Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KRŠENJE PRAVA

Zaštitarskoj tvrtki 500.000 kuna kazne za video muškarca koji se križao nakon dezinficiranja ruku

Screenshot
24.02.2021.
u 22:33

To je prvenstveno poruka voditeljima i izvršiteljima obrade da se Opća uredba o zaštiti podataka mora shvatiti ozbiljno, govore iz Agencije

Poznatoj zaštitarskoj tvrtki Securitas izrečena je kazna od vrtoglavih pola milijuna kuna za kršenje privatnosti, i to u slučaju koji je prošloga travnja odjeknuo u javnosti.

Naime, na društvenim mrežama objavljen je video iz Kauflanda u Vinkovcima kako je neovisni vijećnik u Gradskom vijeću Vinkovaca Damir Jakšić ušao u trgovinu, stavio sredstvo za dezinfekciju, a zatim se prekrižio i kleknuo. Tada je još rekao kako je bio okupljen raznoraznim mislima, a kada je vidio dezinficijens, izgledno je da je pomislio kako se radi o svetoj vodi.

Agencija za zaštitu osobnih podataka tvrtki Securitas izrekla je nepravomoćnu kaznu od 500.000 kuna za nedopušteno otkrivanje privatnih podataka, a govore i kako je ovo druga ovakva kazna ove godine, javlja RTL.

- To je prvenstveno poruka voditeljima i izvršiteljima obrade da se Opća uredba o zaštiti podataka mora shvatiti ozbiljno, da su kazne velike. Stiže dosta prijava i mi ih pokušavamo riješiti u što kraćem roku, govori Zdravko Vukić, ravnatelj Agencije.

Situaciju je objasnila i odvjetnica Dijana Kladar te rekla kako najviše krše zakon upravo ministarstva i javna tijela jer daju informacije koje ne bi smjeli.

- Na primjer, koliko je dužna moja mama ili ja nazovem firmu i pitam da li je moj suprug bio na poslu taj i taj dan. To su neki osobni podaci gdje vi morate biti oprezni što dajete od podataka, jer ja mogu biti u sporu sudskom sa suprugom, objasnila je te nadodala kako očekuje da će za vrijeme kampanje uoči lokalnih izbora biti mnogo primjera kršenja GDPR-a.

- Na Facebooku se objavljuju ugovori o djelu gdje je neki vijećnik nešto odradio, puno nekakvih dokumenata se objavljuje javno a to predstavlja povredu osobnih podataka. Potrošači moraju biti svjesni da to mogu i moraju prijaviti ali i da imaju pravo na naknadu štete, nadodaje.

Iz kažnjene tvrtke govore kako oštro osuđuju svako postupanje protivno pravilima, no ne smatraju se odgovornima.

-Kao tvrtka se ne smatramo odgovornima za povredu koja se navodi u odluci Agencije za zaštitu osobnih podataka i vjerujemo da ćemo u sudskom postupku uspješno dokazati neutemeljenost i nezakonitost predmetne odluke, govore.

Komentara 2

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
22:49 24.02.2021.

Najjači su oni preko telefona u službi za korisnike telekomova. Gospođo, mora nazvati vlasnik. Onda ja dam telefon sinu. Onda je ona sretna jer je dobila "vlasnika" pa dalje mogu preuzeti ja. Sljedeći put ću reći da sam vlasnik ja,, ali mijenjam spol i pijem hormone pa mi glas zvuči ženski i da me diskriminira po rodnoj i transnešto osnovi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije