Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon odluke o odstrelu

Zaštitari životinja: Lutajuća stoka može se pohvatati i zbrinuti bez ubijanja

Stoka
Sandra Simunovic/PIXSELL
21.10.2021.
u 06:15

Na djelovanje kod Ploča potaknuo je inspekciju apel načelnika Kule Norinske Nikole Krstičevića da su zbog podivljalih životinja ugroženi i životi ljudi, a ne samo poljoprivredne kulture

Unatoč tome što ovo nije bila laka odluka, dužni smo postupiti po zakonu, a sve radi smanjenja rizika od štetnih posljedica, kazali su jučer iz Ministarstva poljoprivrede nakon što su udruge za zaštitu životinja osudile rješenje te institucije o odstrelu podivljalih goveda, ovaca, magaraca i konja na području općine Kula Norinska kod Ploča.

Inspekcija je utvrdila da životinje koje je vlasnik napustio još 2016. i ostavio bez odgovarajućeg nadzora slobodno lutaju uokolo. Stoga je na temelju Zakona o lovstvu naloženo njihovo trajno uklanjanje u državnim lovištima Rujnica i Opuzen. U lipnju je zbog istih razloga dopušten i odstrel podivljalih koza u lovištu Novalja, istaknuli su iz Ministarstva.

Na djelovanje kod Ploča potaknuo ih je apel načelnika Kule Norinske Nikole Krstičevića da su zbog podivljalih životinja ugroženi i životi ljudi, a ne samo poljoprivredne kulture. U naselju Desne vol je napao čovjeka, rekao je Krstičević. No iz Udruge Prijatelji životinja poručuju kako se životinje mogu uhvatiti i zbrinuti bez ubijanja. Zgroženi “ustaljenom praksom države u zbrinjavanju zanemarenih i zlostavljanih životinja”, tvrde kako je sramotno da se takvo što u EU događa u 21. stoljeću.

Iz tamošnjeg LD-a Prepelica pozivaju pak zaštitare životinja da ih sami pohvataju.

– Ni nama nije do ubijanja, i mi ćemo neke probati uhvatiti. Taj problem traje već više od desetljeća i nitko dosad nije reagirao – kaže predsjednik Prepelice Jurica Kapović, koji procjenjuje da krajem luta 50-60 grla, koje će odstrijeliti u nazočnosti policije kako bi se po ušnim markicama odmah našao i neodgovorni vlasnik. U svakom slučaju, dodao je, i odstrel će još pričekati s obzirom na to da su i lovci sada zaokupljeni berbom mandarina. 

 

>> Pogledajte i ovaj video - Državni inspektorat češlja tržnice: Pogledajte zbog čega najčešće pišu kazne

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije