Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog Ljubljanske banke osniva se posebna komisija

30. prosinca 2008. u 17:54 2 prikaza

Iako se za razliku od slovenskog premijera Boruta Pahora, koji je i vrijeme božićnih blagdana iskoristio za tumačenje razloga za blokadu hrvatskih pregovora s EU, hrvatski dužnosnici nisu previše oglašavali, i hrvatska je diplomacija u ofenzivi. I to na više fronta.

Novi razlog za blokadu
Diplomatska aktivnost, naime, nije usmjerena samo na tumačenje graničnog spora u Savudrijskoj vali kao glavnog razloga za slovensku blokadu nego i na prezentaciju činjenica vezanih uz problem hrvatskih štediša Ljubljanske banke koji od raspada Jugoslavije vode bitku za povrat svog novca.

Posljednjih je dana, naime, službenom Zagrebu postalo jasno da bi se i taj problem mogao iskoristiti kao dodatni razlog za blokadu, pa ne žele stvari prepustiti slučaju.

Neslužbene informacije o takvoj mogućnosti imaju otprije, a upravo u trenutku slovenske blokade Hanfa je odbila zahtjev Nove ljubljanske banke da uđe na hrvatsko tržište preko vlasništva u leasing tvrtki Optima, što čini opravdanom bojazan da bi se to pitanje moglo iskoristiti kao novi argument za blokadu.

– Ne želimo da Slovenija podigne taj problem na razinu međudržavnih odnosa te da u Bruxellesu promiče tezu o Hrvatima koji žele da ih Slovenija pusti u EU, ali ne dopuštaju Novoj ljubljanskoj banci da uđe u Hrvatsku – čuje se neslužbeno u diplomatskim krugovima.

Problem Ljubljanske banke Slovenija i Hrvatska već godinama ne mogu riješiti jer su im polazišta suprotna. Hrvatska smatra da banka sljednica mora nadoknaditi štetu građanima koji su zbog raspada Jugoslavije ostali bez svog novca. Slovenija, međutim, od početka zagovara pristup prema kojemu taj problem treba rješavati u postupku sukcesije među državama nastalim na ruševinama bivše federacije.

Pismo premijerima
I zbog preventivnog djelovanja i zbog potrebe da se postavi pravni okvir za buduće poteze vezane uz dugove Ljubljanske banke, odmah nakon Nove godine bit će osnovana posebna komisija u kojoj će, među ostalim, biti ljudi iz Hrvatske narodne banke i Ministarstva financija.

Iako hrvatski dužnosnici nisu poput Pahora otvoreno govorili o diplomatskoj ofenzivi, neslužbeno se doznaje da je premijerima članica EU poslano pismo s hrvatskim tumačenjem graničnog spora te iskazanom namjerom da se on riješi arbitražom.IZ ISTANBULA STIGLI U ZAGREB
Svaki dan pripremamo 30 vrsta baklava, nismo ih mogli napeći ni usred krize
Otok Rab
Kraljevska oaza
Otok Rab: Istražite otok sreće koji skriva najljepše pješčane plaže na kojima se kupao i britanski kralj Edward VIII.