Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto medicina? Da brzo nađem posao ili odem van

Žele studije iz biomedicine i zdravstva, ne žele građevinu, teologiju
06. srpnja 2014. u 11:02 2 komentara 1755 prikaza
brucoši
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Zašto sam izabrala medicinu? Da, težak je studij, ali kad ga završim, nadam se da ću ipak brzo naći posao i, iskreno, najvažnije je što s tim fakultetom mogu raditi i u drugim zemljama Europske unije. Znači, ne moram čamiti ovdje za sitnu lovu – kazala nam je Ivana, studentica treće godine jednog našeg medicinskog fakulteta. Dodala je također da voli pomagati ljudima i liječnički joj je poziv ponajprije human.

Atraktivna medicina

Slično Ivi očito je razmišljao i velik broj prošlogodišnjih maturanata kod kojih je najpoželjniji studij bio u području biomedicine i zdravstva. Slijedi područje biotehničkih, društvenih i humanističkih znanosti. Među najnezanimljivijim studijima u prošloj 2014. godini našla se teologija, tekstilna tehnologija, interdisciplinarne prirodne znanosti te metalurgija. Zanimljiv je slučaj studija građevine, koji je još 2010. bio među najpoželjnijima da bi prošle godine pao u kategoriju slabo poželjnih studija.

– To govori da mlade osobe i njihovi roditelji precizno prate situaciju na tržištu rada i na temelju toga formiraju svoje izbore. Ti izbori pokazuju da biraju studijske programe koji im omogućavaju zapošljavanje u Hrvatskoj ili inozemstvu – objašnjava dr. Boris Jokić, koji je s kolegicom dr. Zrinkom Ristić Dedić proveo istraživanje. Ono je pokazalo, što se moglo i pretpostaviti, da studij upisuje gotovo 95 posto gimnazijalaca i nešto više od 60 posto maturanata četverogodišnjih strukovnih škola.

brucoši | Autor : Milan Ilić Foto: Milan Ilić

Infografika: Milan Ilić

Zanimljivo je također da studij češće upisuju djevojke – na redovnim ih je studijima čak 56 posto, a na izvanrednima 62 posto.

Neki fakulteti, odnosno studiji, dominantno su ženski. Primjerice, na interdisciplinarnim područjima znanosti ih je više od 90 posto, na humanističkim znanostima ih je gotovo 76 posto, a na biomedicini i zdravstvu oko 72 posto.

Muškarcima tehnika

Na studiju logopedije muškaraca gotovo nema, odnosno ima ih oko dva posto, nešto bolje je na Edukacijsko-rehabilitacijskom, gdje ih je oko 4 posto.

Upisi u škole Novi način upisa Srednjoškolci kao brucoši: Upisi u škole preko interneta 'OLYMPUS DIGITAL CAMERA' Daljnje školovanje 'U školu idu s mislima na zapošljavanje' Ove godine gotovo isti broj brucoša kao lani upisne kvote Evo koliko će ZG Sveučilište studenata upisati najesen

Čak su i na studiju matematike u manjini – tamo ih je oko 32 posto. Ipak, postoje studiji gdje su muškarci u većini. Na studijskim programima zrakoplovstva, raketne i svemirske tehnike žena uopće nema, a izrazito malo ih je na strojarstvu, elektrotehnici, računarstvu, brodogradnji, rudarstvu, drvnoj tehnologiji, kineziologiji, metalurgiji... Pojednostavnjeno gledano, žene dominiraju na studijima koji ih obrazuju za zanimanja u kojima će komunicirati s ljudima, dok muškarci izabiru zanimanja u kojima će biti okrenuti prema sebi i tehnici. Zašto je to tako, može se samo nagađati.

– Sustav je takav još od osnovne škole, dječake se potiče prema tehničkim, a djevojčice prema humanističkim i društvenim predmetima. Postoji izrazita spolna stereotipizacija te stoga ne iznenađuje da se žene u malom broju odlučuju biti inženjeri strojarstva ili elektrotehnike ili muškarci u još manjem broju žele biti odgojitelji ili učitelji – objašnjava Jokić, napominjući da se pojedini predmeti podučavaju tako da dječacima ili djevojčicama ne budu zanimljivi.

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • novo vriijeme:

    Članak daje iskrivljenu sliku o liječnicima jer nakon statističkog istraživanja da je najpoželjniji studij medicina daje izjavu dva studenta koji imaju pogrešnu motivaciju i stvara nakaradnu sliku o liječnicima kao proračunatim osobama. Neka daju podatak iz istraživanja o motivima upisa ... prikaži još!a na medicinu, jer sigurno je da većina upisuje studij jer ga voli. Nema dobrog liječnika bez ljubavi za ovu struku i ljude.

  • pravakuna:

    Ovu statistiku niste trebali ni raditi jer je stannje takvo već zadnjih 20-30 godina. Ukratko, na teže studije (strojarstvo, elektrotehniku, fiziku, matematiku i medicinu) idu većinom muški uz primjedbu da na matematiku i medicinu idu u dobrom broje one pametnije ... prikaži još!e ženske. Humanističke znanosti su debelo rezervirane za ženske i nešto tuplji dio muškog roda (to so vam ovi u politici i ekonomiji). Eto to vam je gruba analiza i sinteza, a pošto posla nema za nikoga (osim za nešto liječnika jer starimo ubrzano) oni iz tehničkih i medicinskih znanosti će imati mogućnost izbora da odu u inozemstvo, a oni ostali će tražiti ćaćinu vezu u državnoj upravi tako da se utopimo još brže. Jesam li neštp izostavio/la ? Filozofski ukinuti na 10 godina da se raskuži od kadrova a la Pusić i Puhovski, a ruku na srce i ne trebaju nikome.