarodnu pomoć, što neki analitičari smatraju četvrtim razlogom za napad.

– Sjeverna Koreja samo želi privući pozornost na sebe i poručiti: mi smo opasni i ne možete nas ignorirati. Južna Koreja neće započeti rat, nego će pokušati stvari smiriti – izjavio je agenciji Bloomberg Andrej Lankov, profesor sveučilišta Kookmin u Seulu. Sličnog je mišljenja i Choi Jin-wook, južnokorejski analitičar s Instituta za nacionalno ujedinjenje.

Nitko ne želi rat

- Pyongyan je frustriran ponašanjem Washingtona i uvjereni su da je Washington odustao od pregovora. Shvatili su da ništa ne mogu očekivati idućih mjesec pa su zato odlučili provocirati. Žele hranu. Umiru od gladi i pokušavaju izazvati reakciju Seoula i Washingtona, a ako ne uspiju onda su u problemima - izjavio je Choi Jin-wook za američku tv mrežu CNN. Rat ne žele ni Kina, SAD i Rusija koje su danas odmah osudile napad. Kina je također pozvala na nastavak šestostranih pregovora o sjevernokorejskom nukleranom programu, Bijela je kuća pozvala Pyongyang na smirenje situacije, a Rusija je ocijenila kako je sjevernokorejski režim najodgovorniji za napada na otok Yeonpyeong.

Unatoč ozbiljnosti sukoba i mogućnosti eskalacije, J. Koreja je danas objavila da ne odustaje od zajedničke kandidature sa Sj. Korejom za domaćina Svjetskoga nogometnog prvenstva 2022. – Današnji incident neće negativno utjecati na našu kampanju čije je geslo “Strast koja ujedinjuje”. Ne želimo samo zaraditi, želimo ujediniti narod i donijeti mir na otok – izjavio je Hyo Jin Ahn, južnokorejski član kandidacijskog tima, dodavši da i predsjednik Fife Sepp Blatter podržava ideju.

Komentara 923

UK
Ugo Kajvez
09:44 23.11.2010.

Malo pogledajte veliku sliku. Mislite da se to nebi dogodilo bez kineskog blagoslova ?? ........ To kinezi malo amerima perje spuhavaju preko sj. koreje ....

OB
-obrisani-
12:33 23.11.2010.

ovo je nezgodno...

OB
-obrisani-
18:59 23.11.2010.

po mojoj logici,ako planeta zemlja misli da opstane,kapitalizam mora da umre....tehnologija,obrazovanje,zdravstvo,posao...svima mora da bude dostupna pod istim uslovima......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije