Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pobjeda nad fašizmom

Zašto 70. obljetnicu ne organizira Vlada?

Zoran Milanović
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/3
07.05.2015.
u 20:34

Državne institucije samo su pokrovitelji svečanosti, uz premijera i predsjednika Sabora pozvana i predsjednica RH

Centralna svečanost obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom u Hrvatskoj će se održati u subotu, 9. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) te pod pokroviteljstvom Vlade i Hrvatskog sabora. Dok cijeli svijet pokušava dostojno obilježiti okruglu obljetnicu, mnogi postavljaju pitanje zašto umjesto udruge građana Vlada i Sabor nisu organizatori ove obljetnice, već samo pokrovitelji.

Sporno uklanjanje biste

U SABA-i kažu da ni njima nije jasno zašto se država nije prihvatila organizacije, no drago im je što su Vlada i Sabor pristali biti pokrovitelji. U početku su, podsjetimo, pokroviteljstvo nudili i predsjednici RH Kolindi Grabar-Kitarović, što je i prihvaćeno. Međutim, nakon njene odluke da ukloni Titovu bistu s Pantovčaka te niza drugih poteza, poput odluke da njen ured bude pokrovitelj komemoracije u Bleiburgu, ipak više nisu željeli da bude pokroviteljica i ovog događaja. No poslali su joj poziv da sudjeluje na svečanosti te održi govor, kao što je to planirano i s premijerom Zoranom Milanovićem te predsjednikom Sabora Josipom Lekom, no još nisu dobili odgovor.

Zašto udruga

U HDZ-u kažu kako vjeruju da je 70. obljetnica borbe protiv fašizma važna, pa bi bilo važno da i državna tijela sudjeluju u organizaciji svečanosti.

– Pitanje zašto je sve prepušteno udruzi građana koja pri tome često miješa pozitivno naslijeđe antifašizma s negativim naslijeđem komunističke ideologije – kazao nam je HDZ-ovac Gordan Jandroković. HDSSB-ovac Josip Salapić Vladi i Saboru pak zamjera što pristaju na pokroviteljstvo nad ovom važnom obljetnicom, a s druge strane ukidaju pokroviteljstvo nad komemoracijom u Bleiburgu.

– Smatram da treba biti jednak prema svima i poštovati svaku žrtvu – kaže Salapić.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy podsjeća da je antifašizam jedna od vrednota hrvatskog Ustava.

– S obzirom na to, mislim da bi doista bilo razumno očekivati da Hrvatski sabor kao najviše predstavničko tijelo u Hrvatskoj i Vlada RH sudjeluju kao organizatori, a ne samo pokrovitelji ovog obilježavanja – kaže Holy.

>>'Hrvatska je stvorena borbom partizana, a sačuvana je pod vodstvom Tuđmana'

>>Godišnjicu smrti u Kumrovcu obilježilo 200 štovatelja Tita

Komentara 54

Avatar aj_ća
aj_ća
21:19 07.05.2015.

Mislim da je suludo davati imena ulica i trgova po jednom od najvecih zlocinaca 20. stoljeca. Isto tako je suludo da ovakvu svecanost ne organizira Vlada RH vec neka udruga sto pljuje po novijoj Hrvatskoj povijesti a velica Titova dijela. Umjesto da se zalaze samo za ono sto su se borili oni prije 70. godina.

UI
Uvijek_iskreno
21:13 07.05.2015.

Zakonom treba zabranit imenovanje trgova u cijeloj Hrvatskoj po Josipu Brozu!!

UI
Uvijek_iskreno
21:29 07.05.2015.

Ova vlada treba otici, nikako ne vode drzavu, katastrofa su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije