Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog najavljenog povećanja stope PDV-a ugostitelji demonstrativno napustili kongres

Ceh ugostitelja i turističkih radnika: Smanjite nam stopu od 13% PDV-a!
29. studenoga 2016. u 14:44 11 komentara 816 prikaza
gari cappelli
Foto: Daniel Kasap/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/2

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a od Vlade traži dosljednu provedbu Strategije razvoja turizma RH do 2020. godine kojom je predviđeno smanjenje porezne stope PDV-a od 13%, a ne njezino povećanje što se planira poreznom reformom. Najvažniji je to zaključak donesen na 29. kongresu održanom u Podstarni pored Splita.

gari cappelli KOMPENZIRANJE Cappelli poručio da neće dati ostavku te je objasnio kojim mjerama će poništiti učinak rasta PDV-a Gari Cappelli Ugostitelji Istre: Ako Cappelli ne spriječi dizanje PDV-a, neka odstupi

Uz to, traže uvođenje dualnog sustava obrazovanja u ugostiteljski sektor s većim fondom sati praktične nastave koja se mora realizirati u ugostiteljskim objektima, potom jednostavan i legalan način povremenog zapošljavanja, kao što je praksa s vaučerima u poljoprivredi i ribarstvu. Traže i efikasniju provedbu prekvalifikacije kadrova sa Zavoda za zapošljavanje, a ukoliko ne bude dovoljno kadra, žele mogućnost jednostavnijeg angažiranja uvozne radne snage. Traže ukidanje poreza na potrošnju, koji je propisan samo za ugostiteljstvo te da se troškovi reprezentacije priznaju u cjelokupnom iznosu kako bi se povećala potrošnja i zapošljavanje u ugostiteljskom sektoru. Na koncu, traže uključivanje predstavnika HOK-a u radne grupe kod izrade ili izmjena zakonske regulative iz područja turizma i ugostiteljstva.

Ugostitelji i turistički djelatnici iznimno su ogorčeni zbog najavljenog povećanja stope PDV-a pa su demonstrativno izašli iz dvorane kada ih je na otvaranju pozdravio predstavnik Vlade. Željeli su pokazati svoje neslaganje s poreznom politikom, a bili su ogorčeni i zato što ministar turizma Gari Cappelli osobno nije došao.

Predsjednik Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a Nenad Šepak, najavio je kako će se nastaviti boriti protiv najavljenog povećanja stope PDV-a koja će ih opet staviti u nepovoljan položaj prema konkurentskim zemljama u okruženju. Pripremili su amandmane koje će njihovi "politički suradnici", kako je rekao Šefek, podnijeti u Saboru.

Tatjana Jurić
skrenula pozornost
Tatjana Jurić progovorila o teškoj bolesti: 'Ponekad se čini da nikada neće proći i da si prepušten sam sebi'
Električni automobili
NOVA ERA
Jeste li spremni za vožnju prema električnoj budućnosti
 • Avatar Peterančan
  Peterančan:

  A jel logično da nam na jugu naplate pivo 40 kuna, ono isto koje je na sjeveru 12 kuna. Od istog dobavljača i po istoj nabavnoj cijeni? Ili kava 20 kuna, a pri nama je 6! I PeDeVe isti, dok ... prikaži još! norci delaju 12 mjeseci, a neki bi bili milijarderi za 3 mjeseca rada u godini.

 • medved12:

  pitajte koliko imaju maržu na kavi treba ih oderati 30%

 • medjimurec_at:

  Ma dosad su bili bas ono super jeftini kavica 20 kn , o pivi na plazi da ne pricamo ko da je maltene od zlata . Zatvarat ce lokale a pobogu to je njihovo pravo , dignut cijene toj kavi ... prikaži još!vi od 20 kn ma mogu i to srce mi puca od njihovih zalopojki -svi su maltene na prosjackom stapu za 3 mjeseca rada godisnje , jadni ljudi ..jel?