Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE KRIV?

Zašto poplave ako se 785 milijuna kuna godišnje troši da ih ne bude

poplave, rovišće
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/6
13.02.2014.
u 08:30

Naglo topljenje snijega i rekordne oborine stvorili dosad neviđene probleme diljem Hrvatske.

Naglo topljenje snijega i obilna kiša uzrok su brojnih poplava diljem Hrvatske, prema mnogima, dosad nezapamćenih. Predsjednik Vlade Zoran Milanović obišao je poplavljeno karlovačko područje.

Protiv prirode

– Ovdje su problemi, ljudima je voda u kućama. Protiv prirode se ne može, ali mi kao Vlada i Hrvatske vode ne zanemarujemo probleme, postoje projekti i rješenja – kazao je premijer. Dodao je da je ove godine planiran završetak nasipa koji će dio Karlovca ubuduće spašavati od ovakvih poplava.

– Hrvatske vode imaju projekt težak 350 milijuna kuna kojim bi se dugoročno u deset godina trebao spašavati grad – poručio je Milanović. No, mještanka Donjeg Mekušja njegov je dolazak popratila oštro.

Lako je doći iz Zagreba, prošetati se i vidjeti da je situacija loša i da plivamo. Nama treba pomoć, ali još je važnije da se ovo spriječi. Voda nam je ušla u kuću još jučer, sami radimo zečje nasipe, uz pomoć susjeda i djece, nema nam druge. Apeliram da se završi nasip koji nas u Donjem Mekušju može spasiti od izlijevanja Kupe – kazala je mještanka toga karlovačkog naselja.

Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL

To je jedno od desetak naselja na tom području gdje je poplava nastala zbog podizanja razine karlovačkih rijeka. Kritično je bilo i u Vrbovcu, Velikoj Gorici, Banovini...

Iako su padaline na povijesnim rekordima, ipak se postavlja pitanje je li sustav prevencije i obrane od poplava funkcionalan? U Hrvatskim vodama kažu da su u održavanje i građenje sustava obrane od poplava 2013. godine uložili 760 milijuna kuna, dok je 2012. uloženo 815 milijuna kuna.

– U odnosu na 2012. godinu iznos u 2013. je manji zbog manjih prihoda raspoloživih za financiranje vodnogospodarske djelatnosti u području zaštite od štetnog djelovanja voda, a jedan od prihoda je i vodni doprinos koji je tijekom prošle godine linearno smanjen 50 posto – navode u Vodama. U održavanje i građenje sustava obrane od poplava Hrvatske vode godišnje ulažu oko 785 milijuna kuna.

U Hrvatskim vodama kažu da su poplave rezultat ekstremnih oborinskih prilika, kombinacije topljenja snijega i vrlo visokih kišnih oborina.

“Naime, na određenim područjima u posljednjih nekoliko dana palo je i višestruko više od srednjeg prosjeka oborina za veljaču. Obrana od poplava obavlja se putem hidrotehničkih objekata, a ove poplave posljedica su ekstremnih oborina te naselja poplavljuju oborinske vode koje nastaju jer sustavi oborinske i kanalizacijske odvodnje nisu projektirani za prihvat ovako visokih količina”, navode u Vodama.

U sustav preventivne i izvanredne obrane od poplave Hrvatske vode pak u četiri godine utroše oko tri milijarde kuna. Toliko je, naime, težak četverogodišnji program radova preventivne i izvanredne obrane od poplava.

HSS-ovi donatori

Hrvatske je podijeljena u 34 branjena područja, a oni koji trebaju braniti svako od tih područja biraju se na javnom natječaju. No zadnji javni natječaji na kojima su birani izvođači radova za tu svrhu 2011. godine digli su veliku prašinu jer se tadašnje vodstvo Hrvatskih voda, koje su činili HSS-ovi kadrovi, optuživalo da je namjestilo te natječaje za odabrane tvrtke, a među njima su bili i donatori te stranke.

Komentara 21

Avatar mrtvu majku komunističkuu usta
mrtvu majku komunističkuu usta
08:49 13.02.2014.

zato jer se od 785 milijuna 700 potroši na plaćetine,dnevničetine,audije,benzin,iphon-e,kartice za peglanje,kongrese,naknade itd itd bezbrojne armije partijskih dužnosnika,pomoćnika,pomoćnikovih pomoćnika,tajnika .........

Avatar žič
žič
08:48 13.02.2014.

u,,smrdljivom,,socijalizmu je isto bilo velikih kiša i poplava ali se je provodila melioracija tla,gradnjom odvodnih kanala,isto su ljudi bacali smeče u potoke i kanale ali su se isti i čistili.....

Avatar marijaija
marijaija
08:50 13.02.2014.

Na tv gledam sve ovo, zao mi ljudi, ali mi nikako nije jasno da isti zele u vodoplavnom podrucju imati podrume. U nasem mistu poplave su rijetke ali ih bude i stoga sve kuce blizu rijeka imaju tzv. mrtve ploce. a o podrumima niti rijeci, imaju pomocne objekte i to je to.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije