Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savez iz nužde

Zbog krive procjene premijerke Britanci će imati “koaliciju kaosa”

Foto: Reuters
11.06.2017.
u 16:43

Theresa May sada ovisi o sjevernoirskoj ultradesnoj Demokratskoj unionističkoj stranci koja se protivi gej brakovima, pobačaju...

U predizbornoj kampanji, britanska premijerka Theresa May plašila je birače tvrdnjom da bi njezin suparnik, lider laburista Jeremy Corbyn, u slučaju pobjede stvorio “koaliciju kaosa” koju bi činili “simpatizeri terorista”. Nakon relativne izborne pobjede koja ima okus teškog poraza, premijerka May čini upravo to: stvara vlastitu verziju “koalicije kaosa” u kojoj njezina vlada ovisi o Demokratskoj unionističkoj stranci (DUP) iz Sjeverne Irske, čiji su osnivači nekoć bili povezani s paravojnom organizacijom Ulsterski otpor.

U normalizaciji odnosa i pomirenju, koje je uslijedilo u Sjevernoj Irskoj nakon sklapanja mirovnog sporazuma na Veliki petak 1998., DUP se, naravno, odrekao nasilnih metoda i postao dio normalnog demokratskog procesa, baš kao i njihovi protivnici iz Sinn Feina. No, mnogi u šurovanju Konzervativne stranke Therese May i DUP-a vide ironiju s obzirom na to da je May toliko inzistirala na tezi da je Corbyn u prošlosti bio simpatizer terorista iz IRA-e, a da bi u slučaju pobjede formirao opasnu koaliciju sa škotskim nacionalistima (koji su, u usporedbi s DUP-om, demokratski uzoriti i ni po čemu kontroverzni).

Na čelu DUP-a je predsjednica Arlene Foster, koja je kao dijete zamalo ubijena u napadu IRA-e na školski autobus.

Premijerka May, prema svemu sudeći, ne planira ući u klasičnu koaliciju s DUP-om, ali planira dogovoriti suradnju u kojoj će joj DUP pomagati da u parlamentu ima natpolovičnu većinu.

Što će DUP tražiti zauzvrat još nije sasvim jasno. Neke od stvari za koje se DUP zalaže u suprotnosti su s politikom Konzervativne stranke. Primjerice, DUP se protivi istospolnim brakovima i pobrinuo se da Sjeverna Irska bude jedini dio Ujedinjenog Kraljevstva, gdje takvi brakovi nisu legalni. DUP-ovci se bore i protiv prava žene na pobačaj. Jedan DUP-ov zastupnik, Gregory Campbell, zalagao se za uvođenje smrtne kazne za masovne ubojice. Po svim tim pitanjima Konzervativna stranka ima drukčije službene stavove. Među zastupnicima konzervativaca u Westminsteru sada je i 19 homoseksualaca i lezbijki. Pitanje je kako će se oni slagati s DUP-ovcima.

DUP ima bitno drukčiji stav i oko toga kakvu bi granicu s Republikom Irskom, dakle granicu s EU nakon izlaska UK-a iz EU-a, željeli imati. DUP, naime, želi meku granicu, preko koje ljudi i robe prelaze bez puno problema, a May je dosad najavljivala “tvrdi Brexit” u kojem UK izlazi i iz carinske unije, što bi dovelo do tvrde granice između Irske i Sjeverne Irske.

Premijerka May i dalje planira biti spremna za početak pregovora o izlasku iz EU 19. lipnja. Ostatak EU poručuje joj da je spreman odmah započeti, no veliko je pitanje je li vlada premijerke May zaista spremna, s obzirom na tako neobično skrojenu većinu u parlamentu s DUP-om te s obzirom na to da mnogi pozivaju premijerku da podnese ostavku jer je na izborima zapravo poražena (izgubila je natpolovičnu većinu koju je imala).

– Želimo pregovarati brzo, želimo se držati vremenskog rasporeda, i stoga u ovom trenu ne vidim razloga da pregovori na počnu kako smo se dogovorili – komentirala je jučer njemačka kancelarka Angela Merkel.     

Komentara 1

BU
Burger
17:38 11.06.2017.

"Koalicija kaosa" je jedino kršćanofobnim medijima kojima smeta sve što ima veze sa kršćanstvom u izvršnoj vlasti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije