Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tvrdi da nije kriv

U zatvor je otišao s 15, a izašao 68 godina kasnije: 'Osjećam se kao da sam se ponovno rodio'

YouTube/CBS This Morning/Screenshot
17.05.2021.
u 14:27

U postaji, daleko od njegovog doma, držali su ga pet dana bez mogućnosti da potraži zakonsku pomoć, a istog tjedna optužen je za ubojstvo - koje i dalje negira.

Joe Ligon osuđen je 1953. godine, kao 15-godišnjak, na ogromnu zatvorsku kaznu nakon što je priznao da je napao nekoliko osoba nožem i sudjelovao u pljački. Sada, kada mu je 83 godine, pušten je na slobodu, a za američke medije ispričao je svoju priču.

Kako prenosi BBC, Ligon je odrastao u Birminghamu, Alabami, a s 13 godina preselio je s obitelji u Philadelphiju gdje se baš i nije snašao. Nije imao nikakav hobi ni prijatelje, imao je poteškoće u školi i uglavnom vrijeme provodio sam. Kako kaže, druženje ga baš nikada nije pretjerano interesiralo.

Ispričao je i što se dogodilo jednog petka 1953. godine. Bio je s društvom koje nije najbolje poznavao, ali zajedno s njima počeo je ispitivati prolaznike za novac kako bi kupili vino i cigarete. "Tu je sve krenulo nizbrdo. Grupa je napala nožem nekoliko osoba, dvije su ubijene, šest ih je ozlijeđeno. Mene su uhitili među prvima, a ja nisam znao reći s kim sam bio kada im nisam znao ni prava imena." 

U postaji, daleko od njegovog doma, držali su ga pet dana bez mogućnosti da potraži zakonsku pomoć, a istog tjedna optužen je za ubojstvo - koje i dalje negira. Kaže kako je ozlijedio osobu nožem, ali je preživjela.

Ipak, sud je odlučio da će sljedećih 68 godina provesti iza rešetaka. Mijenjao je čak šest zatvora, radio u kuhinji i praonici rublja, kao čistač... "Nisam stvarao nikakve probleme, ostao sam maksimalno ponizan. Zatvor me naučio da se držim svog posla i da se klonim nevolja."

Na pitanje kako se sada osjeća, Joe kaže kao da se ponovno rodio. Nije znao što se sve događa u vanjskom svijetu, niti koliko se društvo moderniziralo. "Sve mi je novo - automobili, visoke zgrade... Još uvijek se navikavam."

Kaže kako nema neke velike planove za dalje, držat će se onoga što je radio i u zatvoru - čišćenja. "Čistiti ću, raditi kao domar - i to je to."

Kako se slavilo u stožerima: Dok neki nazdravljaju uz vino i džin-tonik, drugi su naručili McDonald's i pili vodu

1/8

Komentara 10

DO
domagoj1492
15:46 17.05.2021.

Tamo sistem pregazi pojedinca ako dobije priliku.

MO
montello
14:51 17.05.2021.

Ima puno ljudi koji nisu krivi zavrse u zatvoru ili na elektricnoj

KE
keckin37
15:21 17.05.2021.

Nije da nije kriv. Mozda ne za ubistvo, ali je drustvo spaseno od njega, jer kako je poceo sigurno bi zavrsio kao kriminalac. Da i mi bar imamo takve zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije