Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Zatvor 99 godina za pobačaj čak i nakon silovanja i incesta

Alabama zabranjuje abortus od prvog dana trudnoće i liječnicima koji se ogluše propisuje drakonske kazne
16. svibnja 2019. u 08:52 15 komentara 1206 prikaza
Alabama
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Američka savezna država Alabama izglasala je najstroži do sada zakon o zabrani pobačaja u Sjedinjenim Državama. Zakon, koji je dobio većinu u kongresu Alabame, pobačaj zabranjuje od prvoga dana trudnoće, a toliko je restriktivan da ga zabranjuje i ako žena želi prekinuti trudnoću koja je rezultat silovanja ili incesta.

Senat u Alabami zabranio gotovo sve pobačaje, uključujući slučajeve silovanja Usvojili zakon Senat u Alabami zabranio gotovo sve pobačaje, uključujući slučajeve silovanja

Pobačaj bi bio dozvoljen samo u slučaju kada je život buduće majke ozbiljno ugrožen. Za liječnika koji bi pokušao napraviti pobačaj novi zakon predviđa kaznu od deset godina zatvora, a liječnik koji pobačaj obavi u zatvoru bi završio 99 godina, što je zapravo doživotna zatvorska kazna. Za žene koje pobace nije predviđeno kazneno gonjenje.

Jedina nada Vrhovni sud

Oni koji se bore za pravo na pobačaj jedinu nadu da ne dođe do implementacije toga zakona vide u sudskom procesu u samoj Alabami koji bi ovaj predmet mogao dovesti do Vrhovnog suda Sjedinjenih Država. Zakon još nije potpisala ni guvernerka Alabame Kay Ivey koja je kazala kako će o tome hoće li staviti svoj potpis na taj zakon odlučiti kada pomno prouči njegovu finalnu verziju. Zakon izglasan u ovoj državi šesti je u ovoj godini.

Ilustracija DOPUŠTAJU IZUZEČE Amerika: Donijeli propis o liječničkom pravu na priziv savjesti u slučaju pobačaja

Vrhovni sud, iako pretežno konzervativnog sastava, zabranio je implementaciju sličnoga zakona u Louisiani, a zakoni koji ograničavaju pravo na pobačaj izglasani su još i u Georgiji, Kentuckyju, Mississippiju i Ohiju. U ova posljednja četiri slučaja pobačaj je zabranjen nakon što je moguće utvrditi otkucaje srca embrija. Otkucaji se mogu detektirati otprilike u šestom tjednu trudnoće, kada većina žena i ne zna da su trudne. To znači da je i u ove četiri države pobačaj zapravo zabranjen, osim ako ga žena ne obavi do šestoga tjedna trudnoće.

Prijedlozi o potpunoj zabrani pobačaja već se razmatraju u još 16 saveznih država, a ukupan broj američkih saveznih država koje su ozbiljno ograničile pravo na pobačaj ili to kane učiniti što prije, popeo se na 28. Cilj izrazito konzervativnih snaga jest da Vrhovni sud praktički prisile da radikalno promijeni ili potpuno poništi presudu Vrhovnog suda iz 1973. u sada već čuvenom slučaju Roe vs. Wade, koja je omogućila legalan pobačaj na cijelom teritoriju SAD-a.

Autonomna ženska kuća Zagreb pravni okvir Autonomna ženska kuća izradila svoj prijedlog zakona o pobačaju i `prizivu savjesti`

Ni u jednoj od ovih država zakoni koje su izglasali nisu na snazi, ali su oni dio opće strategije zatrpavanja Vrhovnog suda ovakvim slučajevima. Pobornici potpune zabrane pobačaja nadaju se da će nova dva izrazito konzervativna suca koja je imenovao predsjednik Donald Trump biti prevaga koja će poništiti presudu iz 1973. i donijeti novu koja će prava na pobačaj drastično ograničiti na saveznoj razini. Predmet iz Louisiane stječe pravo na reviziju u rujnu ove godine, a protivnici pobačaja gotovo su sigurni da će upravo to biti trenutak kada će Vrhovni sud donijeti odluku o tome da nema nikakve zapreke da zakon o pobačaju Louisiane stupi na snagu.

“Crni dan za sve žene”

Pobornici prava na legalan pobačaj, a i političari koji su pripadnici Demokratske stranke, kažu da je ono što se dogodilo u Alabami “crni dan za sve žene” u Alabami i u ostatku SAD-a. Jedna od zanimljivosti je svakako i činjenica da su svi zastupnici u Kongresu Alabame, koji su glasali za zakon, bili muškarci, pa mnogi komentiraju da je to još jedan udar muškaraca na prava žena. Staci Fox, predstavnica udruge Planirano roditeljstvo za jugoistočni dio SAD-a kaže da će ti političari iz Alabame zauvijek biti odgovorni za ono što su učinili. Savezne države koje su liberalnije i ne razmišljaju o takvim potezima, sada iz svih snaga nastoje zaštititi pravo žena na legalan pobačaj.

Nataša Kosnar, ginekologica u Općoj bolnici Brežice Cijena pobačaja 200 eura Bolnica u koju Hrvatice idu na abortus. Dr. Končar: Zarađivati na pobačaju nije etično

Protivnici prava na legalan pobačaj dobili su krila nakon što je na predsjedničkim izborima pobijedio Donald Trump koji je i tijekom kampanje izjavljivao kako je on osobno veliki protivnik prava na pobačaj. To je ponavljao i nakon što je postao predsjednik, što je sigurno bio odlučujući čimbenik za zabranu pobačaja.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar Kaladin
  Kaladin:

  Sweet home Alabama

 • vjaceslav:

  ne moramo ubijati djecu, postoje kontracepcijska sredstva

 • razuman čovjek:

  Prekrasna vijest i veliki događaj u borbi protiv najvećeg zla današnjice - legalnog uništavanja nerođenih ljudi i bijele kuge. Ono što me žalosti to je činjenica što je Večernji list, umjesto da istakne enormne i brojne pozitivne elemente ovog događaja, ... prikaži još! izvukao van dvije krajnje i minorne situacije (silovanja i incest).