Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Današnji Večernji

Zbog lažnog atentata na Tita odležao sam 8 godina u Lepoglavi

Naslovnica 16.9. 2018.
Foto: Vecernji.hr
16.09.2018.
u 00:04

Batinić, iako teško bolestan, nakon 43 godine prvi put javno govori o vlastitoj i kalvariji svojih prijatelja i supatnika.

Tijekom Titova posjeta Zagrebu od 15. do 19. rujna 1975., treći dan posjeta, 18. rujna u 10 sati, u zagrebačkoj Paromlinskoj ulici, u blizini dvorane Vatroslav Lisniski, eksplodirala je paklena naprava zbog koje su osuđeni potpuno nedužni ljudi.

U trenutku eksplozije Tito je bio na Zagrebačkom velesajmu, a od nje nitko nije stradao niti je bilo svjedoka. Uslijedila su hapšenja, isljeđivanja, mučenja... Prvoosumnjičeni za postavljanje eksplozije bio je Mato Batinić, zagrebački ekonomist podrijetlom iz Ždrimaca pokraj Gornjeg Vakufa u Bosni. Nakon kaznene prijave Sekretarijata unutarnjih poslova (SUP-a) i istrage, iseljeđivanja osumnjičenih, Vijeće Okružnog suda Zagreb ekspresno je prihvatilo prijedlog o produljenju pritvora za Matu Batinića, Stjepana Lugarca, Tvrtka Miloša, Antuna Zinka, Josipa Pemića, Tomu Dumančića, Branka Vidačeka, Đuru Pericu, Luku Barića, Ivana Velića i druge.

Tijekom istrage Mato Batinić, rođen 1941. u Ždrimcima, Stjepan Lugarec iz Donje Kupčine, rođen 1938., i Tomislav Dumančić iz Kupresa, rođen 1941., izdvojeni su, protiv njih trojice podignuta je zajednička optužnica, a suđeno im je tajno, bez prisutnosti javnosti, na Okružnom sudu u Zagrebu. Ostalima se sudilo u drugim postupcima.

Batinić, iako teško bolestan, nakon 43 godine prvi put javno govori o vlastitoj i kalvariji svojih prijatelja i supatnika.

Cijeli tekst čitajte u današnjem izdanju Večernjeg lista!

Neke od tema koje donosimo:

- Komadina: Spreman sam preuzeti stranku budem li imao mir

- Ekskluzivni intervju s gradonačelnikom Dublina: Hrvati, dobrodošli ste u Irsku!

- Ekspert Ministarstva financija za PDV sudjelovao u varanju države na PDV-u

- Niko Čeko: Prebolio sam dva tumora, Hajduk me ostavio na cjedilu

- Nahranio sam Mesića, Bandića, a želja mi je da vola ispečem i za predsjednicu

Foto: Vecernji list

Ključne riječi

Komentara 32

JO
jozoblekic
22:58 15.09.2018.

Tko je hapsio tko je osudio.naracno da VL to nezna

RO
Rob30
23:01 15.09.2018.

To je ona jugoslavija koju neki zele prikazati kao dobru drzavu.

DO
domxerex
22:39 15.09.2018.

Ako se usudite recite tko ga je hapsio, saslušavao i sudio i koje funkcije po sudu i policiji sada obnašaju djeca tih likova. Ima čak i vrhovnih sudaca. Zato nema i neće biti lustracije jer se kriju i štite zločini otaca i/ili djedova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije