Naslovnica Vijesti Crna kronika

Zašto je u smrt odvela Patrika? On joj je bio sve

U šoku - 
Valentin Fogadić pod sedativima je u bolnici nakon što je skočio u jezero
10. srpnja 2015. u 08:04 176 komentara 102071 prikaza
Valentin Fogadić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

U jezeru HE Dubrava, na predjelu Struge, jučer oko 15 sati pronađeno je tijelo. U vodi su ga uočili ribolovci i odmah pozvali policiju. Još se ne zna je li riječ Ivani Fogadić (29) jer je tijelo u lošem stanju.

Mjesto na kojem je pronađeno nalazi se na istom jezeru na kojem je jučer pronađen petogodišnji Patrik Fogadić, ali s druge strane obale, na području Varaždinske županije.

“Patrik, ne mogu bez tebe”

Dječakovo tijelo pronađeno je u srijedu oko 18 sati, a nekoliko kilometara uzvodno, između Preloga i Orehovice, otkriveni su i tragovi slijetanja automobila u 20-ak metara širok derivacijski kanal. Jučer ujutro vatrogasci su vitlom iz kanala, s dubine od pet i pol do šest metara, izvukli praznu plavosivu opel astru, za kojom se tragalo od ponedjeljka. Vjetrobransko staklo bilo je razbijeno, a desno bočno spušteno. Pretpostavlja se da ga je spustila Ivana kako bi voda što prije ispunila unutrašnjost i kako bi agonija što kraće trajala. Tragovi zasad upućuju na to da je okrenula upravljač prema kanalu i survala se u njega velikom brzinom. U vozilu su pronađeni njezini osobni dokumenti. Na stražnjem sjedalu ostala je dječja sjedalica, no ne zna se je li dječak sjedio u njoj ili na suvozačevu mjestu. Ispao je iz vozila, a voda ga je kanalom odnijela do jezera u kojem ga je pronašao slučajni prolaznik. Jučer je utvrđeno da je uzrok dječakove smrti utapanje.

Nakon što je dovezen do mosta tristotinjak metara udaljenog od mjesta na kojem je pronađen Patrik, njegov otac Valentin potrčao je prema tijelu, no policajci su ga zaustavili i smjestili u vozilo hitne medicinske pomoći. Nakon desetak minuta istrčao je iz vozila i skočio u jezero vičući “Patrik! Patrik! Ne mogu bez tebe!” Za njim su pohitali policajci, izvukli ga iz vode i vratili u vozilo Hitne pomoći. Dobio je sredstvo za smirenje i odvezen je u bolnicu. Valentin je u utorak rekao da je u obitelji sve do Ivanina odlaska “bilo normalno” te da ništa nije upućivalo na to što će učiniti. Pronalaskom tijela ugasle su nade oca Valentina Fogadića da Ivana ipak neće učiniti ono što je najavila u oproštajnoj poruci na Facebooku.

“Imao bi mučan život”

Pisala je, uz ostalo, i o suprugovoj nevjeri i nasilju. “Naravno, sad će mnogi reći tko te jb sama si si kriva, pa iskreno i jesam, možda sam zapravo i trebala sve prekinuti kada sam dobila prvu šamarčinu tjedan dana prije svadbe (baš je bilo gadno obući kratku haljinu, a koljena u ranama od pada), pa da ne spominjem samo situacije koje si mi priuštio dok sam bila trudna (iskreno čudim se što je Patrik uopće rođen živ)... ali jbg to je valjda ona shit stvar zvana ljubav...”

Dio je to duge poruke od 1289 riječi, napisane oko 1 sat te kobne noći. Oko 2 sata sjela je s Patrikom u automobil i nestala. Te su večeri, kaže Valentin, na internetu tražili apartman u kojem bi odsjeli nakon što bi potkraj mjeseca otputovali na more, na godišnji odmor. Ivani je istekao ugovor u školi u kojoj je radila kao asistentica u nastavi. On je pirotehničar, a vijest o nestanku supruge i sina zatekla ga je na terenu u Slavoniji, odakle su oboje rodom. U Totovcu pokraj Čakovca kupili su kuću. Susjedi kažu da ništa nije upućivalo na bračne probleme. Ivana nikad nije prijavila obiteljsko nasilje ni policiji, a ni Centru za socijalnu skrb.

– Nismo se posjećivali, znala sam je sresti na ulici, uvijek je bila ljubazna i kulturno bi pozdravila – kaže stanarka Ulice Marka Kovača. Prema nepotvrđenim informacijama, te je večeri navodno škarama izrezala neke slike i odjeću. U poruci na FB-u oprostila se i od brata i sestre, članova obitelji i prijatelja. “Mnogi se sad pitaju ‘ali zašto si morala dijete povući sa sobom?’ Jednostavno znam da bi imao mučan život ako si ti u blizini”, nastavila je u poruci u kojoj se obratila i suprugu.

Nije se žalila na probleme

Mještani Otoka pokraj Vinkovaca, odakle je rodom Ivana Fogadić, šokirani su tragedijom. Sjećaju se Ivane kao mirne, tihe i povučene djevojke. Prijatelji iz škole kažu da je nisu vidjeli desetak godina, iako su znali da povremeno dolazi k roditeljima i bratu. – Nemojte me, molim vas. Preteško mi je govoriti o tome. Sačekat ćemo da policija odradi svoj dio posla – samo nam je kratko rekao Ivanin brat Igor Lojna.

