Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
državni vrh Srbije

Zašto plaču Nikolić, Dačić i Vučić u Bruxellesu?

nikolić, portal (1)
Foto: Tomislav Krasnec/VLM
1/3
11.03.2013.
u 15:07

Od Srbije se očekuje da pristane na ukidanje paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova

Zamrznutih lica i suznih očiju stajali su na trgu Schuman u Bruxellesu predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i zamjenik premijera Aleksandar Vučić. Ali taj neobičan izraz lica nisu imali zbog potencijalno neugodnog, upravo završenog razgovora s visokom predstavnicom Catherine Ashton nego zbog hladnog vjetra koji je puhao na noćnih -3 Celzijusova stupnja.

Ili su suze na lice članova državnog vrha Srbije ipak navirale zbog onoga što je Nikolić u izjavi novinarima ovako sročio: "Srbija je privržena EU i učinit će mnogo toga što nije bilo ni zamislivo do prije nekoliko mjeseci. U idućih deset dana, možemo naslutiti, doći će do dogovora između nas i Prištine"?

Čitav državni vrh Srbije doputovao je večeras u Bruxelles – na različitim letovima, zbog sigurnosti, odnosno kako se ne bi dogodilo da jedna munja ili kakva druga zrakoplovna nezgoda u sekundi obezglavi Srbiju – gdje su s visokom povjerenicom EU za vanjske poslove Catherine Ashton razgovarali o dogovoru koji premijer Ivica Dačić mora sljedeći tjedan postići s kosovskim premijerom Hashimom Thaçijem ako Srbija želi dobiti datum početka pregovora s EU.

Od Srbije se očekuje da pristane na ukidanje paralelnih srpskih institucija na sjeveru Kosova. A svrha zajedničkog razgovora s Ashton je da i Nikolić i Vučić jasno daju pristanak na nešto što će Srbiji biti ne samo teško dogovoriti s Kosovom, nego još teže implementirati.

– Važno je ne samo da dođe do dogovora između premijera Dačića i Thaçija, nego i da se taj dogovor implementira. U svakoj državi gdje imate koalicijske vlade, i različite ovlasti unutar te vlade, važno je da se politička elita slaže da se nešto implementira. Bez implementacije, rezultati dijaloga neće biti onakvi kakve želimo i za Srbiju i za Kosovo – izjavio je neslužbeni izvor iz Bruxellesa koji je upoznat s dijalogom Beograd – Priština.

Nikolić je nakon sastanka ponovio da Srbija i dalje ostaje pri stavu da nikad neće priznati nezavisnost Kosova, ali da bi sporazum s Kosovom o ukidanju paralelnih srpskih institucija na sjeveru i formiranju Zajednice srpskih općina mogao biti potpisan do kraja ovog mjeseca. Ta zajednica neće moći imati zakonodavnu i izvršnu vlast, kako je u dijalogu s Prištinom prvotno zahtijevao Beograd.

– Ta zajednica ne može donositi zakone, ali može donositi svoja pravila unutar zakona – rekao je Nikolić.

>>Šef srpske diplomacije ugovarao sastanak Josipović – Nikolić?

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije