Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kardinal Bozanić o prebendarima: 'Umirovljeni su i kažnjeni, izrađen je novi statut'

Zagrebački kardinal objavio je priopćenje o kažnjavanju bivših članova Zbora prebendara.
07. ožujka 2019. u 16:31 19 komentara 2694 prikaza
Kardinal Bozanić
Foto: Matija Habljak/Pixsell

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić, potaknut raznim medijskim upitima, oglasio se danas o statusu prebendara iz Prebendarskog zbora i priopćenje njegova Tiskovnog ureda prenosimo u cijelosti:

Svećenićki dom na Krku Spor Krčka biskupija: Država nam uzima zemljište koje već 1000 godina pripadaju Crkvi

- Na nadbiskupijskoj razini Upravno kazneni postupak glede članova Zbora prebendara vođen je i završen donošenjem Izvan sudske odluke. Kongregacija za kler 14. rujna 2018. godine potvrdila je u cijelosti nadbiskupijsku Izvan sudsku odluku kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere bivšim članovima Zbora prebendara. Po završetku Upravno kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara preč. Mijo Gabrić umirovljen je i nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe te ima obavezu obdržavanja nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili su odluke i mjere donesene u odnosu na njih u Izvan sudskoj odluci. Protiv Odluke Kongregacije za kler preč. Ilija Žugaj podnio je utok Vrhovnom sudu Apostolske signature. Taj postupak pri Vrhovnom sudu Apostolske signature sada je u tijeku. Za daljnje poslanje i crkveno djelovanje Zbora prebendara izrađen je novi Statut Zbora prebendara koji je predan Kongregaciji za kler na potvrdu. Nakon potvrde novog Statuta pristupit će se imenovanju novih članova Zbora prebendara. Po završetku cjelovitog slučaja vezanog uz Zbor prebendara ovaj Tiskovni ured izdat će šire priopćenje za medije - navodi se u priopćenju.

Ivica Kostelić na Korizmenoj tribini na Pešćenici

 

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
 • trade_mark:

  wooooowwww... bozaniću, pa ti si strah i trepet!!! dakle, krimosi pokrali lovu, i onda ih je on za kaznu poslao u penziju! i to još ovako javno izjavi. pa kak vas nije sram?!

 • Deleted user:

  Sramota da ovakovi likovi smiju uopće javno djelovati u jednoj državi evropske unije.

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Precasni Mijo haha.