– Govorila je kako živi samo za Patrika i da je uz njega 24 sata. Nije se nikad nešto previše žalila – rekla nam je jedna od Ivaninih školskih prijateljica. Njezin otac Zvonko Lojna rekao je da svi u obitelji znaju koliko je Ivana bila povezana s Patrikom. I on kaže da se Ivana nikad nije žalila na odnose sa suprugom i izdvaja samo slučaj otprije nekoliko mjeseci. – Tada je od trenutka kada je dočekala mamu na željezničkom kolodvoru u Varaždinu pa sve do kuće plakala i vozila – rekao je Zvonko Lojna.

>>U jezeru pronađeno i mrtvo žensko tijelo. Valentin Fogadić: Pustite me da tugujem u miru

>> Tijelo nestalog dječaka (5) pronađeno u jezeru, otac skočio u jezero vičući: Patrik! Patrik!

Prof. Gruden: Psihički nezrela i agresivna osoba

Nije bila dovoljno psihički zrela jer biti zreo znači imati samopoštovanje i probleme rješavati, a ne problemima se podati – smatra prof. dr. Vladimir Gruden, ugledni psihijatar, o profilu Ivane Fogadić. Njezino pismo izazvalo je opću zabrinutost, a emocija javnosti nije nedostajalo ni kada je, nažalost, potvrđeno da je ostvarila najavljeno. Komentari su svakakvi, a prof. Gruden upravo najavu ovakvog čina objašnjava pozivom u pomoć. – Nije dovoljno što je sebe žrtvovala, nego i dijete što pogoršava ocjenu njezine ličnosti i ona je zločesto agresivna. Priče kako nije željela da i dijete bude maltretirano samo su izgovori. Nije morala imati dijagnozu, ali u tom trenutku sigurno je bila u jako bolesnom stanju – objasnio je psihijatar poručujući kako svi moramo učiti svoju djecu životu i da se uzdignu iznad problema, a ne da mu podlegnu. (irl)

Raniji slučajevi

Pred suprugom pucao u kćeri

Darko Gajić (38) s Lošinja je potegnuo do zagrebačke Dubrave tog 10. lipnja 2010. U jutarnjim satima idućeg dana ušao je kroz otvorena vrata u kuću svoje supruge Ž. G. Uskoro je počela svađa, a buka i galama probudile su njihove kćerkice od 14 i 6 godina. Gajić je suprugu bacio na pod i izvukao pištolj. Oružje je uperio u djevojčice i zapucao. Majka je bespomoćno gledala kako ih ubija. Gajić je i sebi presudio.

Objesio se pokraj sinova tijela

Mauro Pinzan (33) u obiteljskoj kući u Vodnjanu ubio je svog petogodišnjeg sina te je potom i sebi presudio 19. studenog 2011. Godinu prije razveo se od supruge, a navodno je nekoliko puta u međuvremenu bio na psihijatriji. Nekoliko mjeseci prije zločina navodno je govorio: “Ako ja ne mogu dobiti skrbništvo nad djetetom, neće ni ona.” Dječaka je ubio nožem, a potom se objesio pokraj njegova tijela.

Rekao ženi da idu na ljuljačke

Mihael Škorjanec (25) posvadio se sa suprugom na Staru godinu 2012. u Čakovcu te je uzeo sina i rekao da idu na ljuljačke. Kada ih nije bilo neko vrijeme, supruga ih je išla potražiti. Škorjanec je sa sinom otišao u Gornju Dubravu pokraj Čakovca gdje je u drvarnici pokraj svoje rodne kuće najprije objesio sina, a potom i sebe. Supruga je poslije rekla da je bio nasilan, a članovi obitelji potvrdili su da je stalno pio.

Bacila se s kćeri u naručju

Psihički rastrojena 38-godišnjakinja skočila je s nebodera u zagrebačkom naselju Utrina sa svojom trogodišnjom djevojčicom koju je držala u naručju 8. srpnja prošle godine. Suprug je kazao psiholozima da je odbijala liječenje te da ga je optuživala da je zlostavljač pa je digao ruke od pokušaja nagovaranja da potraži pomoć. Centar za socijalnu skrb nikada nije intervenirao jer na djetetu nije bilo tragova nasilja.

SPAR
Kako smanjiti unos šećera
Zašto osjećamo potrebu za slatkim i kako se oduprijeti tome?
  • osica:

    strašn je rezultat ove ljudske tragedije , oko koje više ništa ne možemo učiniti. No, prof. Gruden nam je svima kao roditeljima, supružnicima, rodbini poslao jasnu poproku " odgajajmo mlade ljude tako da grade svoje samopoštovanje, ličnost koja se može ... prikaži još!že nositi s problemima života, onu koja može o tome progovoriti s najbližima bez straha i srama, budimo podrška .... i na kraju ako nam se obrati za pomoć budimo spremni saslušati i pomoći, i skupa zatražiti stručnu pomoć , ako treba , shativši taj poziv u pomoć ozbiljno, " ne da možda od pahulje postane gruda koju viidimo tek kad se otkotrla kraj nas". Ne ponovilo. Mir i pokoj dušicama.

  • korina14:

    Prirodno je na roditelju da obrani svoje djete a posebice majke koje imaju posebnu poveznicu sa djetetom ovo sta je napravila je sebicno trebala je ostaviti djete kod svojih roditelja koje opisuje kao divne ljude a ona onda neka povede ... prikaži još! muza sa sobom jer po njezinom oprostajnom pismu on je razlog svega!!!

  • Deleted user:

    Pa ako joj je bilo teško zašto samo sebe nije ubila, zašto je to dijete povela sa sobom? To nije čin zlostavljane žene već žene toliko opsjednute mužem da mu se osveti za varanje da ubije sebe i dijete te ... prikaži još! njemu nabije krivnju za cijeli život da žali za njima.