Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inspekcija na Kaptolu

Završen pohod nadbiskupa Michalika Zagrebačkoj nadbiskupiji

Bozanić i Michalik
Foto: Zagrebačka nadbiskupija
1/2
06.04.2019.
u 13:32

Nadbiskup Michalik se na početku pohoda, 2. travnja, i na kraju, 5. travnja, susreo s kardinalom Bozanićem, a ostalih dana razgovarao je "s pomoćnim biskupima i nekim svećenicima te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji"

Razgovorom između zagrebačkoga nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića, i umirovljenoga nadbiskupa Przemyśla, mons. Józefa Michalika, u petak je u Nadbiskupskome dvoru u Zagrebu završio njegov višednevni pohod Zagrebačkoj nadbiskupiji, izvijestili su u subotu iz Nadbiskupije.

Ugledni poljski nadbiskup, naveo je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije, "bio je od utorka, 2. travnja, do petka, 5. travnja, u bratskome pohodu (visitatio fraterna) Zagrebačkoj nadbiskupiji, što nije apostolska vizitacija (visitatio apostolica), koja ima drugačije kanonsko značenje".

Nadbiskup Michalik se na početku pohoda, 2. travnja, i na kraju, 5. travnja, susreo s kardinalom Bozanićem, a ostalih dana razgovarao je "s pomoćnim biskupima  i nekim svećenicima te se time bolje upoznao sa stanjem u Nadbiskupiji, s mnogim inicijativama i pastoralnim pothvatima, posebno naglasivši važnost upravo završene Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, kojoj su naročito vjernici laici dali svoj nezamjenjiv doprinos", dodaje se u priopćenju.

"Osvrnuvši se na olake komentare i na neargumentirane interpretacije, naglasio je važnost i odgovornost svakoga člana Crkve da se ne nasjeda na neprovjerene glasine i na iznošenje polučinjenica i to ne uvijek s dobronamjernim nakanama i tumačenjima", navode iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Mons. Michalik  naglasio je kako je svrha "bratskog pohoda dati potporu zagrebačkomu nadbiskupu, pomoćnim biskupima, svećenicima, redovnicima, redovnicama i posebice vjernicima laicima u provođenju obnove koju je pokrenula i zacrtala Druga sinoda Zagrebačke nadbiskupije".

"Ohrabrio je i potaknuo nastojanja na započetim reformama, osobito drevnih institucija Zagrebačke nadbiskupije, koje, premda ih resi jedinstven povijesni značaj, traže prilagodbu novim vremenima i izazovima suvremenih crkvenih potreba", navodi se u priopćenju i dodaje: 'Potrebno je, u duhu Drugoga vatikanskog koncila, nastaviti s reformom ostataka nadarbinskoga sustava, u čemu treba slijediti smjernice mjerodavnih tijela Svete Stolice i provesti zacrtane odluke nedavno završene Sinode'.    

"Srdačan susret kardinala Bozanića i nadbiskupa Michalika završio je razgovorom o najsvjetlijemu liku Katoličke crkve u Hrvatskoj, blaženome Alojziju Stepincu, koji ostaje trajan uzor svima, a posebno Crkvi zagrebačkoj", kažu iz Tiskovnog ureda Zagrebačke nadbiskupije.

Kardinal Bozanić je visokoga gosta upoznao s procesom kanonizacije blaženoga Alojzija, naglasivši 'sve veće širenje Blaženikova svetačkog kulta među vjernicima u Domovini i u svijetu te sve veće zanimanje za njegovu osobu i djelo u teškim vremenima totalitarističkih režima dvadesetoga stoljeća'.

Iz Zagrebačke nadbiskupije priopćeno je prvog dana pohoda, 2. travnja da su, u dužem razgovoru kardinala Bozanića i mons. Michalika, 'razmotrena razna pitanja, a u prvom redu, "pitanje procesa zaključka upravno-kaznenog postupka glede članova Zbora prebendara".  

Zagrebačka nadbiskupija i dalje nema nema novih članova Zbora prebendara nakon, kako su naveli mediji, afere iz siječnja prošle godine kada je smijenjeno svih sedam prebendara. Imenovanja onih koji će brinuti o imovini u crkvenom vlasništvu uslijedit će nakon što Kongregacija za kler potvrdi novi Statut Zbora prebendara. A tim novim Statutom prebendarima će se ograničiti moć te će im se uvesti kontrolni mehanizmi koji će nadzirati njihov rad, upravljanje financijama i nekretninama. 

Komentara 2

Avatar Radagast
Radagast
14:43 06.04.2019.

Halo HINA, ovako ste lajali i kada je došao papinski izaslanik u Međugorje, pisali ste da je došao zatvoriti Međugorje i sve zabraniti, naravno to nije imalo veze sa istinom, dapače Međugorje sigurno ide prema priznanju, ali se to neće desiti dok se ukazanja i dalje dešavaju. Tako ste i ovaj posjet zlonamjerno nazvali inspekcijom koja je došla ne znam što raditi u Hrvatskoj, neće vam difamacija uspjeti.

HŽV
14:50 06.04.2019.

Ja bi svo Vatikansko i popovsko blago prodao i novac podijeli sirotinji.To bi bilo po Isusovom nauku.Sve ostalo je bogacenje na racun b....a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije