Naslovnica Vijesti Svijet

Zbog blokade računa WikiLeaksa, Assange piše autobiografiju

Urednik stranice Julian Assange mora hitno zaraditi 1,2 mil. eura kako bi WikiLeaks mogao nastaviti s radom. Assange: To što su nam Visa, Mastercard i Paypal zamrznuli novac, krajnje je protuustavno. Tako SAD provodi cenzuru
26. prosinca 2010. u 17:48 28 komentara 4 prikaza
Julian Assange
Foto: AFP

Urednik istraživačke web stranice WikiLeaks Julian Assange potpisao je ugovore o objavljivanju autobiografije kako bi namaknuo novac za svoju obranu, ali i daljnji rad WikiLeaksa.

Assange je za Sunday Times izjavio da “autobiografiju uopće nije želio pisati, ali je na to prisiljen” zbog 200.000 funti troškova postupka koji se u Švedskoj vodi protiv njega zbog navodnog silovanja i seksualnog zlostavljanja te zbog WikiLeaksa, čije je djelovanje ugroženo “cenzorskom hajkom” financijskih divova nakon objave američkih diplomatskih depeša.

Tražili i njegovo ubojstvo

Za autobiografiju Assange bi trebao dobiti 1,2 milijuna eura, i to 800.000 dolara od američke izdavačke kuće Alfred A. Knopf, još 325.000 funti od britanskog Canongatea te manje iznose iz drugih izvora. Nakon što je State Department žestoko napao WikiLeaksovu aktualnu akciju, ministarstvo pravosuđa u SAD-u najavilo je da će tražiti izručenje iz V. Britanije zbog špijunaže, a pojedini istaknuti političari u SAD-u zagovarali su njegovu likvidaciju.

Visa, Mastercard i Paypal čak su otkazali suradnju s WikiLeaksom i zamrznuli mu sredstva, za što je Assange u intervjuu za Le Monde, Guardian i Der Spiegel rekao da je “vrlo zanimljivo promatrati na koji način na Zapadu funkcionira cenzura”.

“Ratna blagajna”

– Riječ je o sasvim protuustavnoj ekonomskoj cenzuri – izjavio je u intervjuu Assange koji za blokadu nije znao do izlaska iz pritvora.

Protiv WikiLeaksa se, naime, ne vodi nikakav postupak, a Assange osobno čak ni u SAD-u nije službeno optužen za špijunažu. WikiLeaksov je preko Vise, Mastercarda i Paypala za svoj rad iz cijelog svijeta primao male priloge koji su s početkom objave depeša ministarstva vanjskih poslova SAD-a postali tako masovni da su iznosili i do 100.000 eura dnevno. Za WikiLeaksovu “ratnu blagajnu” Assange kaže da je uredništvo bilo svjesno bitke u koju ulazi razotkrivanjem vanjske politike SAD-a, a troškovi se gomilaju.

Assange tvrdi i to da je u Alexandriji u američkoj Virginiji u tajnosti već osnovana porota zbog njega te je naveo da se Bradleya Manninga, mladog razvodnika koji izdržava u SAD-u kaznu jer je WikiLeaksu dostavio dokumente, nagovara da da iskaz kojim bi teretio Assangea za špijunažu u zamjenu za pomilovanje. No, kaže Assange, on s Manningom nije izravno kontaktirao, pa SAD ispituje rezervnu optužnicu za povredu zakona o zaštiti podataka te pomaganje terorizma.

“U SAD-u bi mi prijetila smrt u pr

“U SAD-u bi mi prijetila smrt u pritvoru. Čujte im samo političare”

Kada bude tražio njegovo izručenje, SAD će, kazao je Assange, imati problem s dokazivanjem da se protiv njega ne vodi politički postupak. Dodao je i to da bi mu u SAD-u prijetila opasnost od smrti tijekom pritvora, na što upućuju pozivi američkih političara, te da je njegova jedina obrana od izručenja javno mnijenje u V. Britaniji čiji glas britanska vlada Davida Camerona sluša. Assange stoga očekuje da će se WikiLeaks i njega pokušati medijski diskreditirati. New York Times je, inače, objavio nove depeše koje dokazuju da su vlade Paragvaja i Paname nagovarale SAD da prisluškivanja u sklopu borbe DEA-e protiv narkodilera prošire i na njihove političke oponente te da “mnoge od 63 zemlje u kojima DEA ima urede traže to isto”. Druge pak depeše razotkrivaju upletenost službenika u narkoposlove u Meksiku, odnosno vlade u Gvineji.

HGSS
Na visini zadatka
Proveo sam jutro s pripadnicima HGSS-a, evo zašto ih još više cijenim

A1 izdvaja za Vas

  • istina_boli:

    Kome ovaj supak farba oci? Da je on tako opasan kako ga prikazuju , vec bi on ucio da roni zabetoniranih nogu! To su samo mucke i sakrivanje mnogo krupnijih stvari iza neprozirnog paravana!

  • rezonancija:

    rea uskoro ces gledati umiranje svoje omiljene imperije...amerike...gadno su zgrizli kod kine...ako kina odluci kupovati naftu za nedolare...bijesni psi ameri ce napasti...i to sigurno...drugo im ne preostaje to je jedino sto im je preostalo.petrol-dolari ih kako tako odrzavaju na infuziji

  • -obrisani-:

    Samo naprijed Assange! Držim ti palčeve visoko i naći će se način!