Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PREDSJEDNIŠTVO U SPORU

Zbog Dodika i zastave RS otkazane konzultacije o uspostavi Vijeća ministara

11.12.2018.
u 16:43

Rekao je da će na sjednici sudjelovati video vezom iz Istočnog Sarajeva ili Banje Luke, ako se ne objesi zastave Republike Srpske

Bošnjački član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović potvrdio je u utorak kako su konzultacije državnog vrha s predstavnicima političkih stranaka o uspostavi novog Vijeća ministara morale biti otkazana jer je predsjedatelj Predsjedništva Milorad Dodik ponovo napravio problem oko isticanja zastave Republike Srpske.

Džaferović je novinarima kazao kako je Dodik inzistirao da se entitetska zastava postavi u salonu Predsjedništva BiH u kojemu su trebale biti održane konzultacije što je, kako je ustvrdio, protuzakonito pa se na to nije moglo pristati.

"Ovo je državna institucija u kojoj sukladno zakonu o zastavi može biti samo zastava države", kazao je Džaferović.

Rasprava o tome hoće li ili ne biti zastave RS vođena je telefonom a Dodik se na kraju nije ni pojavio u zgradi državnog Predsjedništva gdje su trebali biti održani sastanci sa stranačkim čelnicima.

Umjesto toga Dodik ih je pozvao da mu dostave pisane prijedloge za mandatara za sastav Vijeća ministara a Džeferović tvrdi kako je i to protuzakonito te da takav Dodikov zahtjev nema nikakvu težinu jer konzultacije moraju zajedno i izravno obaviti sva tri člana Predsjedništva BiH.

Prva sjednica Predsjedništva BiH u sastavu izabranom na listopadskim izborima zakazana je za srijedu no sada je neizvjesno hoće li i nje biti.

Džaferović je kazao kako je uobičajena praksa da se prije toga u uredu predsjedatelja obave konzultacije te je najavio kako će na njih i otići ali sama sjednica mora biti održana u za to predviđenom salonu gdje opet mogu biti istaknuti samo zastava i grb BiH. Kazao je i kako mu ne smeta to što je u Dodikovom uredu zastava RS jer je ona tamo bila i ranije i u mandatima ranijih srpskih članova Predsjedništva BiH.

"Što se mene tiče tu se ništa neće i ne može promijeniti. To može ostati samo tako i u ovoj se zemlji zakoni moraju poštovati", ustvrdio je Džaferović.

Komentirajući Dodikovu najavu da će u tom slučaju u sjednici sudjelovati video vezom iz Istočnog Sarajeva ili Banje Luke, Džaferović je kazao kako to nije moguće jer je takvo rješenje previđeno samo za izvanredne situacije.

"Ovo nije ta situacija, ovo su redovite okolnosti i sjednica se održava uz fizičku nazočnost sva tri člana Predsjedništva BiH", kazao je Džaferović pozvavši da se poštuje zakon i djeluje "hladne glave".

Pogledajte polaganje vijenaca Franji Tuđmanu:

Ključne riječi

Komentara 9

BL
Bluefull
17:05 11.12.2018.

Bravo za Dodika ...gledati kako Mile rastura druga dva muslimanska člana predsjedništva je čisti gušt . Muslići su mislili da izborom svoja dva predsjednika mogu raditi što ih je volja ali su se preračunali hahhaaaaaa

MA
Makroman
17:01 11.12.2018.

Miriše na nove izbore

IL
ilija26
19:14 11.12.2018.

Samo svinjetinu ponesi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije