Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti

Zašto se u stvari papa Franjo za pomoć obratio patrijarhu Irineju

U slučaju Stepinca može se dogoditi nešto dobro i korisno kao i u slučaju Međugorja, a taj slučaj se nije mogao razjasniti zbog sukoba biskupa Perića i hercegovačkih franjevaca
14. svibnja 2019. u 19:25 8 komentara 2282 prikaza
Papa Franjo
Foto: Reuters/PIXSELL

Papa Franjo ne prestaje iznenađivati hrvatske katolike. Prvo, nazivanjem patrijarha SPC-a Irineja “velikim patrijarhom” izazvao je razočaranje kakvo odavno nismo mogli vidjeti. Razlog: kako nekoga tko je zajedno sa svojim sljedbenicima učinio sve da Stepinac ne bude proglašen svetim papa Franjo može nazvati velikim?

Patrijarh Irinej TKO JE IRINEJ Zašto ga je papa nazvao velikim? Veliki patrijarh ili radikalni nacionalist?

Drugo, produljenjem roka kanonizacije nije ostavio ravnodušnim nikoga u Hrvatskoj: ni one koji su se nadali i očekivali ni one koji uopće o tome nisu razmišljali. No i jedne i druge muči pitanje: koji su to razlozi naveli papu Franju na produljenje termina donošenja odluke?

Svojim govorom u zrakoplovu on je dao jasan i nedvosmislen odgovor koji treba poslužiti kao dobra “doza” za otrežnjenje mnogih usijanih glava:

“Stepinac je bio krepostan čovjek, stoga ga je Crkva proglasila blaženim. No u određenom trenutku u procesu kanonizacije postoje nejasne točke, povijesne točke. Molio sam se, promišljao sam to, tražio sam savjete i vidio da trebam zatražiti pomoć patrijarha SPC-a Irineja. On je velik patrijarh. Irinej je pomogao, napravili smo zajedničko povijesno povjerenstvo i surađivali smo. I Irineju i meni jedini je interes istina. I da ne pogriješimo. Čemu bi služilo proglašenje sveca ako tu istina nije jasna? Nikomu to ne bi služilo.”

Porfirije Perić PRESEDAN IZ SPC Porfirije: Pravoslavna crkva je pogrešna adresa za ljutnju zbog papine izjave o Stepincu

Odluka o Međugorju nije priznanje

Nisam siguran da papa Franjo i članovi njegova tima nisu u cijelosti proučili (prekontrolirali) pristiglo izvješće o Stepinčevoj kanonizaciji. Razlog: Svetoj Stolici, posebno nakon Koncila, kao da nije imponiralo Stepinčevo djelovanje ni tijekom ni nakon II. svjetskoga rata. A sve zbog uspostavljanja dijaloga s ondašnjim socijalističkim zemljama.

A što se posebno pokazalo krajem 1971. kada je u Vatikanu u službeni državnički posjet došao Tito s najvišim državnim i partijskim službenicima. Stoga se s pravom postavljalo pitanje: ako je Stepinac u vrijeme svoga ratnog i poratnog nadbiskupovanja bio toliko neporočan – a za hrvatske katolike bio je upravo takav – zašto je Sveta Stolica samo 11 godina nakon njegove smrti uz najviše počasti primila njegove “progonitelje”?

Odnosno zašto sada Sveta Stolica privremeno zaustavlja već završeni proces kanonizacije i u njega uključuje SPC i patrijarha Irineja? Čini li to radi uspostavljanja dijaloga s istočnim pravoslavnim crkvama, ne uzimajući u obzir ni onda ni danas sve ono što je Stepinac činio iz svoje vjernosti prema Svetoj Stolici?

Papa u posjetu Makedoniji i Bugarskoj RAZDVOJENE CRKVE Pravoslavci se moraju ujediniti međusobno

U slučaju hodočašća u Međugorje Franjina odluka naišla je na veliko odobravanje, ali s određenom dozom cinizma: zašto je morao čekati do sada, mogao je to učiniti još ranije, odnosno kako je “poštanska službenica” preko noći promovirana u osobu kojoj se može hodočastiti? Međutim, papa Franjo je i ovom prigodom dao do znanja: njegova odluka o mogućnosti organiziranja hodočašća ne smije biti tumačena “kao priznanje poznatih događaja koji još zahtijevaju ispitivanje sa strane Crkve”, tj. njegova odluka ne smije stvarati na bilo koji način “zabludu i dvosmislenost u doktrinarnome smislu”.

Ako pak malo bolje razmotrimo stvari, u oba slučaja papa Franjo vršio je službu tumača istinâ kršćanske vjere u čemu bi ga i drugi trebali slijediti. Naime, bilo to nama drago ili ne, i 1971. i sada u Vatikanu su zasigurno smatrali da u Stepinčevoj biografiji “postoje nejasne točke, povijesne točke”. Ako unatoč tome nitko od hrvatskih biskupa nije želio pomoći Franji u pronalaženju te istine, on se – da bi kao odgovorna osoba koja mora donijeti konačnu i pravičnu odluku – obratio nekome drugome, patrijarhu Irineju. Irinejeva privola da se formira zajedničko povjerenstvo radi traženja istine kako se ne bi pogriješilo u donošenju konačne odluke bila je dovoljna da ga papa Franjo nazove velikim.

Papa Franjo ANALIZA Stepinac je svet, odluka se čeka zbog političkih razloga

Župu uzeo franjevcima

Temeljem te činjenice moglo bi se zaključiti da nitko od predstavnika Crkve u Hrvata nije želio svoje već “unaprijed zadano” mišljenje o Stepincu staviti na “ispitni stol”. I to – budimo dosljedni u svemu – zbog STRAHA. Kao da smo se privikli živjeti u strahu, a posebno oni koji žele biti “branitelji nacionalnih vrijednosti”. Ako nisu “na liniji” nacije i Crkve, ako se usude razmišljati malo drukčije nego što je to društveno poželjno, čeka ih neki oblik “društvene nepoželjnosti”, ponajprije u susjedstvu, u široj društvenoj zajednici pa potom – bogme – i na radnome mjestu. S njima nije dobro družiti se. A to su mnogi osjetili na vlastitoj koži.

Zaključak: u slučaju Stepinca može se dogoditi nešto dobro i korisno kao i u slučaju Međugorja. Papa Franjo zacijelo ide za tim. Kako znamo, zbog sukoba biskupa Perića i hercegovačkih franjevaca on nije mogao doći do cjelovite istine o tome što se u pogledu vjerničkog pastorala zbiva u župi Međugorje. Učinio je sljedeće: župu je uzeo od hercegovačkih franjevaca i stavio pod izravni nadzor Svete Stolice te imenovao povjerenika. Rezultat – i više nego obećavajući. Moguće je, dakle, očekivati da papa Franjo, zahvaljujući pomoći upravo patrijarha Irineja, a ne hrvatskih biskupa, razjasni nejasne povijesne točke i uskoro kardinala Stepinca proglasi svetim. Živi bili pa vidjeli!

Poslušajte što je papa poručio za hodočašća u Međugorju

 

Pitanje Stepinca

1) Produljen rok kanonizacije - Produljenjem roka kanonizacije Stepinca nije ostavio ravnodušnim nikoga u Hrvatskoj: ni one koji su se nadali i očekivali ni one koji uopće o tome nisu razmišljali     

2) Djelovanje tijekom i nakon rata - Svetoj Stolici, posebno nakon Koncila, kao da nije imponiralo Stepinčevo djelovanje ni tijekom ni nakon II. svjetskoga rata. A sve zbog uspostavljanja dijaloga s ondašnjim socijalističkim zemljama     

3) Slučaj Stepinac kao slučaj Međugorje - U slučaju Stepinca može se dogoditi nešto dobro i korisno kao i u slučaju Međugorja. Papa Franjo zacijelo ide za tim     

Mali Lošinj
IMA I POZITIVNIH PRIMJERA
Ovaj račun koji nam je poslao čitatelj zaista spada u kategoriju Vjerovali ili ne. Pogledajte koliko je platio kavu!
PROMO
Ventilacija - neophodna kod stanova ili kuća s novim prozorima te za domove s vlagom i plijesni
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • okolo:

  preobratio je naš papa mnoge revolucionarne ljevičare, vratio izgubljene ovce...čudni su putevi gospodnji... ..hrvat od navijek "dura" za boga jedinog

 • Deleted user:

  ..političar,na žalost..

 • junkerovkaputzapovlačenje:

  zato što besposlen pop i jariće krsti. crkve su prazne radi perverznjaka za oltarom i pred oltarom a crkva nema snagu da dirne u to osinje gnijezdo koje razara crkvu pa onda trkelja gluposti. je li englezi o ivani orleanskoj ... prikaži još!j misle što i francuzi. misle li o vitezu ivanovcu la valetu isto turci i maltežani(isti je odsjekao glave zarobljenim turcima i koristio ih kao topovske kugle).......ali naravno,u vrijeme priznanja za ovo dvoje 80% klera nije bilo homoseksůalno,nije postőyala gay sauna u vatikanu,svećenici su bili obrazovani judi s integritetom a ne neki čudaci