Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'ZAVNOH je u Topuskom udario temelje hrvatske državnosti'

– Ovdje su udareni temelji hrvatske države, a hrvatski narod i tada je pokazao da pripada Europi i da je njezin dio – istaknuo je predsjednik Sabora Šprem
09. svibnja 2012. u 14:45 68 komentara 334 prikaza
topusko,zavnoh (1)
Foto: Vladimir Jurišić
Pogledajte galeriju 1/6

– Vrata za ulazak Hrvatske u Europu otvorena su ovdje, u Topuskom, još davne 1944. na trećem zasjedanju ZAVNOH-a jer su prije 68 godina ovdje udareni temelji hrvatske državnosti u trenutku kada je donesena odluka da se ZAVNOH pretvori u Hrvatski sabor, na čelu s Vladimirom Nazorom – rekao je Boris Šprem, predsjednik Hrvatskog sabora na proslavi Dana pobjede nad fašizmom i obilježavanju 68. obljetnice trećeg zasjedanja ZAVNOH – a u Topuskom.

Uz visoka izaslanstva najviših državnih dužnosnika, svečanosti u Topuskom prisustvovali su antifašisti iz cijele Hrvatske te velik broj građana, a na spomen-obilježje položeni su vijenci.

– Dan pobjede nad fašizmom, dan Europe i dan zasjedanja ZAVNOH-a obilježavamo isti dan, pa ovaj simbolični niz predstavlja poveznicu s Europom. Nažalost, zgrada u kojoj je održano zasjedanje ZAVNOH-a u Topuskom srušena je u ratnim razaranjima u Domovinskom ratu, no čim bude gotova projektna dokumentacija i pribavljene sve dozvole, Hrvatski sabor omogućit će da se novcima iz proračuna financira izgradnja ove zgrade koju stanovnici Topuskog željno očekuju – obećao je Boris Šprem.

– Ovdje su udareni temelji hrvatske države, a hrvatski narod i tada je pokazao da pripada Europi i da je njezin dio. Uskoro ulazimo u zajednicu s državama Europe, koje tada, u Drugom svjetskom ratu, nisu imale ni "a" od antifašizma, dok smo već imali respektabilnu vojsku – rekao je izaslanik Vlade RH Mirando Mrsić i dodao kako se nada da će se 70. obljetnica zasjedanja ZAVNOH-a u Topuskom održati u novosagrađenom i obnovljenom domu ZAVNOH-a.

– Ulaganje u Topusko i njegovo lječilište najbolji je način da vratimo dug onima koji su u Drugom svjetskom ratu dali svoje živote boreći se protiv fašizma, a razvojem ovoga mjesta, lječilišta i Top-termi, odužit ćemo se za sve žrtve koje su pale za slobodu koju sada uživamo – rekla je sisačko- moslavačka županica Marina Lovrić Merzel.

Juraj Hrženjak, danas 95 godišnjak, iako nije bio službeni delegat  trećeg zasjedanja ZAVNOH-a, sudjelovao je u njegovu radu u Topuskom kao kulturno-prosvjetni izaslanik. – Bilo je to divno i nezaboravno oduševljenje koje se riječima ne može opisati. Neki još uvijek ne shvaćaju važnost toga događaja, ali nikada se ne smije zaboraviti da je tada Hrvatska dobila svoj Sabor i svoju državnost – rekao je Hrženjak.

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
 • gaby:

  09.05.2012. u 15:08h punkufer je napisao/la: Na taj dan su Hrvati bili u Topuskom , a Hitlerovi sluge ustaše su ubijali i klali.

 • Avatar punkufer
  punkufer:

  Koliko je Hrvata pobijeno na taj dan od strane komunista?

 • Avatar madcap
  madcap:

  Vladimir Nazor-prvi Predsjednik NR Hrvatske. Slava im svima!