Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Završena istraga za ratni zločin u Antinu u jesen 1991.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragomiru Petkoviću koji, prema dostupnim podacima, boravi na teritoriju Srbije, u Vojvodini
10. svibnja 2011. u 14:02 1 komentara 313 prikaza
vojnik
Foto: Arhiva VL

VINKOVCI - Policijska uprava vukovarsko-srijemska izvijestila je danas da su policijski službenici završili kriminalističko istraživanje vezano uz događaje u Antinu od 1. rujna do 29. studenoga 1991. Utvrđeno je da je 52-godišnjak iz Markušice, kao zapovjednik Štaba TO mjesta Markušice, Mlake Antinske, Palače i Antina, nakon predaje mjesta, a za trajanja ratnih sukoba na teritoriju Republike Hrvatske, naredio minobacačke napade po Antinu i civilima koji su se pokušavali spasiti i evakuirati iz sela kroz susjedni Korođ. Također je dopustio da neprijateljske postrojbe fizički zlostavljaju i ubijaju zarobljene mještane Antina, a u pojedinim slučajevima je i sam sudjelovao u zlostavljanju i ubijanju. Time je osumnjičenik prekršio odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba u vrijeme rata i o zaštiti žrtava međunarodnih oružanih sukoba, navodi se u priopćenju.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je ubijeno ili je nestalo 27 osoba Antina, dok je 10 osoba ozlijeđeno. Osumnjičenik iz Markušice u odsutnosti je prijavljen Županijskom državnom odvjetništvu u Vukovaru radi počinjenja kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnoga prava - ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Neslužbeno doznajemo da je riječ o Dragomiru Petkoviću koji, prema dostupnim podacima, boravi na teritoriju Srbije, u Vojvodini. Glasnogovornik PU vukovarsko-srijemske Luka Barunčić podsjeća da Županijsko državno odvjetništvo, kada podigne optužnicu i naloži privođenje, može zatražiti njegovo izručenje iz Srbije ako ima samo hrvatsko državljanstvo, a ako ima i hrvatsko i srpsko, hrvatsko pravosuđe može, temeljem sporazuma dviju država, zatražiti suđenje u Srbiji.

Tokio: Vaterpolo, Hrvatska - Srbija
REAKCIJE SUSJEDA
Pogledajte što pišu srpski mediji nakon poraza od Hrvatske i kako su prihvatili naš trijumf
d
OBLJETNICA
DignetSoftware proslavio jedanaest godina uspješnog rada
  • thekurcula:

    Ja se slažem da je izdavanje naređenja za minobacački napad na naseljeno mesto najverovatnije ratni zločin jer je vojni učinak takvog delovanja mali ali je rizik za civilne žrtve zato veoma visok. Međutim........ Ako krenemo tako da određujemo granicu legitimnog ... prikaži još! vojnog delovanja i ratnog zločina mnogo će biti kandidata za optužbu za ratni zločin. Na obe strane. na istom tom bojištu (istočnoslavonskom) hrvatska strana je izvršila mnogobrojne minobacačke napade na naseljena mesta s druge strane linije razdvajanja pa, ako se želi mir, i oni će za to morati odgovarati. Ako se hoće mir, naravno. Ako je cilj ovih prozivanja kreiranje konfliktnih situacija, onda napred. Samo nastavite sa takvim tekstovima.