Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaraženi komarci

Zaštitite se od komaraca jer tigrasti su prijenosnici virusa Zapadni Nil

komarac
Ivica Galović/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
04.09.2012.
u 07:15

U 80 posto slučajeva zaraza prolazi neopaženo, teške simptome izaziva samo kod teških kroničnih bolesnika

Virus groznice Zapadni Nil, od kojega je u kolovozu u SAD-u oboljelo 1590, a umrlo 66 ljudi, nakon Srbije, gdje je zaraženo petero ljudi, a jedna je osoba i umrla, stigao je i u Hrvatsku.

Uvezen iz Azije

Iako u Hrvatskoj još nije zabilježen ni jedan slučaj zaraze ljudi, šefica epidemiološke službe Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prof. Ira Gjenero Margan upozorava da je virus pronađen u nekih kopitara. Budući da se prenosi ubodom komarca, velika je vjerojatnost da će zaraza prijeći i na ljude.

– Za virus znamo desetljećima i sve do sada ga nije bilo u ovim krajevima. Sada je prisutan u susjednim zemljama pa ga možemo očekivati i kod nas – istakla je. Pojavnost ovog virusa, tvrdi, prati se već godinama, a prisutnost antitijela na virus pronađena su u krvnim serumima prije više desetaka godina.

– Na čovjeka virus ubodom prenose komarci vrste Culex, ali i tigrasti komarci koji su u Hrvatsku uvezeni sa starim automobilskim gumama iz Azije – objasnila je epidemiologinja te dodala da su najveći rezervoari virusa ptice.

– Zarazi li se čovjek, bolest u 80 posto slučajeva prolazi neopaženo i bez simptoma, a samo u 20 posto oboljelih izaziva stanje slično gripi – istakla je I. Gjenero Margan.

Teško stanje poput upale mozga ili moždanih ovojnica, tvrdi, javljaju se sporadično, i to u pacijenata koji boluju od kronične bolesti ili im je narušen imunitet.

Uklonite vodu


Jedini način da se bolest suzbije jest dezinsekcija koja smanjuje broj komaraca.

– Najbolja je dezinsekcija larvicidom jer je komarce najlakše uništiti prije nego što se izlegu – objasnila je. Usto, preporučuje građanima da ispred svojih kuća i na balkonima uklone posudice s odstajalom vodom, koja je idealno stanište za razvoj tigrastih komaraca.

– Pritom mislim i na tanjuriće ispod posuda s cvijećem te na vodu iz starih automobilskih guma – upozorila je.

Starije osobe, kronični bolesnici i ljudi narušena imuniteta od komaraca bi se trebali i dodatno štititi.

– Nabolje je repelentima koji se nanose na kožu – poručila je I. Gjenero Margan.

Komentara 12

CI
Cicelj
19:21 04.09.2012.

Ma tko to, i zbog čega, uvozi stare automobilske gume iz Azije u Hrvatsku?

CT
cave tonitrum 62
09:11 04.09.2012.

Predlazem da drugarica supruga Milanovic, umjesto besmislica o zdravoj prehrani, pijenju vode iz "slavine", i dizertaciji o tanjem rezanju kriski integralnog kruha, krene pljeskat tigraste komarce! Em ce, kao epidemiolog raditi na svom podrucju - suzbijanju epidemije, em ce narodu biti korisnija od dijeljenja nebuloznih lekcija!

Avatar bodavica
bodavica
08:26 04.09.2012.

U Hrvatskoj je sve smrtonosno i opasno osim cijena i bijednog standarda življenja!!!!!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije