Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVALE Međimurske osnovne škole u strahu od kradljivaca računalne opreme

Zbog lopova učenici moraju raditi na starim računalima

05.02.2009.
u 15:43

Međimurske škole strahuju od provalnika koji u noćnim satima kradu računalnu opremu!

Rasvjeta do 23 sata
Tijekom noći na srijedu provaljeno je Osnovnu školu Nedelišće. Nepoznati počinitelj (ili više njih) nasilno je otvorio prozor učionice informatike u prizemlju škole, ušao i ukrao 12 LCD monitora, dok je pet LCD monitora i 17 procesora računala pripremio za odnošenje, ali ga je nešto spriječilo, pa ih je ostavio uz prozor. Šteta je oko 25.000 kuna.

– Od sustava zaštite imamo dvije kamere koje pokrivaju stražnji dio škole, za koji mislimo da je problematičan, a provaljeno je s prednje, ulične strane. Imamo i vanjski senzorski reflektor koji se pali na pokret te tri reflektora na javnoj rasvjeti Elektre, koja se gasi u 23 sata – kaže ravnatelj OŠ Nedelišće Ivica Paić.

Reflektor na školi provalnik je okrenuo tako da nije zasvijetlio. Ravnatelj pretpostavlja da je riječ o iskusnoj skupini provalnika koji su posao obavili u rukavicama. Presjekli su sve kabele u kabinetu informatike. Dvanaest monitora je nestalo, a pet ih je ostavljeno ispod prozora s vanjske strane, na kiši. Procesore su posložili ispod prozora s unutrašnje strane, gdje su ih ujutro pronašli djelatnici škole.

– Računalna oprema nije osigurana, jer za to Međimurska županija nema novca. Škola je osigurana samo od elementarnih nepogoda. Ostavljena je mogućnost školama da same osiguraju pokretnu imovinu, no za računalnu opremu osiguravatelji traže vrlo visoke iznose osiguranja – kaže ravnatelj Ivica Paić.

Provala i u Pribislavcu
Tijekom iste te noći provaljeno je i u Osnovnu školu Pribislavec.

– Nepoznati je počinitelj nasilno, potiskivanjem, otvorio prozor u prizemlju škole, ušao u učionicu iz koje se uputio do spremišta, gdje je nasilno otvorio vrata i ušao, ali nije ništa otuđio. Potom je provalio u zbornicu u kojoj je ukrao prijenosno računalo, fotoaparat i DVD player – izvijestila je jučer Policijska uprava međimurska.

Materijalna šteta iznosi oko 4.000 kuna. U većini međimurskih škola nema protuprovalnih uređaja koji bi barem otežali posao kradljivcima, kojima su škole očito postale zanimljive. Postavljanje kamera je skupo. Samo grafička kartica na koju se mogu priključiti više od četiri kamere stoji oko 10.000 kuna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije