Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo prekršaj

Zbog 61 dana provedenog u osječkom zatvoru država mu mora platiti odštetu

zatvor
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL/Ilustracija
1/3
23.05.2021.
u 10:34

Odveden je u istražni zatvor u Osijeku u kojemu je proveo dva mjeseca. Sudu je naveo kako je u zatvoru bio smješten s kriminalcima koje se tereti za trgovinu drogom, ubojstva i druga teža kaznena djela, a u sobi ih je bilo smješteno

Bajramaju B. (58), državljaninu Njemačke i Kosova, koji živi u Austriji, Hrvatska mora isplatiti 21.350 kuna odštete jer je u Zatvoru Osijek neosnovano bio 61 dan. Država mu mora nadoknaditi i 4.417 kuna parničnih troškova. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda Vukovar. Stranac je uhićen 30. srpnja 2017. po međunarodnoj tjeralici zbog vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela ilegalnog vlasništva i posjedovanja te korištenja oružja i streljiva, a imao je plinski pištolj.

U svojoj tužbi istaknuo je kako za njegovo uhićenje nije bilo razloga jer djelo za koje se tražilo izručenje Kosovu, po hrvatskom zakonu, nije kazneno nego prekršajno djelo. Prema Zakonu o kaznenom postupku, osoba koja je neopravdano osuđena za kazneno djelo ili je neosnovano uhićena ima pravo na rehabilitaciju, pravo na naknadu štete iz sredstava državnog proračuna te druga zakonska prava. Iz rješenja Vrhovnog suda RH od 14. rujna 2017. Općinski sud u Vukovaru utvrdio je da je prihvaćena žalba izručenika Bajramaja B., ukinuto prvostupanjsko rješenje i predmet vraćen prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje. Rješenjem Županijskog suda u Vukovaru od 28. rujna 2017. riješeno je da se na temelju Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima odbija njegovo izručenje, ukida istražni zatvor i pušta se na slobodu jer je u vrijeme izvršenja djela upotrijebio plinski pištolj, a uporaba takvog pištolja po domaćem pravu nije kazneno djelo jer nije vatreno oružje, piše Glas Slavonije.

- Radi se o neosnovanom pritvoru jer nije došlo do izručenja tužitelja po raspisanoj tjeralici na temelju koje je uhićen i pritvoren, već je izručenje odbijeno i postupak izručenja obustavljen i tužitelj pušten na slobodu. Ishod postupka znači da nije bilo mjesta uhićenju i pritvaranju tužitelja i da je on bio neosnovan što daje pravo tužitelju na naknadu štete - navodi se u obrazloženju nepravomoćne presude Općinskog suda Vukovar. Saslušanjem, sud je utvrdio da je Bajramaj B. vozač autobusa i da ga je na svadbi na Kosovu uhvatila policija s plinskim pištoljem. Kako je bio nedostupan sudu, za njim je raspisana tjeralica po kojoj su ga uhitili hrvatski policajci na prijelazu Bajakovo.

Odveden je u istražni zatvor u Osijeku u kojemu je proveo dva mjeseca. Sudu je naveo kako je u zatvoru bio smješten s kriminalcima koje se tereti za trgovinu drogom, ubojstva i druga teža kaznena djela, a u sobi ih je bilo smješteno 10. I danas kad se sjeti tog uhićenja i pritvaranja ima problema sa spavanjem, a sa zakonom do tada nije imao problema, a poslije je imao problema i na radnom mjestu jer su ga izbjegavali. Zbog pritvaranja napustila ga je osoba s kojom je živio jer je smatrala da bi to štetilo njezinoj reputaciji, odnosno smatrala ga je nekom vrstom terorista. Ima strah pri prelasku graničnih prijelaza kad iz Austrije ide prema istoku.



Vukovarski sud nije smatrao da to što je bio u sobi s osuđenim ili osumnjičenima za teška kaznena djela u zatvoru nije sama po sebi otežavajuća okolnost, jer se i očekuje da su takve osobe u zatvoru, a nije dokazao ni isticao da je od tih osoba trpio neke posebne neugodnosti. S druge strane, sud je utvrdio da nije osuđivan u RH i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak kao i da ga zbog udaljenosti nisu posjećivala djeca s kojom je prije pritvaranja živio, te distancu od strane radnih kolega.

- Uvažavajući trajanje lišenja slobode i pritvaranja od 61 dan, godine života tužitelja i sve navedene okolnosti koje opravdavaju dosudu pravične novčane naknade, jer težina povrede prava osobnosti i okolnosti slučaja to opravdavaju, sud je tužitelju primjenom odredbe iz Zakona o obveznim odnosima dosudio naknadu štete u ukupnom iznosu od 21.350 kuna, odnosno 350 kuna po danu. Kako je tužitelj zahtijevao dosudu iznosa od 30.500 kuna, odbijen je za razliku od 9150 kuna kao previsoko postavljeno s obzirom na okolnosti slučaja - zaključuje sud.
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije