Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reciprocitet

Zbog Hrvata EU će uvesti vize Amerikancima, Kanađanima...?

Prva dama Europe A. Merkel i najmoćniji čovjek Amerike i svijeta B. Obama
Foto: Michael Kappeler/DPA/Pixsell
09.04.2016.
u 08:54

Europska komisija ima zakonsku obvezu predložiti suspenziju bezviznog režima za sve zemlje koje bez viza ne puštaju sve građane EU

Europska komisija ima zakonsku obvezu predložiti suspenziju bezviznog režima za Amerikance za cijeli EU jer SAD nije u protekle dvije godine, otkako je na snazi europski propis koji traži reciprocitet u viznom režimu s trećim zemljama, ukinuo vize za Hrvate, Poljake, Bugare, Rumunje i Ciprane. Potvrdila je to jučer glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva, dodavši kako je predsjednik EK Jean-Claude Juncker uvrstio raspravu o tom pitanju na dnevni red sastanka europskih povjerenika u utorak 12. travnja.

Velika politička prepreka

Toga dana stupa na snagu zakonska obveza Komisije da trećim zemljama, poput SAD-a, koje ne tretiraju sve članice EU jednako u bezviznom režimu, uzvrati reciprocitetom i privremeno suspendira bezvizni režim za sve Amerikance, Kanađane i druge državljane takvih trećih zemalja.

S obzirom na to da je riječ o zakonskoj obvezi, vrlo je vjerojatno da će EK dati takav prijedlog, no da bi on stupio na snagu, moraju se s time složiti i Europski parlament i Vijeće EU, u kojemu sjede predstavnici svih 28 zemalja članica, pa je moguće da na toj instanci prijedlog “zapne” iz političkih razloga. Prođe li suspenzija, ona će trajati privremeno 12 mjeseci.

I sam Juncker svjestan je da ovo nije samo tehničko već i političko pitanje pa je stoga i sazvao raspravu na najvišoj političkoj razini unutar Komisije.

No kako doznajemo iz diplomatskih izvora, uvođenje protumjera prema nekim kategorijama američkih državljana nije od Komisije dosad zatražila nijedna država, uključujući Hrvatsku, jer bi to uvelike utjecalo na odnose s Washingtonom. Hrvatska ni lani nije aktivirala tu opciju.

Prema granici od 3 posto

Lani je stopa odbijenih američkih turističkih viza za hrvatske državljane iznosila 5,29 posto, što je najniža stopa u nekoliko godina, kaže se u netom objavljenim podacima američke strane. Iako je primijećen trend smanjivanja – godinu dana prije stopa je iznosila 6,1 posto, dok je 2013. bila 5,9 posto – brojka je još prevelika da bi se automatski ukinule vize kad stopa padne ispod tri posto.

S druge strane, broj useljeničkih viza za SAD lani je blago porastao. Za razliku od 2014., kad su odobrene 94 useljeničke vize, lani ih je odobreno 105: 66 u svrhu spajanja najuže obitelji, devet viza dobili su članovi šire obitelji, 29 građana izvučeno je u lutriji, a samo je jedan dobio jer je njegov poslodavac to zatražio od američkih vlasti.

>> EK predložila ukidanje viza za građane Gruzije

>> Kovač: Hrvatska nema problema s ukidanjem viza Turcima

Komentara 44

DO
dobarsavjet
10:17 09.04.2016.

Bitan je reciprocitet u svemu, da se on uvijek primjenjuje daleko bi manje bilo problema općenito.

Avatar serafina
serafina
09:31 09.04.2016.

Hrvatska , Poljska, Bugarska, Rumunjska i Cipar su ravnopravne članice EU

TO
tolitol
10:35 09.04.2016.

Ovo su doista notorne gluposti. Kanada je do prije par godina tražila vizu od čeških državljana, i nikome nije u EU padalo na pamet uvoditi vize Kanađanima. Čemu zato ovaj članak? Za popuniti glavnu stranicu? Lupi senzacionalan naslov pa će ljudi klikati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije