Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rad ustanova

Zbog COVID-19 u bolnicu samo hitni i neodgodivi pacijenti

Bjelovar: Ulazak u Opću bolnicu dozvoljen je samo hitnim slučajevima
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
24.03.2020.
u 09:32

Kako u jeku epidemije koronavirusa rade zdravstvene ustanove i koje praktične stvari moraju znati pacijenti

Zbog koronavirusa hrvatske bolnice već danima otkazuju pacijentima otprije zakazane termine za specijalističke postupke i kontrolne preglede. Bolnice do daljnjeg ne rade “hladne”, već samo hitne zahvate i dijagnostičko-terapijske postupke. Kada će se svi ti pregledi moći obaviti i hoće li ti pacijenti imati prednost kad se ponovno bude naručivalo, pitali su u petak ministra zdravstva Vilija Beroša.

– Sve koji trebaju hitnu liječničku skrb treba zbrinuti na vrijeme i adekvatno, u tome nam pomažu prioritetne liste koje nisu ukinute, dapače, pojačane su. Poslije ćemo o načinu na koji će dolaziti oni koji su zakinuti – rekao je ministar. Naveo je i da su i osnovali posebne 24-satne ambulante za osobe sa sumnjom na koronavirus, baš kako bi ostale zdravstvene ustanove čim je moguće dulje mogle pružati zdravstvenu skrb ostalim pacijentima. Stanja i bolesti kojima se ovih dana bolnički liječnici bave, a da nije COVID-19, su hitna stanja poput trauma, infarkta, poremećaja svijesti, krvarenja, akutne boli, trovanja, onkoloških bolesti...

– Obiteljski liječnici pacijenta će poslati u bolnicu samo ako je to neodgodivo i hitno. To je kod sumnje na akutni abdomen, tj. na događanje u trbuhu koje zahtijeva hitnu operaciju, kod sumnje na moždani ili srčani udar, u slučaju vode u plućima, tj. popuštanja srca koje zahtijeva bolničko liječenje, kod traume te, naravno, kod novootkrivene sumnje na zloćudnu bolest. I to isključivo izravnim kontaktom obiteljskog liječnika s bolnicom, elektronička naručivanja otkazana su. No, do sada nisam nikog slala u bolnicu, koliko čujem ni kolege iz mog doma zdravlja – navodi dr. Nataša Ban Toskić, obiteljska liječnica iz Doma zdravlja Zagreb – Centar.

U zagrebačkim domovima zdravlja po naputku kriznog stožera primaju samo neodgodiva stanja i onkološke pacijente, a takvih nije bilo puno prošlog tjedna. Na ulazu u domove zdravlja obavlja se trijaža i procjenjuje se je li pacijent za COVID-ambulantu ili ide svom liječniku ili pak nije nužno da ga liječnik pregleda.

VIDEO Nacionalni stožer civilne zaštite postavlja krevete za oboljele od koronavirusa u Areni

Akutne respiratorne sindrome pregledavaju u izoliranoj sobi koja je u sklopu 24-satnih dežurstava, ali čak i za takva stanja procjenjuje se je li pregled nužan ili se može konzultacija obaviti telefonom. U ovom se trenutku mi pri donošenju odluke uzdamo u svoju procjenu, poznavanje svojih pacijenata, njihove situacije i bolesti. Neodgodivo stanje je jaka bol. To su najčešće koštano-mišićne boli. Ako procijenimo da je to nešto intenzivno i novo, pregledat ćemo, a ako je to neko kronično stanje koje se iznenada aktiviralo, možemo telefonom preporučiti uzimanje analgetika i mirovanje pa da nam se pacijent ponovno javi. Zapravo smo gotovo stalno na telefonskoj vezi, s nekim se pacijentima čujemo svaki dan i pratimo njihovo stanje. Druge neodgodive boli su abdominalne boli, dakle kolike, žučni kamenci, bubrežni kamenci, bol u prsima, nagli i neočekivani skokovi tlaka, srčane aritmije i lupanja srca. Takve pacijente na ulazu trijažira patronažna sestra, pozove njihova liječnika, njihov liječnik ili medicinska sestra odlazi po pacijenta na ulaz, stavlja mu zaštitnu masku na lice, on dezinficira ruke i odlazi u ordinaciju – govori dr. Ban Toskić. U njezinu domu zdravlja imaju mogućnost A5 uputnice i e-konzultacije s bolničkim liječnikom, zasad za hematologiju i endokrinologiju, što im je velika pomoć, a koriste i vlastita poznanstva za konzultacije.

– Doista prelazimo na ratnu medicinu – zaključila je.

Dr. Dijana Ramić Severinac, obiteljska liječnica iz krapinskog doma zdravlja, ovih dana radi u dvije ambulante jer mijenja kolegicu.

– Proteklog tjedna imali smo više svježih ozljeda, šivanja i previjanja, ali i dva pacijenta koja sam prioritetno naručila u bolnicu. Recimo, u petak je stanje jednog gospodina s bolesnom jetrom zahtijevalo obradu koja ne može čekati da se ponovno uspostavi hladni pogon i naručila sam ga u KB Dubrava, dobio je termin idućeg tjedna. Tražimo da se pacijenti najave telefonom, kako bismo znali zašto dolaze, ali ako se i ne najave, sestra ili ja izađemo, pitamo pacijenta o čemu se radi, pitamo onih pet epidemioloških pitanja o kontaktima, febrilnim stanjima itd. I ako je to sve negativno, pacijent ide u ordinaciju. Nije naš rad stao zbog koronavirusa. U petak smo organizirali prijevoz jednog pacijenta s pneumonijom u bolnicu jer sam pretpostavila da se kardijalno dekompenzirao. Ima takvih slučajeva, ne puno, ali ih ima – rekla je dr. Ramić Severinac. U ponedjeljak je imala 224 kontakta, u utorak 221, od čega po 50 pacijenata u ordinaciji, u utorak 30...

VIDEO Igor Rudan: Što svatko od nas može sada učiniti u borbi protiv pandemije COVID-19?

– Rijetki su koji dođu zbog banalnijih stvari. Imali smo jedno ispiranje uha i jedan slučaj akni te bradavice, koji bi inače u ovakvim uvjetima liječnik mogao odbiti. Kći koja je zvala zbog uboda majke, slikala je ubodeno mjesto i poslala liječnici, koja joj je onda savjet dala telefonski. Zabrinutoj ženi koja je zvala zbog toga što je suprug dijabetičar počeo kašljati, a nema nikakvih drugih simptoma, dala je uputu da se javi tek u slučaju nekog pogoršanja.

A koja bi stanja kod nekih kroničnih bolesti bila opravdan razlog za dolazak liječniku ovih dana?

– Kod hipertenzije bi to bila jaka glavobolja, povišeni tlak unatoč tabletama, stezanje u prsima, svjetlucanje pred očima, vrtoglavica, obavezno prvo telefonom. Svatko od nas zna svog pacijenta pa ćemo se konzultirati. Za dijabetičare je to hipoglikemija ili hiperglikemija. Došao je mladi dijabetičar kojem je nalaz bio dobar, ali je onda sestra uočila da mu krvna slika ne valja, pa smo ga uputili na Merkur na obradu. A imali smo i nekoliko jakih respiratornih infekata koje sam pregledala i za koje sam tražila da mi se javljaju svaki dan. Da se pogoršavalo, bila bi sumnja na COVID-19, srećom, poboljšavalo se – navodi liječnica. Ona i obje medicinske sestre rade u jedinoj opremi koju imaju – sa zaštitnom maskom i rukavicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije