Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Iza rešetaka

Zatvorenici iz Lepoglave uče o postanku i anatomiji pčela

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Foto: Marina Borovac
1/6
05.06.2015.
u 23:15

U kaznionici je organiziran prvi tečaj za pčelara, a pohađaju ga petorica osuđenika

Najviše se žele obrazovati za operatere na računalima, ali ima među njima i budućih voćara i povrtlara, školuju se tu i pomoćni kuhari i konobari, atraktivna su i zvanja za rukovatelje motornom pilom, kosilicom, traktorom... Osim navedenih tečajeva, od prije mjesec dana zatvorenici iz kaznionice u Lepoglavi imaju mogućnost tijekom izdržavanja kazne završiti i za – pčelara.

Godina dobra za med

U prvoj generaciji polaznika petorica su osuđenika. Upravo zato da bi mogao pohađati četveromjesečni tečaj jedan je zatvorenik premješten iz kaznionice u Lipovici u Lepoglavu gdje se na poluotvorenom odjelu Bitoševje nalazi 50 košnica pa budući pčelari osim teoretske imaju i praktičnu nastavu:

– Trenutačno učimo o postanku pčela i njihovu anatomiju – rekao je navlačeći preko lica gornji dio pčelarskog odijela. Zatim je pažljivo skinuo poklopac s košnice, da nam pokaže netom ulovljeni mladi roj. Za koji mjesec izići će ovaj osuđenik, koji kaznu izdržava zbog ubojstva, na slobodu.

– Bavit ću se pčelarstvom – kaže.

Znanje o pčelama stečeno u Lepoglavi već su dvojica zatvorenika iskoristila odsluživši kaznu pa danas žive od pčelarstva. Jedan od njih otvorio je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

– Imamo košnice već nekoliko godina, pa smo pomislili zašto ne bismo zatvorenicima omogućili da završe i tečaj za pčelara, jer je interesa bilo. I tako je ove godine prvi put organiziran i tečaj za pčelara. Za razliku od prošle, ova će godina biti dobra. Lani je dobiveno samo tristotinjak kilograma meda. Preklani ga je bilo tonu, a tako bi trebalo biti i sada. Med koji se dobije u kaznionici u Lepoglavi, koristi se za prehranu zatvorenika – kažu voditeljica službe tretmana u Upravi za zatvorski sustav Renata Šoher i viši stručni savjetnik za izborazbu u kaznionici u Lepoglavi Ivan Druško.

Odjel Bitoševje udaljen je oko šest kilometara od sjedišta kaznionice. Ovdje je smješteno 20-ak mahom starijih zatvorenika. Osim o pčelama, brinu se i o dvije stotine ovaca koje služe za "čišćenje" terena i prehranu zatvorenika. Na Bitoševju je zasađeno i voće. Pretprošle su godine zatvorenici ostali bez krušaka vilijamovki – ukrali su im ih civili. Zato su lani ubrali zelene plodove i ostavili ih da zriju u kaznionici. Od tog se voća, ali i od šljiva na drugom poluotvorenom odjelu kaznionice – Čretu – pravi rakija. Lepoglava ima i svoje vinograde i svoje vino:

– Sve što se proizvede u kaznionici koristi se za prehranu zatvorenika. Osim vina i rakije – kaže Renata Šoher.

Na Čretu se nalaze i farme tovnih bikova i svinja koje hrani i čisti zatvorenik osuđen zbog silovanja vlastite kćeri. Ovdje je zasađeno povrće u plastenicima i na njivi. Sade ga i plijeve neki od polaznika tečaja za povrtlara, ali i samouki osuđenici. Za one zatvorenike koji nemaju uvjeta za premještaj na poluotvoreni odjel uprava zatvora napravila je vrt između dviju zatvorskih ograda. Na kojem će razmaku zasaditi rajčicu, salatu, luk... zatvorenike uči Siniša Matuza, zadužen za organiziranje slobodnog vremena u kaznionici.

– Ovdje kopaju osuđeni na dugotrajne kazne zatvora. Posadili smo mrkvu, mahune..., a Slavonci su tražili da posadimo i lubenice pa smo i to učinili. Vidjet ćemo hoće li uspjeti – govori Matuza pokazujući nam uredne gredice koje održavaju i polaznici radionice i polaznici tečaja za povrtlara koji se u kaznionici u Lepoglavi provodi dva puta godišnje. Istom se dinamikom provode i drugi tečajevi.

Satnica informatičara je najkraća i operateri na računalu postaju nakon odslušanih 120 sati nastave. Svi ostali tečajevi traju 250 sati. U grupi može biti do 24 polaznika. Cijena tečaja za grupu, neovisno o tome je li u njoj pet ili maksimalni broj osuđenika, iznosi oko deset tisuća kuna. Izobrazba se provodi u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Varaždinu i tamošnjom Privatnom srednjom školom. Trenutačno tečajeve pohađa devedesetak zatvorenika. Prošle godine uspješno ih je završilo njih 80:

– Neki se upišu pa odustanu – objašnjava Ivan Druško.

Svi su tečajevi certificirani i upisuju se u radnu knjižicu. Iz potvrda o osposobljenosti ne smije biti vidljivo da je izobrazba stečena tijekom izdržavanja kazne:

– Dobri su učenici. Velik je interes za obrazovanje – rekla je predavačica Ljiljana prije no što je za sobom zatvorila vrata učionice koja se nalazi u zatvorenom odjelu kaznionice. Ljiljana je zaposlenica kaznionice, brine se o financijama, a zatvorenicima predaje informatiku.

– Ove se godine nitko nije javio jedino na tečaj za uzgajivača svinja – kaže Dražen Posavec, upravitelj kaznionice u Lepoglavi, istodobno rješavajući aktualna pitanja u kaznionici, poput onoga hoće li kaznionica dobiti ili ne posao da za potrebe međunarodnog turnira u šahu izradi 20.000 šahovskih figura i 600 šahovskih ploča.

– Možemo obaviti taj posao. Imamo i drvoprerađivačku radionicu – tumači Posavec.

Popunjena radna mjesta

U kaznionici je i metalska radionica u kojoj se radi u dvije smjene. Osim što tijekom izdržavanja kazne mogu završiti osnovnu školu (u Lepoglavi je 70-ak onih koji je nisu završili), tečaj ili izobrazbu za neko od srednjoškolskih zanimanja, ali i – dobiju li suglasnost kaznionice – nastaviti s visokoškolskim obrazovanjem, zatvorenici u Lepoglavi mogu i raditi.

– Imamo 215 radnih mjesta. Sva su popunjena – govori upravitelj kaznionice koja ima i svoj restoran otvoren za javnost.

>>Željko Sabo: Idem u zatvor bez stida i miran

Komentara 1

DU
Deleted user
11:39 06.06.2015.

Sad znamo kako će Kalmeta i ostali prvaci stranke provoditi slobodno vrijeme. A Vaso će si nesumnjivo prvi nabaviti certifikat o završenom tečaju. Šta košta da košta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije