Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog Daruvarca mijenjaju zakon: Nasilnici ostaju u pritvoru sve do izdržavanja zatvorske kazne

Poučeno ‘slučajem Daruvarac’, Ministarstvo pravosuđa predlaže izmjene ZKP-a koje će onemogućiti zloporabe na sudu
21. rujna 2019. u 07:00 10 komentara 6435 prikaza
Darko Kovačević Daruvarac
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Sedam mjeseci nakon što je, pred očima zaprepaštene javnosti, iz pritvora pušten Darko Kovačević Daruvarac, nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora zbog brutalnog premlaćivanja 18-godišnje Zadranke, Ministarstvo pravosuđa u javnu je raspravu pustilo zakon koji bi trebao onemogućiti takav razvoj događaja u korist budućih nasilnika. Kroz izmjene Zakona o kaznenom postupku predlaže se, naime, da se okrivljeniku kojem sud nepravomoćno izrekne kaznu zatvora od pet ili više godina (a pet godina je maksimalna kazna za nanošenje teških tjelesnih ozljeda) bez iznimke određuje ili produljuje istražni zatvor, čak i ako su istekli najdulji rokovi za pritvor.

Odgovor inicijativi '#spasime' Oštrije kažnjavanje obiteljskog i spolnog nasilja: Uvode se nove kvalifikacije

Bez odugovlačenja postupka

Podsjetimo, Daruvarca se moralo pustiti na slobodu jer su u vrijeme dok je bio u pritvoru istekli svi maksimalni rokovi u kojima je mogao biti pritvoren za djelo za koje je zapriječena kazna do pet godina. U takvim slučajevima okrivljenika će se ubuduće u istražnom zatvoru držati sve do upućivanja na izdržavanje kazne, a najdulje do isteka trajanja izrečene kazne. Da je ovakvo rješenje bilo na snazi u vrijeme kada se u prvom stupnju sudilo Daruvarcu, on iz istražnog zatvora, dakle, ne bi izišao sve do pravomoćne presude ili dok se ne navrši pet godina, kolika mu je kanaszna izrečena u prvom stupnju.

Novi Zakon o kaznenom postupku donosi i druge novitete koji bi trebali ograničiti alate kojima se stranke služe kako bi odugovlačile postupak. Propisuje se, tako, da se zahtjev za izuzeće suca višeg suda može podnijeti tek nakon što predmet u povodu žalbe bude zaprimljen na višem sudu. Ovakvo bi rješenje trebalo dokrajčiti dosadašnju praksu po kojoj se već u prvom stupnju, uz zahtjeve za izuzeće suca ili predsjednika suda na kojem se predmet vodi, moglo tražiti i izuzeće sudaca ili sudaca porotnika višeg suda, što bi se onda rješavalo pred Vrhovnim sudom, uz značajno produljenje postupka.

grad Split DRAMA U SUDNICI Prijetio supruzi i ozlijedio policajca: ''Kur**, nećeš se koristiti mojim znojem i trudom'

Novi bi zakon trebao onemogućiti i zlouporabe kroz podnošenje više uzastopnih prijedloga za izdvajanje nezakonitih dokaza u svim fazama kaznenog postupka, a osobito u postupku pred optužnim vijećem. Po važećem zakonu, sud odlučuje o više uzastopnih prijedloga stranaka na više uzastopnih optužnih vijeća, no stranke će ubuduće sve prijedloge za izdvajanje nezakonitih dokaza morati iznijeti već u svojim izlaganjima, a eventualne kasnije prijedloge moći će dostaviti samo ako su za razloge izdvajanja saznale naknadno. Takvi prijedlozi bit će iznimka koju će stranke morati posebno obrazložiti i potkrijepiti dokazima, a prijedlozi podneseni protivno novim procesnim pravilima bit će odbačeni rješenjem protiv kojeg žalba nije dopuštena.

Novi ZKP onemogućit će i odugovlačenje postupka kroz zahtjeve stranaka za ponovnim saslušavanjem svih ranije saslušanih svjedoka ili vještaka kada se u raspravi promjeni predsjednik vijeća, primjerice u slučaju bolesti suca. Ubuduće će se u takvim slučajevima samo pročitati zapisnici o ranijim iskazima svjedoka i nalazu vještaka, ako je svjedok ili vještak ispitan na raspravi u prisutnosti stranaka. O ponovnom izvođenju dokaza neposrednim saslušanjem odlučivat će predsjednik vijeća.

Ilustracija policijska brutalnost Optuženi policajci koji su prilikom privođenja pretukli muškarca

Ubrzava se rad policije

Predloženi zakon previdio je i mjere za rasterećenje Državnog odvjetništva pa će se tako rasprave za kaznena djela za koja je zapriječena kazna do pet godina zatvora moći održavati i bez nazočnosti državnog odvjetnika ili njegova zamjenika, koji sada moraju biti na raspravi za svako kazneno djelo. Ubrzava se i rad policije, koja će i bez naloga DORH-a moći obaviti dokazne radnje prepoznavanja, sva vještačenja osim obdukcije, ekshumacije i genetske analize te tjelesni pregled i uzimanje krvi i urina od okrivljenika i drugih osoba.

LOKALNI IZBORI
Analitičarka o Splitu: HDZ je činio neshvatljive greške, sada je jasno zašto se od Puljka odbijaju afere
PROMO
Ariel Aqua Powder Oxy Extra Hygiene: Podržava uspjeh svaki dan
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • domxerex:

  Konačno im došlo iz dupeta u glavu. Pita, se koliko još ljudi mora stradati da se isprave preostale (možda čak namjerno) napisane nepravde i gluposti u našem krivosuđu koje su zaostale iz nekih prošlih vremena. Ekipa u krivosuđu mi sve ... prikaži još! više liči na zločinačku organizaciju a država na oživotvorenje stripa Alan Ford sa puno superhikova.

 • zip123:

  I neracunat vrijeme provedeno u pritvoru u zatvorsku kaznu.

 • kapunjohan:

  Izmjena o pritvoru je u redu i ne. Bolje bi bilo, da se sud obaveže, da u roku koji je propisan za istražni zatvor ,donese konačnu presudu. Ovako se neriješene stvari mogu vući u beskonačnos /možda koji put i neutemeljeno/ ... prikaži još!/ i što ako se u nekim iznimnim slučajevima presuda poništi ili se rok izdržavanja bistveno skrati - tko će plaćati odštete .Pisanje zakona od slučaja do slučaja je selektivno i nestručan posao.