Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poplavljeni

Zbog neočišćenog kanala njiva mi je pod vodom!

Pavliša
Sabina Pušec/VLM
11.05.2012.
u 08:49

Hrvatske vode rade na čišćenju kanala u Veleškovcu, ali nemaju suglasnost jednog susjeda da kopaju po njegovoj zemlji pa ne mogu nastaviti radove

Marijan Pavliša, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruga naše županije, muku muči s oranicom gdje uzgaja povrće. Kada kiši, polovica njive od 2640 kvadrata je poplavljena, a voda se ne povlači danima jer je odvodni kanal uz to zemljište začepljen, kaže Pavliša, a slično se događa i susjedima koji tu imaju parcele.

– Kada su Hrvatske vode 2009. godine čistile kanale po općini Zlatar Bistrica, ja sam intervenirao da nastave radove i tu, što su i učinili, no prvi susjed prekinuo je radove i otišli su. Pisao sam Udruzi potrošača, zašto moramo plaćati komunalne naknade ako radovi nisu izvršeni, uputili su me na Ministarstvo regionalnog razvoja i šumarstva, koje je dopis proslijedilo u Veliko Trgovišće u Vodnogospodarsku ispostavu \"Krapina-Sutla“ – kaže Pavliša.

 Kanal nije javno dobro

 Dodaje da se u lipnju prošle godine o tome očitovao voditelj ispostave Stjepan Merkaš, koji ga je obavijestio da će Hrvatske vode nastaviti s prekinutim radovima na čišćenju potoka u Veleškovcu. No problem je što sporni kanal nije javno vodno dobro, već prolazi kroz privatna zemljišta i Hrvatske vode radove odvodnje mogu vršiti samo na zemljištu čiji vlasnici to dopuštaju.

Pavliša je početkom godine ponovno pokrenuo to pitanje te je Stjepan Merkaš s nadzornim inženjerom izašao na teren i ustanovio da je čišćenje tog vodotoka prioritet zbog gospodarske djelatnosti proizvodnje povrća, a bili su prisutni i predstavnici općine Zlatar Bistrica, kako bi se pokušala dogovoriti mogućnost prokopa. 

– Početkom svibnja radnici su stigli i primili se posla, no susjed Mirko Mikulec nije dozvolio radove, već je izvođača potjerao s parcele. Nakon toga prikupili smo potpise zainteresiranih da se nastave radovi i dostavili ih općini, koja je dužna ishoditi suglasnosti vlasnika zemljišta – kaže Pavliša, koji zbog poplavljene njive trpi veliku štetu. – Trebali smo posaditi 20 tisuća komada salate, no odustali smo da bismo izvođačima dali prostor za rad. Sada bismo trebali posaditi pet tisuća presadnica sortne paprike, no nećemo uspjeti dok se kanal ne očisti do kraja. Nas sedmero dali smo suglasnost za radove, samo Mirko Mikulec ne, iako bi i njemu to bilo samo od koristi. U međuvremenu sam dobio opomenu za plaćanje vodnih naknada, no ne želim to platiti dok se radovi ne provedu do kraja – ogorčen je Pavliša.

Kontaktirali smo s Mirkom Mikulecom koji nije želio reći zašto ne dopušta radove na svojoj parceli nego je kratko izjavio da mu je njegov pravnik savjetovao da se o tome ne očituje.

 Općina nema utjecaja

Načelnik općine Žarko Miholić kaže da se općina slaže da se odvodnja treba napraviti, no nema utjecaja ni mehanizma da nekoga prisili da dopusti kopanje preko svoje privatne parcele ako to ne želi, jer se ne radi o katastarski registriranom kanalu, već privatnom zemljištu. Voditelj Vodnogospodarske ispostave Stjepan Merkaš potvrdio je su radovi obavljeni do granice do kuda su vlasnici dopustili.

– Primili smo zahtjev Marijana Pavliše i vodotok u Veleškovcu stavili u program za ovu godinu, no kako vodotok nije javno dobro, ne možemo neovlašteno ući u održavanje na zemljištu čiji vlasnik to ne odobrava. No odvodnja će se riješiti na parcelama vlasnika zemlje koji to dopuštaju, a radovi će se nastaviti uskoro – kaže Stjepan Merkaš.     

Komentara 1

Avatar HipnosPajdaš
HipnosPajdaš
10:47 13.05.2012.

Stjepan Merkaš.....čovjek sa 100 života . 2000.god umjesto \"sječe\" kao HDZ-ovac napreduje u vlasti Ivice Račana i tako je do danas.Zato je \"njegov\" HDZ na najnižim mogući granama.....a kako je krenulo sa unutar stranačkim izborima....biti će još niže.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije