Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
divlje srce grada

Međunarodni je dan ljenjivaca: Ennio i Matilda pozivaju na proslavu za vikend

Foto: ZOO Zagreb
1/3
20.10.2021.
u 14:53

Na društvenim mrežama Zoološkog vrta u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojeg korisnici mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca.

Međunarodni je dan ljenjivaca, a u povodu obilježavanja tog datuma pokrenuta je, podsjetimo, prije 11 godina zaklada AIUNAU iz Kolumbije kako bi ljude potaknula na zaštitu ljenjivaca i njihovih staništa. U Zoološkom vrtu pak će se ljenjivci slaviti u nedjelju od 11 do 15 sati uz prigodni program za posjetitelje gdje se već godinu dana može vidjeti par dvoprstih ljenjivaca.

Ennio, trogodišnjak koji se u Zagreb doselio iz Njemačke, i njegova dvije godine starija družica Matilda koja je došla iz Mađarske, od prvog se dana lijepo slažu. Žive mirno i uživaju u pravom životu ljenjivaca koji se sastoji od mnogo sna i odmora te malo akcije. Zajedno se vole naći na ručku. Dvoprsti ljenjivci najveća su vrsta ljenjivaca na svijetu.

S njima i ostalim vrstama ljenjivaca posjetitelje će u nedjelju upoznavati edukatori Zoološkog vrta. Šest je vrsta ljenjivaca - dvije vrste dvoprstih i četiri vrste troprstih. Dvoprsti ljenjivci, dakle daleki rođaci zagrebačkog para Ennija i Matilde, nastanjuju krošnje tropskih šuma Južne Amerike. Tamo jedu, spavaju, odmaraju se i pare. Na tlo silaze samo kako bi obavili veliku nuždu.

Nekada su se ljenjivci svrstavali u red krezubica, a danas je taj red razdvojen na dva – jedan čine pasanci, a drugi mravojedi i ljenjivci. Na društvenim mrežama Zoološkog vrta u tijeku je kreativni natječaj u sklopu kojeg korisnici mogu objaviti fotografije iz svojeg života nadahnute ponašanjem ljenjivaca. Pobjednike će u nedjelju u 11 sati u Vrtu objaviti Rene Bitorajac, suosnivač Lude kuće, kazališta koje je pokrovitelj zagrebačkih ljenjivaca. Autore najboljih fotografija očekuju ulaznice za predstave Lude kuće.

Komentara 1

OB
obican
15:33 20.10.2021.

Iskrene cestitke Vladi na njihovom danu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije