Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Analiza

Zašto baš sada traže blokadu srbijanskih pregovora?

Nikola Grmoja
Foto: Screenshot Sabor
1/3
19.01.2019.
u 22:20

Povjerenstvo kojem Most pridaje biblijski značaj osnovano je samo da bi se umirila javnost.

Od mirne reintegracije i završetka rata prošlo je 20 godina, no Hrvatska još uvijek traga za svojim nestalima. Obitelji 1508 nestalih i 414 smrtno stradalih čekaju na informacije o sudbini ili grobovima svojih najmilijih i to se ne smije zaboraviti. Riječ je o prvorazrednom humanitarnom pitanju i Hrvatska to ne smije smetnuti s uma kada se govori o postupku pristupanja Srbije EU.

Iako nam je što skorije pristupanje susjedne države u najvećem interesu, moramo inzistirati na suradnji u pronalasku nestalih. Ne smijemo zanemariti ni ostala pitanja koja su kao prijelazna mjerila uključena u pregovaračka poglavlja 23 i 24. Hrvatska je morala i još uvijek mora dobro paziti što se događa sa zakonom o univerzalnoj jurisdikciji, na temelju kojega su u Srbiji podignute stotine fantomskih optužnica protiv hrvatskih branitelja. Mora inzistirati i na obeštećenju žrtava rata i zaštiti manjina i Most je u pravu kada upozorava na ta pitanja.

U pravu je, međutim, i ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić kada bivše koalicijske partnere pita – gdje ste bili kad je grmjelo? Poznato je, naime, da je ova pregovaračka poglavlja Srbija otvorila u srpnju 2016. godine, kada je na čelu hrvatske Vlade bio Tihomir Orešković, ministar vanjskih poslova Miro Kovač, a ministar pravosuđa, neposredno zadužen za praćenje pregovora u poglavlju 23, koje nosi nazin Pravosuđe i temeljna prava, Mostov Ante Šprlje.

I nitko od njih tada se nije sjetio Srbiji blokirati pregovore. Iako su i srbijanski mediji do zadnjega dana nagađali da bi Hrvatska u zadnji tren mogla stopirati otvaranje ovih poglavlja, to se nije dogodilo. Umjesto toga, na temelju hrvatskih stajališta, pred Srbiju su postavljeni zahtjevi u vidu prijelaznih mjerila, a da bi se obranili od optužbi da olako puštaju da Srbija otvori ključna poglavlja, u vladi HDZ-a i Mosta odlučili su osnovati povjerenstvo koje je trebalo pratiti ispunjavaju li se ta mjerila. I zato je danas, kada Nikola Grmoja tom povjerenstvu daje gotovo biblijski značaj, potpuno legitimno postaviti pitanje – što se promijenilo da sada treba, a onda nije trebalo blokirati Srbiju?

Optužbe nakon kojih je uslijedio incident Plenković - Grmoja

 

Ključne riječi

Komentara 119

PR
prajdali100
22:52 19.01.2019.

A zašto bi nam pristupanje" susjedne zemlje bilo u najvećem interesu" !!! Čime su nas to zadužili? Ovo više nije normalno.Članak mi se naprosto gadi.

Avatar Django
Django
22:46 19.01.2019.

Koji nediplomatski riječnik. Blokirati Srbiju? Ne. Kaže se, pomoći Srbiji da ispuni sve tražene uvjete. Sve, do zadnjeg zareza. Kad se tako formulira onda ti nitko ne može ništa prigovoriti. A rečena je ista stvar.

Avatar heyhay
heyhay
22:30 19.01.2019.

Bolje sad sve tražit nego nikad ,kad uđu u eu onda im nemožete ništa i ništa tražit.Obavezno tražit 3 zagarantirana saborska mjesta u srbijanskom saboru kao šta oni imaju ovdje ,ako se to ne ispuni ukinuti isto ovdje i onda nitko nema i sve zavisi od izbora koliko se glasova dobije za sabor.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije