Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zašto je heroj rata i mira Stjepan Radonić odlučio otići

Teško je. Prva dva dana nismo mogli vjerovati da je to on, no kako vrijeme prolazi, sve smo svjesniji tragedije, kažu Stjepanovi kolege
03. studenoga 2017. u 21:40 61 komentara 34006 prikaza
Pogledajte galeriju 1/5

Opsežna potraga s mora i iz zraka za Stjepanom Radonićem (45), pilotom kanadera čiji je nestanak prijavljen u ponedjeljak poslije podne, nastavljena je i danas. U jednoj od najvećih potraga na zadarskom području, koja se od Novigradskog i Karinskog mora proširila sve do akvatorija iznad otoka Raba, sudjeluju helikopter, dva zrakoplova Pilatus, brodovi Lučke kapetanije i pomorske policije, ronioci Specijalne policije iz Splita i Rijeke, ronioci JVP Zagreb, 14 pripadnika HGSS-a iz Zadra, Gospića i Karlovca s tri gumena čamca te jednim jet-ski plovilom, a uključila su se i dva lokalna ribarska broda te mještani iz Novigrada, Rovanjske i Jasenica. 


Traže kolegu

Proteklih dana detaljno je pretraženo podmorje u užem pojasu ispod i u okolici Masleničkog mosta, a ronioci su pregledali i „niše“ starog porušenog masleničkog mosta na dubini od 39 metara ispod površine mora. Morske struje na tom su području dosta jake i učestalo mijenjaju smjer, a lokalni ribari i mještani pomažu orisnim savjetima  oko vremenskih prilika na moru koje se pretražuje, ali, na žalost, rezultata još nema. Ronioci i danas pretražuju podmorje u široj zoni Masleničkog mosta dok zračne i ostale snage intenzivno tragaju u akvatoriju od Novigrada preko Starigrada, Ražanca, Paga i sve do Raba. 


Potraga kod Masleničkog mosta peti dan od prijavljenog nestanka Nastavlja se potraga za pilotom kanadera

Pripadnicima letačke posade 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika osobito je teško jer najvjerojatnije traže svog kolegu.
Nestanak Stjepana Radonića prijavili su članovi njegove obitelji u ponedjeljak poslije podne, u 15.40 sati. Zadarska policija 40-ak minuta kasnije dobila je i dojavu očevica koji je javio kako je vidio čovjeka kako sjedi na ogradi starog Masleničkog mosta, čuo je pucanj, nakon čega je nepoznati pao u more. Iako tijelo još traže pa nitko sa sigurnošću ne može potvrditi identitet žrtve, glasnogovornik zadarske policije potvrdio je kako su povezali ta dva događaja, a i iz MORH-a su priopćili kako “postoje indicije da se radi o pripadniku 93.zrakoplovne baze HRZ i PZO, čiji nestanak je prijavljen”.


Vjerojatan tragičan kraj Stjepana Radonića nije uzdrmao samo članove zračne baze u Zemuniku čiji je pripadnik, već i brojne Zadrane i Splićane koji su ga poznavali. Riječ je o jednom od najboljih naših pilota kanadera, tvrde njegove kolege, iznimno hrabrom čovjeku, sudioniku Domovinskog rata i brojnih mirnodopskih operacija u kojima je spašavao ljudske živote i imovinu. Iako među našim pilotima vlada velika tuga zbog iznenadnog gubitka prijatelja i ne žele davati izjave, iz pijeteta prema žrtvi, neslužbeno govore kako im je u ovim trenucima najvažnije pronaći tijelo nestalog kolege.
– Teško je. Prva dva dana nismo mogli vjerovati da je to on, međutim kako vrijeme prolazi sve smo svjesniji kakva se tragedija dogodila. Ne želimo da naši osjećaji i na koji način ometaju potragu u kojoj sudjelujemo. Cilj je pronaći njegovo tijelo – poručili su njegovi prijatelji i kolege.


1 / 6
Danas je nastavljena potraga za tijelom pilota kanadera koji je pretpostavlja se, pocinio samoubojstvo skokom s Maslenickog mosta. 

Sin poznatog splitskog kirurga

Stjepan Radonić je rodom Splićanin, inače sin poznatog splitskog liječnika, uglednog kirurga. Stjepan je sudjelovao u Domovinskom ratu, u koji se javio kao dragovoljac. Bio je pripadnik 9. bojne HOS-a, sudjelovao je u prosincu 1991. godine, kada mu je bilo tek 19 godina, u akcijama obrane Dubrovnika. Nakon rata, u Zemuniku se školovao za pilota i zaposlio, a u Zadru je zasnovao obitelj i živio. Sudjelovao je u brojnim akcijama gašenja požara u Hrvatskoj, a kao ispomoć poslan je i u gašenje velikih požara u Portugalu: prošao je sve i svašta u ratu i u miru i baš zato oni koji ga dobro poznaju ne mogu pojmiti što ga je moglo toliko slomiti da je digao ruku na sebe.


Policija još nije potvrdila njegov identitet, a ako i otkrije, javnost nikad neće saznati zašto je odlučio skončati svoj život. Potraga za njim traje već pet dana, a kako vrijeme prolazi, šanse da ga se pronađe sve su manje.
Nakon velike pomorske nesreće u travnju u Koločepskom kanalu, kada su se sudarili gliser Pomorske kapetanije i gumenjak, od sedam poginulih tijela dvoje još nisu pronađena.

Potraga MORH još ne može potvrditi da je stradao pilot Stjepan Radonić Potraga za pilotom 'ČUO SE HITAC' Traje potraga u Novskom ždrilu za pilotom kanadera nastavak potrage Što je slomilo jednog od najboljih pilota kanadera?
Colin Orr
LJUBAV PREKO INTERNETA
Fatalnoj Ukrajinki slao novac, pravu istinu o njoj doznao tek na aerodromu
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
  • oltar domovine:

    Stjepanu laka hrvatska gruda....Shrvalo ga nesto jace a to samo moze biti: laz dvolicnost

  • lebar:

    Slavonija napusta i bijezi iz ove kriminalne drzave ciste svijesti i bez zabluda u novi zivot..,eto Stjepan na zalost je uzeo i napravio to,a razlog je isti..,umro je u svojoj zemlji koju su unistili moralno i ekonomski vise nego sva tiranija povijesti

  • Gustirna:

    Moguce da je shvatio da se je birio protiv onih koji sada vladaju hrvatskom...