Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog kupnje namještaja USKOK ušao i u Ministarstvo obrazovanja

Uplata je išla preko Mepling inženjeringa, tvrtke kćeri koja je sagradila novu zgradu Ministarstva. U pet godina MZOŠ će tvrtki Svetice Centar isplatiti 45 milijuna kuna najma.
14. prosinca 2009. u 19:45 7 komentara 225 prikaza
studenti
Foto: Robert Anić/Pixsell

USKOK je “uskočio” i u Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ). Meta su tajnik za financije Stipe Mamić i još troje nižerangiranih djelatnika koje USKOK istražuje na temelju anonimne prijave iz kolovoza u kojoj ih se tereti da su opremili novu zgradu MZOŠ-a na Donjim Sveticama namještajem vrijednim dva milijuna kuna bez javnog natječaja.

U prijavi stoji kako su bez ikakva ugovora i bez znanja tadašnjeg ministra Dragana Primorca tvrtki Zagreboprema spomenuti iznos isplatili putem tvrtke Mepling inženjering iz Splita, tvrtke kćeri Svetice Centar u čijem je vlasništvu i zgrada na Sveticama u koju se MZOŠ preselio lani u lipnju.

Rođaci iz Posušja
Zanimljivo, po kuloarima u Ministarstvu šuška se kako su tajnik Stipe Mamić i Jerko Bošnjak iz Posušja, vlasnik tvrtke Svetice Centar, rođaci. U Ministarstvu glasine poriču, a tvrde i da namještaj za novu zgradu nisu kupovali, već su je opremili onim iz stare zgrade.

Stezanje remena!
– U 2008. godini niti smo naručili niti platili ijedan komad namještaja za potrebe Ministarstva, osim namještaja za potrebe dislociranog prostora Ministarstva u Splitu u vrijednosti od oko 60.000 kuna. Na račun tvrtke Zagreboprema u 2008. isplaćeno je 84.302 kuna za usluge demontaže, prijevoza i montaže namještaja za preseljenja Ministarstva na novu lokaciju – kažu u MZOŠ-u. No nije jedino nabava namještaja izazivala sumnje kada je u pitanju nova zgrada MZOŠ-a.

Mnogi su se pitali je li preseljenje u novu zgradu u kriznim vremenima uopće potrebno kao i treba li svakom od 500 djelatnika, koliko ih radi u novoj zgradi, 16 četvornih metara prostora. Zanimljivo je i vrijeme preseljenja. Bilo je to otprilike u isto vrijeme kada je bivši premijer poručio: “Stegnite remen!” I cijena je zanimljiva – najam od čak 100 tisuća eura mjesečno ili gotovo 45 milijuna kuna u pet godina, na koliko je ugovor o najmu sklopljen.

I onda i danas u MZOŠ-u tvrde da je preseljenje donijelo uštedu jer su se u novu zgradu od nešto više od devet tisuća četvornih metara, osim Ministarstva, uselile i dvije agencije i da sada svi zajedno isti prostor plaćaju upola manje. No isto su tako za 45 milijuna kuna mogli sagraditi vlastitu zgradu.

To apsolutno nema veze s istinom. Tim je

To apsolutno nema veze s istinom. Tim je riječima bivši ministar obrazovanja, a danas kandidat za trećeg hrvatskog predsjednika Dragan Primorac komentirao glasine da je tajnik za financije u MZOŠ-u Stipe Mamić kod njega lobirao za preseljenje Ministarstva s Trga burze u novu zgradu na Donjim Sveticama. U Primorčevu izbornom stožeru odgovaraju da se u MZOŠ-u za vrijeme njegova mandata radilo sve po zakonu.

Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
 • panco2:

  -i opet će se za par mjeseci sve zaboraviti,kao što to obično biva,a lopovi će i dalje carevati

 • Avatar Azriel
  Azriel:

  a jel ono Primorac čovjek kojega nitko ne drži u šaci?

 • danielzg:

  Primorac isto kao Kalmeta NIŠTA NIJE ZNAO!