Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANKA U SABORU

Zastupnici uoči Zakona o policiji: Nadam se da će se banke ugledati na hrvatske građane

sABOR
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.04.2019.
u 11:02

Saborski zastupnici su uoči rasprave o Zakonu o policiji raspravili i o nekim drugim stvarima poput nedavne humanitarne akcije zbog koje se cijela Hrvatska ujedinila.

Uoči rasprave o Zakonu o policiji, zastupnici su iskoristili priliku da kroz slobodne rasprave komentiraju aktualne teme. SDSS-ov Boris Milošević čestitao je Hrvatskoj i građanima koji su uspjeli skupiti novca više nego što je potrebno za dvogodišnju Milu Rončević, kojoj je zaželio uspješno liječenje i nada se konačnom ozdravljenju. 

- Nadam se da će banke koje su uzimale naknadu za platni promet postupiti onako kako su postupili naši građani - kaže Milošević. 

I HNS-ov Stjepan Čuraj ponosan je na skupljeni novac i zajedništvo građana.

- Ponosan sam što svi razmišljamo isto, što se cijela Hrvatska ujedinila, što smo svi ovdje vjerojatno doprinijeli i pomogli. Nažalost u Hrvatskoj je puno djece koja ovise o skupim lijekovima i liječenjima, eksperimentalnim liječenjima i to je nešto što se mora rješavati sustavno. Ne samo na razini Hrvatske nego Europske unije. Svi građani EU moraju biti ravnopravni i svima treba biti jednako dostupna zdravstvena skrb - tvrdi Čuraj podsjetivši da je zbog toga 2017. pokrenuta europska referenata mreža. 

IDS-ov Tulio Demetlika govorio je o Uljaniku, ustvrdivši da HDZ-ova Vlada ima dva modela djelovanja, jedan za područja gdje je HDZ na vlasti i tamo gdje nije. Naveo je kako je Uljanik na ovom drugom području i da očito zbog toga ne može računati na potporu države.

- Zastrašujuće je da se jedna cijela regija kažnjava zbog interesa HDZ-a, koji koristi Uljanik kao alat za napad na Istru. Zastrašujuće je što premijer i ministri samo govore o tome koliko bi Uljanik stajao porezne obveznike, a ne o prihodima i tome koliko građani Istre i radnici Uljanika pune proračun.

Ova Vlada 17 mjeseci zavlači radnike Uljanika i javnost, iz tjedna u tjedan Vlada prolongira odluke. Vrhunac licemjerja bio je prošli tjedan kada je sjednica Vlade kasnila pola sata kako bi se čula odluka Trgovačkog suda u Rijeci o pokretanju stečaja. Kakva je Vlada koja je prilikom donošenja svojih odluka skriva iza suda i čini ministri radnicima poručuju da će postali mobilne timove koji će im pomoći da se upišu na Zavod za zapošljavanje. To je Vlada koja je odlučila svjesno i namjerno uništiti brodogradnju - kritizirao je Demetlika. 

Mostova Ines Strenju pak IDS-u poručuje kako ne može dovoljno “oprati” svoju ulogu u propasti Uljanika, koliko god druge optuživali za to. 

I HDZ-ov Branko Bačić kritizirao je IDS da pere vlastitu nečistu savjest izjavama oko Uljanika optuživanjem HDZ-ove Vlade da želi politički destabilizirati Istru.

- Dizanjem tenzija između Istre i Zagreba pokušava se preko leđa zaposlenika prikupljati jeftine političke poene. Vlada je lani svojom odlukom odlučila da svi zaposlenici Uljanika primaju plaću, ukupno je uloženo 3,1 milijardu kuna za sve. Da je Vlada htjela da se proglasi stečaj, onda ne bi godinu dana omogućavala upravi i Nadzornom odboru da se restrukturiraju i nađu strateškog partnera – kazao je Bačić iskazavši žaljenje da takav partner nije pronađen. Još uvijek se razmatra, dodaje, kako nastaviti proizvodnju u Uljaniku.

SDP-ov Peđa Grbin neće se, kaže, baviti utvrđivanjem odgovornosti, za to će biti dovoljno vremena, za istražna povjerenstva, kaznene postupke ili utvrđivanje pojedinačne odgovornosti.

- Mnogo bitnija od krivnje je sadašnja situacija u Uljaniku gdje se iz dana u dan ne događa ništa, a zbog koga, ne zbog mene, Hrelje, nego zbog Plenkovića i Horvata, odnosno zbog Vlade RH i ministra gospodarstva koji ne rade ništa.

Rok za izradu plana restrukturiranja je bio šest mjeseci, pa je produljen, a u to vrijeme Vlada i dalje nije radila ništa. U 10 . mjesecu kad je bila skupština imali ste prilike preuzeti odgovornost, no predstavnik Vlade je tamo samo sjedio pa je postupak završio na sudu. Izgubilo se opet mjesec dana jer Vlada nije radila ništa, a ni sada ne radi ništa jer se vjerojatno nada da će se problem riješiti sam od sebe kako ne bi imao nešto negativno s PR stanovišta u kampanji za europske izbore – prigovorio je Grbin.

Donijeti tu odluku je teško, ali ona se mora donijeti, jedan izlaz je pomoći, a drugi reći gotovo je, ali netko tu odluku mora donijeti, zaključuje.

- Odlučite se, donosite odluku i djelujte – zaključio je.

Sa spomenika Franji Tuđmanu uklonjen natpis "Bandić lopov" i "Mila"

Ključne riječi

Komentara 14

Avatar Dadinho
Dadinho
11:06 03.04.2019.

Svi vi koji sada posvjedujete protiv svih zala koju su am HDZ-SDP stvorili, sjetite se koga birate 28 godina! EINSTEIN je još davno rekao:Problem koji smo stvorili po jednom obrascu ponašanja ne možemo riješit istim načinom i metodom ponašanja! Dakle,e, oni koji su nas doveli do ovakvog stanja općenito u svim segmentiam društva nikako i niada nas neće izvuč iz toga jer njihov modus-operandi je uvijek isti, neće se mijenjat HDZ-SDP pa promijenit državu, mi moramo mijenjat njih ako želimo promjene!

ST
strsljen2013
12:03 03.04.2019.

Svi ste vi ponosni na narod a sada pružate šapu na ono što je narod darivao i otkidao od svojih usta. Recite koliko ste vi učinili pa neka narod bude ponosan na vas.

DU
Deleted user
21:57 03.04.2019.

Za četiri milijarde kuna koliko je isplatila ova vlada grupi Uljanik zadnjih par godina moglo se sagraditi 6.500 novih kuća srednje veličine, odnosno jedan grad veličine Đakova ili Požege. Gdje su novci, gdje su brodovi, IDS? Toliko vam je novaca donirano najviše u vrijeme dok ste s SDP-om bili na vlasti. Gdje su novci? U zadnih desetak godina Uljaniku i 3. maju donirano je 9 milijardi kuna. Za te su se novce mogle sagraditi 15 tisuća kuća srednje veličine, odnosno cijeli jedan grad Karlovac. Gdje su brodovi, gdje su novci? Kako vas nije sram?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije