Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Hipokrat

Zbog Farmala do sada osuđen 271 liječnik, oduzeto im 8,8 milijuna kuna

farmal
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
18.02.2015.
u 19:00

Predstavnike Farmala tereti se da su darovima, novcem i uslugama mitili liječnike po zemlji

Kada je koncem prosinca 2013. podignuta optužnica u aferi Hipokrat, kojom su se farmaceutska tvrtka Farmal i njezini predstavnici teretili da su darovima, nagradama i novcem mitili liječnike opće prakse diljem Hrvatske kako bi propisali lijekove Farmala, hrvatsko pravosuđe dobilo je neke rekorde koje će teško potući.

Povijesni predmet

Jer nakon jednogodišnje istrage, u predmetu na kojem je radilo nekoliko zamjenika ravnatelja USKOK-a, predvođenih Sani Ljubičić (nedavno je imenovana za v.d. zagrebačke županijske državne odvjetnice, op.a.), optužene su 364 osobe i trgovačko društvo Farmal. Drugim riječima, pravosuđe je dobilo predmet s najvećim brojem optuženika u svojoj povijesti, rekordnu optužnicu koja je brojila 800 stranica, a spis predmeta u tom trenutku imao je oko 100.000 stranica.

Godinu i dva mjeseca kasnije, tim početnim brojkama dodane su još neke, ništa manje impozantne. Jer od 364 optuženika, postupak je i prije početka suđenja okončan za 271 osobu. Naime, toliko je optuženika, uglavnom liječnika i ljekarnika, priznalo krivnju, nagodilo se s USKOK-om te su pravomoćno osuđeni. Od tog broja, 111 je osuđeno na uvjetne kazne, koje se kreću u rasponu od tri mjeseca do godine dana zatvora, uz rok kušnje od, uglavnom, dvije godine. Nadalje, 156 optuženika osuđeno je na zatvorske kazne u rasponu od tri mjeseca do godine dana zatvora, s tim da se te kazne mogu mijenjati radom za opće dobro. Uz zatvorske i uvjetne kazne, optuženicima su izricane i sporedne novčane kazne, a četiri optuženika su umjesto zatvorske ili uvjetne kazne dobila novčanu kaznu. Istodobno, od 271 izrečene pravomoćne presude profitirao je i državni proračun u koji se do sada slilo 8,8 milijuna kuna.

Do tog novca došlo se oduzimanjem imovinske koristi (4,2 milijuna kuna), naplatom sporednih novčanih kazni (četiri milijuna kuna), naplatom novčanih kazni (150.000 kuna) te naplatom troškova sudskog postupka (450.000). U “srazu” s državom i sudom od 271 osuđenog optuženika “najgore” je prošla liječnica s riječkog područja, koja je u državni proračun morala uplatiti 522.000 kuna – 322.000 joj je oduzeto jer ih nezakonito stekla, a morala je platiti i 200.000 kuna sporedne novčane kazne.

Navedene brojke zasigurno će se povećati jer je na zagrebačkom Županijskom sudu sklopljeno još 20 nagodbi koje zasad nisu postale pravomoćne, a o nagodbama, kako se neslužbeno doznaje, razmišlja i veći broj od 73 preostala optuženika.

Bez disciplinskih kazni

I dok USKOK nesumnjivo može biti zadovoljan poslom koji je obavio, kao što zadovoljan može biti i zagrebački Županijski sud jer je velikim brojem nagodbi izbjegao megasuđenje koje bi teško mogao organizirati, a kamoli provesti, javnost muče neka druga pitanja.

Poput onog kako je moguće da pravomoćno osuđeni liječnici i dalje obavljaju svoj posao bez ikakvih posljedica. Naime, koliko je poznato, Hrvatska liječnička komora (HLK) nije poduzela nikakve disciplinske korake protiv liječnika koji su bili optuženi u aferi Hipokrat. Iz HLK su nakon izbijanja afere Hipokrat tvrdili da za eventualno pokretanje disciplinskih postupaka moraju čekati pravomoćne presude, a jesu li išta poduzeli nakon što je donesena 271 takva presuda, do zaključenja ovog izdanja nije nam odgovoreno.

>> U akciji Hipokrat optužene 364 osobe

Komentara 10

DU
Deleted user
20:23 18.02.2015.

Koliko me pamćenje služi bilo je riječ mahom o davanju bonova od 500kn u Konzumu za Uskrs i Božić. Samo ih je par optuženo za veće iznose. 8,8 milijuna kuna.....271 liječnik....Koliko je ono maznuo Sanader, koliko je "teška" fimi media i osuđeni HDZ, koliko je zamračio Čobanković, Zagorec, Polančec, Todorić, Gavrilović, Rajić, Kutle.....?

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
20:11 18.02.2015.

ima li što u Hrvatskoj osim pljačke, četnika na vlasti, političko umobolnih spletki, političkih imbecila i ubojstava?

JA
jager40
22:15 18.02.2015.

Ma mi smo vic drzava..kaze Zoki borba svjetla i tame... nas i njih...partizana i ustasa..Hrvata i jugoslovena,a prava istina je drzavni sektor protiv realnog sektora to je ta tama i to svjetlo.MI protiv Njih a tuzno je ONI pobjeduju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije